img

Репродуктивна медицина

Какво трябва да знаем преди срещата ни с инвитро специалист

Ако все още не сте пациент на нашата клиника за асистирана репродукция, е необходимо първо да попълните и подадете онлайн заявка за първичен преглед при репродуктивен специалист.

19.08.2022 | 10:02

animated-circle

Невинаги при репродуктивни проблеми и липса на бременност се прибягва до средстата на репродуктивната медцина. Понякога липсата на бременност е свързана с наличието на хормонални отклонения, при които прилагането на лечение и въвеждането на промени в начина на живот водят до настъпването на спонтанно забременяване. 

Когато обаче причините за стерилитет са по-сложни, е необходимо да бъдат извършени специализирани изследвания и консултации, за да могат репродуктивните специалист да начертаят план за действие за двойката по пътя ѝ към мечтаното дете, както и при нужда да приложат лечение.

Репродуктивна медицина

Дали във Вашия случай е необходимо да преминете през инвитро процедура или да бъдат извършени специализирани изследвания и допълнителни медицински консултации може да прецени Вашият репродуктивен специалист след извършване на първичен преглед и консултация, сваляне на подробна анамнеза и разглеждане на цялата представена от Вас документация за история на предходни заболявания и изследвания.

В болница „Надежда“ водещ в диагностиката и лечението при пациенти с репродуктивни проблеми е индивидуалният подход при двойката, съчетан с работа в екип от страна на широк набор медицински специалисти – репродуктивен специалист, имунолози, генетици, андролози, ембриолози, вирусолози, специалисти по образна диагностика и др.

Заявка за първичен преглед

Ако все още не сте пациент на нашата клиника за асистирана репродукция, е необходимо първо да попълните и подадете онлайн заявка за първичен преглед при репродуктивен специалист.

Заявката Ви ще бъде обработена и разгледана по реда на постъпване при нас от медицинска комисия. След това ще получите обаждане от операторите на нашия кол център с предложение за дата и час за първия Ви преглед в нашата инвитро клиника.

След спермограмата е препоръчително да запишете час за индивидуална консултация с биолог от Андрологична лаборатория за обсъждане и анализ на резултатите от изследването.

По време на консултацията отделните показатели от спермограмата ще Ви бъдат детайлно разяснени и при нужда ще Ви бъдат препоръчани допълнителни специализирани тестове. Ще получите препоръки относно приема на хранителни добавки за подобряване на спермограмата.

Консултациите се извършват от понеделник до петък от 14:00 до 16:00 ч. и в събота от 11:00 до 15:00 ч. в кабинет 27 и 31 на партерния етаж на болницата само след предварително записване на час през кол центъра на болницата на тел. 02 441 79 70, 0882193970, 0882193972 или на място на Регистратура.

Първична консултация с репродуктивен специалист

В деня на прегледа вземете със себе си всички медицински документи, с които разполагате. По време на първичната консултация Вашият лекар ще снеме детайлна анамнеза и ще се запознае в детайли със случая Ви.

Анамнеза

Анамнезата (медицинска история) е ключов инструмент, с помощта на който всеки лекар се запознава със здравословното състояние на своите пациенти. Затова очаквайте репродуктивният специалист да Ви зададе набор от въпроси – целта е като Ваш лекар да получи цялостна представа за наличието на съпътстващи и наследствени заболявания, както и за минали такива.

Ако имате фамилна обремененост с онкологични заболявания по майчина линия, както и история на ранна менопауза или стерилитет в семейството, е необходимо да споменете това на специалиста по репродуктивна медицина.

Ултразвуков преглед

Снемането на анамнеза ще бъде последвано от ултразвуков преглед  с 3D-ехографски апарат с висока разделителна способност, който позволява на инвитро специалиста да направи прецизен оглед на матката и яйчниците и да оцени състоянието им.

След първичната консултация и преглед лекарят ще обсъди с Вас резултатите и ще начертае план за по-нататъшни действия.

Допълнителни консултации и изследвания

Възможно е с оглед на особеностите и спецификите конкретно във Вашия случай специалистът по репродуктивна медицина да назначи допълнителни изследвания и консултации извън задължителните преди първичния Ви преглед.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow