img

Надежда за дете

Най-голямата ми награда е щастието на хората

Д-р Събина Персенска за предизвикателствата пред репродуктивния специалист и работата в „Надежда“.

17.07.2023 | 16:54

animated-circle
д-р Персенска за инвитро лечението

 

Д-р Събина Персенска е един от водещите репродуктивни специалисти на болница „Надежда“.

Професионалните ѝ интереси са насочени към диагностиката и подбора на терапевтичен подход при пациенти с репродуктивни затруднения; минимално инвазивна (лапароскопска и хистероскопска) хирургия при гинекологични заболявания, диагностициране и наблюдение на ранна бременност.

Член е на ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) и участва редовно на годишните им конференции.

1. Д-р Персенска, има ли промяна в поведението на пациентите с репродуктивни затруднения днес - навреме ли търсят помощ, знаят ли кога и къде да се обърнат за подкрепа по пътя към мечтаното дете?

Проблемите с репродукцията се разрастват до толкова, че всеки специалист по акушерство и гинекология в един момент се сблъсква с тях. Добре е повечето колеги да могат да се ориентират правилно и да насочват навреме пациентите към репродуктивен специалист.

Днес хората имат достъп до информация, но смятам, че все още има нужда да се говори много по темата, защото проблемите са сериозни. Важно е пациентите да потърсят помощ навреме, на точното място, преди нещата да станат необратими. Иначе се лутат с години, разочароват се и стават все по-недоверчиви, а това прави много трудна работата с тях.

Отделно, това, което ми прави впечатление е, че много често хората с репродуктивни затруднения надценяват инвитро процедурата и очакванията към нас понякога са нереалистични. Инвитро процедурата е постижение с огромна стойност и помага на много хора, които няма как да осъществят мечтата си за дете по друг начин. Но инвитро, за съжаление, не е панацея и към момента не може да реши абсолютно всички проблеми с репродукцията. Инвитро, например, не може да компенсира качеството на яйцеклетките и сперматозоидите, когато става въпрос за техния генетичен товар. Надявам се, че в бъдеще и това ще може да се коригира до някаква степен – вярвам, че науката се развива бързо и скоро ще получим повече познания, за да преодоляваме разумно тези проблеми.

Но хората с репродуктивни затруднения трябва имат обективна информация за състоянието си както и за възможностите за лечение към настоящия момент. Те трябва да бъдат максимално наясно с проблема и най-важното – да го приемат. Неприемането на проблема често води до години изтощителна борба в посока, която не води до успех.

2. Кое е най-голямото предизвикателство пред репродуктивните специалисти днес?

Най-голямото предизвикателство в нашата практика според мен е влошаването на качеството на гаметите – яйцеклетки и сперматозоиди, което се среща все по-често. Предизвикателство е напредналата репродуктивна възраст на жените, които търсят медицинска помощ в опитите за забременяване, както и за съжаление, все по-нарастващият брой млади жени с преждевременно изчерпан яйчников резерв. Всичко това налага да се говори повече и хората да бъдат информирани за рисковете, които крие отложеното родителство.

3. Вие сте част от екипа на инвитро центъра на д-р Стаменов още преди създаването на болница „Надежда“. Как се промени асистираната репродукция през годините?

Когато започнах да се занимавам с репродуктивна медицина през 2005 г. превес за липсата на забременяване имаше механичния фактор като запушени маточни тръби, полипи, вродени малформации на матката и др. Днес репродуктивните затруднения в голям процент се дължат на качеството на яйцеклетките и сперматозоидите. Слава богу, ембриологията вече е напреднала много и може да направи доста неща по отношение на ембрионите и гаметите. Специалистите по асистирана репродукция работим в много тясно сътрудничество с генетиците и при процедура инвитро, например, заедно може да определим кой ембрион е с най-голям потенциал за имплантация, кой да изберем за трансфер.

4. Кое според Вас е най-важното във връзката лекар-пациент и лично Вие как печелите доверието на хората, които идват при Вас?

Най-важното във връзката лекар – пациент, разбира се, е доверието. Ако то не съществува, трудно се работи. Бих посъветвала пациентите да посещават специалист, на който имат доверие – това е и част от цялостната терапия, предпоставка за успех.

Лично аз се старая да бъда максимално искрена и честна с пациентите си, така както бих искала да бъдат с мен, ако аз или мой близък сме в подобна ситуация. Когато за първи път се срещна с двойка с репродуктивни затруднения се ориентирам в проблема, споделям го с тях и им предлагам план за действие. Ако те го приемат – поемаме заедно по този нелек, емоционален и понякога доста изтощаващ път в борбата за най-скъпото нещо – тяхната рожба. Много съм щастлива, когато успеем заедно. Няма по-голяма награда за един лекар от това да види пациентите си здрави, радостни, прегърнали мечтата си. Това е нещото, което ме мотивира да продължавам да се боря там, където все още не сме успели. Вярата и надеждата на пациентите ми не ми позволяват да се откажа, никога!

5. Как се промени „Надежда“ през годините?

Болница „Надежда“ се промени в много отношения – разрасна се като база и като състав. Тук има всичко, което едно модерно и водещо медицина лечебно заведение в сферата на Репродуктивната медицина може и трябва да предложи на своите пациенти. Ембриолозите от Ембриологична лаборатория и биолозите от Андрологична лаборатория на болница „Надежда“ добиха огромен опит през годините и според мен днес имаме едни от най-добрите инвитро лаборатории в Европа. Разбира се, най-ценният ресурс тук, в „Надежда“, са хората. Щастлива съм, че имам удоволствието да работя с толкова отдадени на професията си и истински добри хора.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow