img

Репродуктивна медицина

Подготовка за инвитро процедура

Подготовката за инвитро процедура включва набор от специализирани изследвания и консултации. Необходимостта от провеждането им се преценява от репродуктивнiq специалист, който взима предвид спецификите на Вашия случай.

15.07.2022 | 13:30

animated-circle

Какво е необходимо при подготовка за инвитро процедура?

Стартът на всяка инвитро процедура се предхожда от предварителни специализирани изследвания и консултации, за да може репродуктивният специалист да си изгради индивидуализиран подход към Вас с оглед на спецификите конкретно на Вашия случай.

Първичен преглед

Първичният преглед е Вашата първа среща с акушер-гинеколога. Дотогава е препоръчително да сте направили предварителните изследвания, за които знаете при подаване на заявка за преглед при наш репродуктивен специалист, за да може когато дойдете при своя лекуващ лекар да начертаете план за действие

Репродуктивният специалист ще снеме детайлна анамнеза – ще Ви зададе набор от въпроси, касаещи Вашата медицинска история и здравословното Ви състояние. Важно е да съобщите за наличието на съпътстващи и наследствени заболявания, както и за минали такива. Ако имате история на онкологични заболявания по майчина линия, както и история на ранна менопауза в семейството, съобщете за това на репродуктивния специалист. Използвайте случая да зададете своите въпроси или да споделите притесненията си, ако имате такива.

В рамките на тази първа среща следва ултразвуков преглед  с 3D-ехографски апарат с висока разделителна способност, който създава обемни триизмерни образи на яйчниците и матката. Високият клас на използваната от репродуктивния Ви специалист апаратура позволява прецизен оглед, диагностика и оценка на състоянието на репродуктивните Ви органи.

След тази първа консултация и преглед лекарят ще обсъди с Вас резултатите и ще препоръча план за по-нататъшни действия, защото стъпките са много и различни, индивидуални спрямо всеки пациент.

Допълнителни изследвания

 

Цветна снимка

Задължителни изследвания след първичния преглед в пълния смисъл на думата няма всеки пациентски случай има своите специфики е индивидуален и след като детайлно се запознае с тях, репродуктивният Ви специалист ще прецени какви изследвания да се направят. Едно от тях е хистеросалпингографията („цветна снимка“) например. Ако не сте извършвали изследването, ще Ви се наложи най-вероятно да направите. Останалите изследвания и необходимостта от допълнителни консултации се определят спрямо всеки пациент и отделен случай.

Цветната снимка представлява вкарване през влагалището на контрастно вещество, което преминава през матката, след това през тръбите, за да може акушер-гинеколозите установят каква е проходимостта на тъбите.

Цветната снимка може да се извърши с обезболяване или без упойка. Процедурата не изисква болничен престой, но ако изберете да е с упойка, е необходимо извършването на предварителни изследвания и специална подготовка, за които ще бъдете информирана своевременно.

Стандартната инвитро процедура включва няколко стъпки – прегледи, хормонални изследвания, наличие или не на хормонална стимулация, назначаване на пункция на фоликули.

Всяка пункция се извършва под краткотрайна венозна анестезия, обикновено рано сутринта. Следва инвитро оплождане на Вашите зрели яйцеклетки с помощта IVF (класическо инвитро) или ICSI процедура (инжектиране на сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката); мониториране на развитието на ембриона в лабораторни условия и евентуално трансфер.

Важно е да отбележим, че при всеки пациент се прилага индивидуализиран подход с оглед на конкретните специфики и репродуктивния статус.

Биопсии от маточната лигавица

Биопсиите от маточната лигавица могат да бъдат следните видове – имунологична, ИМПО, микробиологична, виросологична. Кой от всички видове ще бъде направена при Вас се определя от Вашия лекуващ лекар.

Проследяването за биопсия може да е на спонтанен цикъл или с хормонална стимулация, която също Ви бъде назначен от него. Самата биопсия е напълно неинвазивна, извършва се в лекарския кабинет, краткотрайна е и е слабоболезнена (напомня болките при менструален цикъл), така че няма нужда от предварително обезболяване.

Подготовка за инсеминация

Стъпките за инсеминация са подобни като при инвитро процедура. Има няколко поредица от прегледи, с поставянето на инжекция, която да предизвика спукването на съответните фоликули.

По преценка на Вашия лекуващ лекар инсеминацията може да бъде с или без хормонална стимулация.

Вътрематочната инсеминация е процедура, при която семенна течност се промива, концентрира и прехвърля директно в маточната кухина на жената с помощта на тънък катетър.

По този начин значително се увеличава броят сперматозоиди, достигнали фалопиевите тръби, където се случва оплождането, за разлика от обикновения сексуален контакт, при който само малка част от първоначалния брой сперматозоиди достигат целта.

В много случаи при вътрематочната инсеминация се използват сперматозоиди от партньора. В други случаи, обаче, е нужно да се приложи донорска инсеминация, при която се използва проверена семенна течност от анонимен донор.

Подготовка за IVF/ICSI

В деня, определен за начало на Вашата хормонална стимулация, преди прегледа при репродуктивния Ви специалист е необходимо да направите хормоналните изследвания, изискани от него за старт на процедурата. Имайте предвид, че изработването на резултатите в Клинична лаборатория отнема около два часа, затова планирайте посещението си в болницата така, че към момента на Вашия преглед да е сигурно, че и резултатите ще са готови.

Репродуктивният специалист ще Ви направи ултразвуков преглед, за да установи гинекологичния Ви статус и какво е състоянието на яйчниците и матката. Резултатите от хормоналните изследвания в съчетание с ултразвуковия преглед дават важна информация на специалиста и основание да даде зелена светлина за начало на Вашата инвитро процедура.

ВАЖНО! Ако Ви предстои процедура, финансирана от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), не забравяйте да предоставите получената от Центъра заповед на нашия координатор.

 

Етапи на инвитро процедурата

Хормонална стимулация

Стимулацията на яйчниците (контролирана овариална хиперстимулация) цели да осигури образуването на по-голям брой зрели яйцеклетки посредством приложението на различни медикаменти.

Стимулациите се извършват по определени схеми, наречени „стимулационни протоколи“.

Кой от тях ще избере Вашият репродуктивен специалист и как точно ще протече Вашата хормонална стимулация зависи от репродуктивния Ви статус и спецификите на конкретния случай, като се отчита състоянието на яйчниковия резерв, възрастта, отговорът на яйчниците към предишни стимулации, съпътстващи заболявания и др.

Пункция на фоликули

Пункцията е етапът, в който от Вашите фоликули се аспирират вече узрелите яйцеклетки. Под ултразвуков контрол с помощта на много тънка игла яйчникът се достига през стената на влагалището, фоликулите се пунктират и фоликулярната течност, в която яйцеклетките „плуват“, се събира в епруветки. Веднага след това ембриолог трябва да „открие“ яйцеклетките под микроскоп, да ги промие и да ги постави в хранителна среда. Прави оценка на качеството им и ако са налични зрели яйцеклетки, осигурява подходящите условия за тяхното оплождане с IVF/ICSI процедура.

През това време в Андрологична лаборатория се подготвя отделената от Вашия партньор семенна течност. Впоследствие наличните сперматозоиди се обработват по различни методи, пречистват се и се активират.

Инвитро оплождане (IVF/ICSI)

Kласическото инвитро оплождане (IVF – инвитро фертилизация) е метод, при който в лабораторни условия Вашите зрели яйцеклетки, извлечени чрез пункция, се събират със отделените от вашия партньор сперматозоиди, за да се оплодят.

ICSI (инжектиране на сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката) е техника за асистирана репродукция, която се прилага най-често, когато е налице т. нар. „мъжки фактор“ за липса на бременност, или по-точно – при влошени спермални показатели на партньора.

Култивиране на ембриони

В „Надежда“ използваме най-съвременната към момента система за култивиране и мониториране на ембриони, наречена ембриоскоп. Предимствата са свързани с по-добрата селекция на ембрионите, което увеличава възможността да се постигне успешна бременност, освен това се установява намаляване на процента на абортите. Обърнете се към своя лекуващ лекар, ако желаете ембрионите Ви да се култивират в ембриоскоп.

Трансфер и тест за бременност

След Вашата пункция ще стартирате прием на прогестеронов препарат, който да подготви матката за имплантация на ембрионите.

Ако Ви предстои замразен ембриотрансфер, Вашият репродуктивен специалист ще Ви информира кога и с помощта на какви медикаменти е необходимо да стартира лутеалната поддръжка.

В общия случай препаратът се прилага по определена схема под формата на вагинални капсули.

Ако Вашият ембрион се развива нормално след инвитро оплождане и достигне до стадия с две до осем клетки след няколко последователни деления (най-често след около 48 часа), се пристъпва към ембриотрансфер на 3-ия ден след пункцията на фоликули.

Възможно е Вашият ембриотрансфер да протече и на 4-ия или 5-ия ден, когато ембрионите са на стадий бластоциста. Ембриолозите поставят ембриона/ембрионите в много тънък катетър, който репродуктивният специалист под ултразвуков контрол въвежда в матката, за да го/ги прехвърли там на оптималнaта за имплантиране позиция. Процедурата е абсолютно безболезнена и напомня усещането при вземането на материал за цитонамазка. Вие ще сте в легнало положение като за обикновен гинекологичен преглед.

Когато имате повече ембриони, Вашият репродуктивен специалист след консултация с ембриолог ще прецени кои и колко от тях да бъдат прехвърлени в матката. Останалите могат по желание на двамата партньори да бъдат замразени или унищожени. Ако с Вашия партньор сте взели решение да замразите оставащите ембриони, не забравяйте да попълните договор за замразяване на ембриони/яйцеклетки, който може да получите на сектор Информация, веднага след като ембриолозите са Ви уведомили, че замразяването е факт.

Тестът за бременност се извършва около 14-ия ден след извършения ембриотранфер или инсеминация. Хубаво е тестът за бременност да бъде кръвен, за да се проследи дали е имало имплантация, тъй като той е много по-точен от уринарния тест. След извършването на теста, може да позвъните на дежурния телефон в Манипулационна, за да се консултирате за спирането или продължаването на медикаментите.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow