img

тема АНДРОЛОГИЯ

Подходът към всеки пациент е строго индивидуален – интервю с Деница Великова, биолог в Андрологична лаборатория

Колкото по-прецизно е подбран един сперматозоид за инвитро процедурата, толкова по-голям е шансът да настъпи оплождане, да се развие ембрион с минимални фрагментации и най-вече, да настъпи желаната бременност.

06.04.2021 | 00:00

animated-circle
Нараства ли броят на двойките с репродуктивни затруднения, при които проблемите се откриват при мъжа?

За съжалениe, нашите наблюдения са, че броят на тези двойки нараства. По отношение на мъжкото репродуктивно здраве, Световната здравна организация намалява референтните стойности за „нормалност“ в показателите от спермограмата с всяко свое издание. Сперматозоидите са най-малките клетки в човешкото тяло и нездравословният начин на съществуване, всяка шокова ситуация, която изживява организмът, се отразява първо на тях. Съвременният начин на живот – стресът, обездвижването, вредните храни, стоенето с часове пред компютър и в колата, имат пагубно влияние върху тези крехки клетки.

Сперматозоидът е осем пъти по-малък от всяка соматична клетка в човешкия организъм. Мембраната му, която пази ДНК-молекулата, е много по-тънка, снабдена е с по-малко ензими, които трябва да се справят със свободните радикали, навлизащи от външната среда. И когато средата е неблагоприятна, това няма как да не се отрази и на качеството на сперматозоидите.

По-трудно ли се осъществява диагностиката при мъжете?

Нашите пациенти идват с мотивацията, че ще направят всичко необходимо, за да разрешат проблемите и да постигнат успех. Всеки случай, разбира се, е различен и нашият подход към тях също е строго индивидуален.
Като цяло, диагностиката на репродуктивните проблеми при мъжа е много по-достъпна и по-лесна, защото работим с милиони клетки, а не както при жените, където имаме ограничен брой яйцеклетки. И в повечето случаи това е първото нещо, което трябва да бъде анализирано – качеството на сперматозоидите.

Ако забременяването при двойката не се случи в рамките на 6 месеца до година, мъжът може да дойде в Андрологична лаборатория и да направи спермограма. При нея спазваме стриктен протокол на анализ. Изискваме и полово въздържание от 2 до 3 дни преди самото изследване, за да няма отклонение и анализът да бъде максимално точен и показателен.
В най-общият случай, анализът при спермограмата показва физико-химичните параметри на сперматозоидите в еякулата – какъв обем се отделя при еякулация, какво е Ph-то им (по него съдим за правилното действие на жлезите, които играят съществена роля в сперматогенезата).

Отчитат се и показателите, които са от изключителна важност за асистираната репродукция: броят сперматозоиди, тяхната подвижност и морфология (как изглеждат на външен вид).
Възможно е при даден пациент всичко от спермограмата да е в норма и въпреки това забременяването да не се случва. Липсата на отклонения в спермограмата не означава непременно липса на репродуктивен проблем при мъжа. В тези случаи е редно пациентът да направи по-подробна спермограма и т. нар. SDI-тест.

С помощта на SDI теста се отчитат два изключително важни индекса, ключови за инвитро лечението. Единият индекс показва процента незрял хроматин при сперматозоидите (HDS-индекса), а другият – фрагментацията на ДНК (DFI-индекс).
Повишеният HDS-индекс пряко се свързва с риск от спонтанни аборти, а ДНК-фрагментацията се свързват с оплодителната способност на сперматозоидите. Ако DFI-индексът e между 0% и 15%, налице е отлична оплодителна способност; ако е в границите между 15-30%, говорим за добра оплодителна способност, а ако е над 30% – за лоша оплодителна способност на сперматозоидите. Така че е напълно възможно въпреки заключението „Нормозооспермия“, SDI-тестът да покаже лоша оплодителна способност и това да е причина за липса на забременяване.

В рамките на една инвитро процедура индексите, отчетени при SDI-теста, показват дали има нужда да се извърши допълнителна селекции на сперматозоидите и какви методи да бъдат използвани, за да се намалят стойностите на тези индекси.

Така например DFI-индексът може да бъде намален с прилагането на „ЗОНА СЕЛЕКЦИЯ“ – метод за селекция на сперматозоиди, максимално близък до естествения подбор на сперматозоидите.

Разбира се, не при всеки случай може да приложим този метод. Използваме го обикновено при неясен фактор за стерилитет. При тежък мъжки фактор, каквито са тежка или екстремна олигоастенотератозооспермия (намален или изключително нисък брой сперматозоиди в еякулата), тази обработка няма как да се осъществи поради ограниченото количество сперматозоиди. Тогава ги подбираме по други критерии – обикновено морфологични, и използваме метода IMSI.

МАCS-обработката (селекция на сперматозоидите по апоптоза – програмирана клетъчна смърт) намалява HDS-индекса с до 10%. Това е от съществено значение за инвитро процедурата, тъй като така увеличаваме шанса за успешно доносена бременност с до 10% при конкретната двойка.

Колкото по-прецизно е подбран един сперматозоид за инвитро процедурата, толкова по-голям е шансът да настъпи оплождане, да се развие ембрион с минимални фрагментации и най-вече, да настъпи желаният резултат – положителен тест за бременност.

Кои са силните страни на Андрологична лаборатория на болница „Надежда“?

Андрологична лаборатория на болница „Надежда“ отговаря на всички световни стандарти за условия, клас чистота, техническо оборудване. Създали сме приятни условия за престой на пациентите ни, които и без това идват много притеснени. Стараем се да обясняваме подробно и да даваме информация за всяка стъпка, която им предстои.

Техниката и апаратурата, с която работим в лабораторията, е от най-висок клас. Ламинарите,където се извършват обработките на сперматозоидите, са снабдени със система за вертикално и хоризонтално движение на въздуха и се спазва абсолютна стерилност. Екипът ни се обучава непрекъснато – посещаваме конгреси, следим научните публикации в нашата сфера, членуваме в най-големите професионални организации в сферата на асистираната репродукция – ESHRE (Европрейското общество по човешка репродукция и ембриология) и ASRM (Американското дружество по репродуктивна медицина). Непрекъснато се развиваме и сме „в крак“ с всичко, което се случва в света на репродуктивната медицина.

Вашето лично послание към двойките, които сега тръгват по пътя към мечтата за дете?

От сърце желая успех на всички, които се борят за мечтата си да имат бебе. Нека тя се сбъдне, нека има деца. Обръщам се към всички Вас – имайте вяра в себе си и в медиците, които се грижат за Вас! Имайте надежда! Когато заедно работим като екип, когато взаимно си помагаме, шансовете за успех са в пъти повече.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow