img

тема ВИРУСОЛОГИЯ

Проф. Кълвачев за вирусологията и репродуктивното здраве

Постоянно следим новостите във вирусологията, свързани с репродуктивното здраве, и където е възможно ги прилагаме. Разширяваме обема на диагностичната и аналитичната си дейност, при това с най-сполучливите диагностични препарати.

31.05.2021 | 23:43

animated-circle

Проф. д-р Златко Кълвачев за пресечната точка между асистираната репродукция и вирусологията – третата, последна част от нашия разговор с изтъкнатия вирусолог:

– Жените по-застрашени ли са от влиянието на вирусите върху репродуктивното им здраве?

Жените и мъжете са еднакво застрашени от вирусите, но по различен начин. В миналото сериозен фактор, застрашаващ бременните, е бил вирусът, причинител на рубеолата, но след масовата ваксинация на децата след 1988г. този проблем се счита за решен.

Към добре известните с негативното си влияние вируси HIV, HBV, HCV и CMV, напоследък се обръща внимание и на други. Подобно на инфекциите с вирусите на хепатит В и С, които са причина за по-висок процент на аборти и спонтанни аборти, вирусът на хепатит Е (HEV-1) може да причини тежки увреждания на плацентата.

HHV-6 е открит преди 30 години, но продължава да е мистерия. HHV-6A уврежда както сперматозоидите, така и ендометриалната лигавица на жената, като се открива в около 40% от т.нар идиопатични (неясни) случаи на репродуктивен неуспех. Установено е, че всички жени, инфектирани с HHV-6А, са имали необичайно високи нива на цитокини и хормона естрадиол. Много е вероятно вирусът да предизвиква имунна реакция, в резултат на която утробата става негостоприемна за ембриона.

„Интересен“ е и вирусът Зика (ZIKV), който е открит още през 1947 г., но нашумя напоследък във връзка с възможността да причинява тежки малформации на главата при новородени (микроцефалия). Човек се заразява при ухапване от комари, но сексуалният начин на заразяване също се счита за доказан.

– Във вирусологична лаборатория могат ли да бъдат направени изследвания в тази посока?

Разбира се, това е задачата на тази лаборатория в болница „Надежда“. Всички пациенти, на които предстои някаква манипулация, се тестват за кръвно-преносими инфекции (хепатит В и С, както и HIV). По преценка на специалистите могат да бъдат провеждани и други серологични изследвания, които дават информация за наличие или отсъствие на дадена вирусна инфекция, напр. CMV, HAV, рубеола, херпес симплекс и др. Изследваме и антитела към някои бактериални и паразитни инфекции – сифилис, токсоплазмоза и др.

Изработването на антитела е една от защитните реакции на организма срещу инфекциите, включително вирусни. Антителата от клас IgM се появяват рано (7-10 дни от началото на инфекцията) и когато количеството им достигне своя пик, те започват да намаляват до изчезване. Антителата от клас IgG се появяват по-късно (след 20-30 дни), но остават дълго време в кръвта.

В някои случаи тези антитела се откриват в рамките на година (при грип), а при други (цитомегаловирус, хепатит А, рубеола и др.) остават за цял живот. Изследването на антителата от клас IgM и IgG ни дава важна информация за наличие, състояние и давност на една вирусна инфекция, която може да е прясна първична, реактивирана, или прекарана в миналото. В някои случаи обаче (например при херпес тип 1 и/или 2), по-важно е да се изследват антителата от клас IgG, защото наличието им доказва вече осъществено заразяване и ни насочва да следим за евентуално активиране, особено по време на бременност. В тези случаи търсенето на специфични антитела от клас IgM дори се обезсмисля, защото ако тези вируси се активират, това ще се разбере от появата на мехурчета, зачервяване, изтръпване и болки, а появата на IgM-антителата ще е след 7-10 дни, когато херпесът вече ще е отминал.

Резултатите от изследванията на антителата са готови в рамките на работния ден.
Освен това, тук има възможност за интерпретация и обсъждане на получените резултати със специалисти веднага и/или всеки работен ден от 9:00 до 15:00 ч.

Освен серологични изследвания, в лабораторията се провеждат и молекулярно-вирусологични тестове. Те доказват или отхвърлят наличие на вирусен генетичен материал.

– Какви са новостите, които въвеждате в практиката на болничното заведение?

Постоянно следим новостите във вирусологията, свързани с репродуктивното здраве, и където е възможно ги прилагаме. Разширяваме обема на диагностичната и аналитичната си дейност, при това с най-сполучливите диагностични препарати. През последната година животът ни поднесе поредно ново предизвикателство – ранна, бърза и точна диагностика на SARS-CoV-2. Набираме опит и по отношение на ваксинациите, както и проследяване на имунния отговор към този вирус след преболедуване или ваксиниране.

– Не може да не засегнем и влиянието на COVID-19 върху нашия живот. Причинява ли поражения върху репродуктивната система, може ли да бъде причина за проблем по отношение на зачеването и бременността?

За правилен отговор на този важен въпрос е необходимо време. Към момента няма доказателства, че SARS-CoV-2 се реплицира (размножава) в матката, както и че се пренася трансплацентарно от заразени бременни към плода! Не е известно и дали SARS-CoV-2 е жизнеспособен в спермата и дали уврежда сперматозоидите. Различни изследователски групи проучват тези аспекти на инфекцията и след събиране на достатъчно доказтелства, ще може да се определи кое твърдение е вярно.

– Представете лабораторията и екипа?

Лабораторията е организирана да подпомага качественото изпълнение на мисията на болница „Надежда“. Оборудването е модерно, екипът е подготвен професионално. Винаги сме на разположение!

– Вашето лично послание към двойките, които сега тръгват по пътя към мечтата за дете?
Мечтайте активно – така ще сбъднете мечтата си по-бързо!

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow