img

тема ВИРУСОЛОГИЯ

Проф. Кълвачев за вирусологията и репродуктивното здраве

Постоянно следим новостите във вирусологията, свързани с репродуктивното здраве, и където е възможно ги прилагаме. Разширяваме обема на диагностичната и аналитичната си дейност, при това с най-сполучливите диагностични препарати.

31.05.2021 | 23:43

animated-circle

Проф. д-р Златко Кълвачев за пресечната точка между асистираната репродукция и вирусологията – третата, последна част от нашия разговор с изтъкнатия вирусолог:

Жените по-застрашени ли са от влиянието на вирусите върху репродуктивното им здраве?

Жените и мъжете са еднакво застрашени от вирусите, но по различен начин. В миналото сериозен фактор, застрашаващ бременните, е бил вирусът, причинител на рубеолата, но след масовата ваксинация на децата след 1988г. този проблем се счита за решен.

Към добре известните с негативното си влияние вируси HIV, HBV, HCV и CMV, напоследък се обръща внимание и на други. Подобно на инфекциите с вирусите на хепатит В и С, които са причина за по-висок процент на аборти и спонтанни аборти, вирусът на хепатит Е (HEV-1) може да причини тежки увреждания на плацентата.

HHV-6 е открит преди 30 години, но продължава да е мистерия. HHV-6A уврежда както сперматозоидите, така и ендометриалната лигавица на жената, като се открива в около 40% от т.нар идиопатични (неясни) случаи на репродуктивен неуспех. Установено е, че всички жени, инфектирани с HHV-6А, са имали необичайно високи нива на цитокини и хормона естрадиол. Много е вероятно вирусът да предизвиква имунна реакция, в резултат на която утробата става негостоприемна за ембриона.

„Интересен“ е и вирусът Зика (ZIKV), който е открит още през 1947 г., но нашумя напоследък във връзка с възможността да причинява тежки малформации на главата при новородени (микроцефалия). Човек се заразява при ухапване от комари, но сексуалният начин на заразяване също се счита за доказан.

Във вирусологична лаборатория могат ли да бъдат направени изследвания в тази посока?

Разбира се, това е задачата на тази лаборатория в болница „Надежда“. Всички пациенти, на които предстои някаква манипулация, се тестват за кръвно-преносими инфекции (хепатит В и С, както и HIV). По преценка на специалистите могат да бъдат провеждани и други серологични изследвания, които дават информация за наличие или отсъствие на дадена вирусна инфекция, напр. CMV, HAV, рубеола, херпес симплекс и др. Изследваме и антитела към някои бактериални и паразитни инфекции – сифилис, токсоплазмоза и др.

Изработването на антитела е една от защитните реакции на организма срещу инфекциите, включително вирусни. Антителата от клас IgM се появяват рано (7-10 дни от началото на инфекцията) и когато количеството им достигне своя пик, те започват да намаляват до изчезване. Антителата от клас IgG се появяват по-късно (след 20-30 дни), но остават дълго време в кръвта.

В някои случаи тези антитела се откриват в рамките на година (при грип), а при други (цитомегаловирус, хепатит А, рубеола и др.) остават за цял живот.

Каква информация дава изследването на антителата от клас IgM и IgG?

Изследването на антителата от клас IgM и IgG ни дава важна информация за наличие, състояние и давност на една вирусна инфекция, която може да е прясна първична, реактивирана, или прекарана в миналото. В някои случаи обаче (например при херпес тип 1 и/или 2), по-важно е да се изследват антителата от клас IgG, защото наличието им доказва вече осъществено заразяване и ни насочва да следим за евентуално активиране, особено по време на бременност. В тези случаи търсенето на специфични антитела от клас IgM дори се обезсмисля, защото ако тези вируси се активират, това ще се разбере от появата на мехурчета, зачервяване, изтръпване и болки, а появата на IgM-антителата ще е след 7-10 дни, когато херпесът вече ще е отминал.

Резултатите от изследванията на антителата са готови в рамките на работния ден.
Освен това, тук има възможност за интерпретация и обсъждане на получените резултати със специалисти веднага и/или всеки работен ден от 9:00 до 15:00 ч.

Освен серологични изследвания, в лабораторията се провеждат и молекулярно-вирусологични тестове. Те доказват или отхвърлят наличие на вирусен генетичен материал.

Какви са новостите, които въвеждате в практиката на болничното заведение?

Постоянно следим новостите във вирусологията, свързани с репродуктивното здраве, и където е възможно ги прилагаме. Разширяваме обема на диагностичната и аналитичната си дейност, при това с най-сполучливите диагностични препарати. През последната година животът ни поднесе поредно ново предизвикателство – ранна, бърза и точна диагностика на SARS-CoV-2. Набираме опит и по отношение на ваксинациите, както и проследяване на имунния отговор към този вирус след преболедуване или ваксиниране.

Не може да не засегнем и влиянието на COVID-19 върху нашия живот. Причинява ли поражения върху репродуктивната система, може ли да бъде причина за проблем по отношение на зачеването и бременността?

За правилен отговор на този важен въпрос е необходимо време. Към момента няма доказателства, че SARS-CoV-2 се реплицира (размножава) в матката, както и че се пренася трансплацентарно от заразени бременни към плода! Не е известно и дали SARS-CoV-2 е жизнеспособен в спермата и дали уврежда сперматозоидите. Различни изследователски групи проучват тези аспекти на инфекцията и след събиране на достатъчно доказтелства, ще може да се определи кое твърдение е вярно.

Представете лабораторията и екипа?

Лабораторията е организирана да подпомага качественото изпълнение на мисията на болница „Надежда“. Оборудването е модерно, екипът е подготвен професионално. Винаги сме на разположение!

Вашето лично послание към двойките, които сега тръгват по пътя към мечтата за дете?

Мечтайте активно – така ще сбъднете мечтата си по-бързо!

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow