img

Задължително ли е инвитрото

Ролята на хормоните при репродуктивните проблеми

Като част от кампанията „Надежда за дете“, в която поднасяме информация на достъпен език за липсата на бременност, разговаряме с д-р Светлана Хедер – ендокринолог в болница „Надежда“.

26.05.2023 | 17:58

animated-circle

1. Д-р Хедер, каква е ролята на хормоните в нашето тяло, за да се случи една бременност и да завърши успешно?
Хормоните са молекули, които дадени органи в тялото, наречени жлези с вътрешна секреция произвеждат, за да влияят и контролират функцията на други отдалечени органи. Репродуктивната система при човека включва органи на различни нива – започва със структури в мозъка (мозъчна кора, хипофиза, хипоталамус), които чрез произведените в тях хормони, пренесени по кръвен път, направляват функцията на периферните репродуктивни органи – външни и вътрешни полови органи при мъжа и жената. От друга страна и яйчниците, и тестисите също произвеждат хормони, които пък дават обратна връзка на структурите на мозъка за процесите, които протичат в тях (образуване и зреене на яйцеклетки и сперматозоиди). Така всички части на репродуктивната система са в непрекъсната връзка и взаимно си влияят. Всяко нарушение, в което и да било звено от тази система, пречи на функционирането ѝ – в частност настъпването и износването на бременност.

2. Кои са най-важните хормони в този процес, които трябва да бъдат в баланс в тялото на жената?
Основните женски полови хормони са LH, FSH, Prolactin – секретирани от хипофизата и Estradiol и Progesterone – секретиран от яйчника. Всички те се отделят с различна интензивност през различните фази на менструалния цикъл. LH и FSH стимулират разтежа и узряването на яйчниковите фоликули, като и синтеза на Estrogen. Prolactin има отношение към подготовката на млечните жлези за кърмене. Някои заболявания в секрецията на Prolactin могат да нарушат овулацията и затова изследването на този хормон винаги се включва при рутинно изследване на половите хормони. Estradiol, произведен в яйчника, е ключов за развитието и узряването на доминантния фоликул, овулацията, нарастването на маточната лигавица и подготовката й за имплантация, както и за развитието на всички вторични полови белези при жената (развитие на гъдите, пропорции на тялото и др.). Progesterone е хормон, който се синтезира от жълтото тяло (остатъкът от пукналия се по време на овулацията фоликул). От неговите стойности може да се съди за наличието на овулация при преминалия менструален цикъл. Поради цикличната им секреция е важно половите хормони да се изследват между трети и пети ден на менструалния цикъл за LH, FSH, Estradiol, Prolactin и след 21-я ден за Progesterone. Това са половите хормони, които се изследват в общия случай.

3. Каква е диагностичната роля на AMH и важно ли е жените, които искат да забременяват да го изследва редовно?
Антимюлеровият хормон се произвежда в гранулозните клетки на малките антрални фоликули. Той дава информация за наличието на потенциални фоликули, които могат да достигнат овулация, т.е. дава представа за яйчниковия резерв. Изследването му е насочващо и не замества ултразвуковия преглед при акушер-гинеколог.

4. А кои са хормоните при мъжа с отношение към репродуктивните проблеми?
Основните хормони, които изследваме са LH, FSH и Testosterone. И при мъжа, подобно на жената, LH и FSH се произвеждат от хипофизата, под контрола на хипоталамуса (структури на главния мозък). LH отговаря основно за синтеза на Testosterone от Лайдиговите клетки на тестиса, а FSH за процеса на зреене на сперматозоидите (процес, който протича в тестиса и трае 3 месеца). Testosterone е основния мъжки полов хормон, произвеждан в тестисите. Определя всички вторични полови белези при мъжа, сексуалната функция (наличието и възможността за поддържане на ерекция) и достатъчните му нива са необходими за правилното протичане на сперматогенезата (образуването на зрели сперматозоиди).

И при мъжа изследването на Prolactin се извършва за изключването на патологични процеси в хипофизата, които могат да нарушат секрецията на останалите полови хормони. При мъжа изследването на LH, FSH, Prolactin и Testosterone е най-добре да се направи рано сутрин (тогава физиологично нивата са най-високи). По преценка на лекаря тези базови изследвания могат да бъдат разширени с изследване на свободен Testosterone – тази част от хормона, която не е свързана с белтъчен преносител в кръвта и се счита за функционално активна и инхибин – силно понижените му нива са показател за значима увреда на сперматогенезата и др.

5. Има ли симптоми, които биха ни навели на мисълта, че може би имаме проблеми с репродукцията?
Да, при жените това са промени и нарушения в менструалния цикъл, наднормено тегло или резки промени в теглото, промени в окосмяването и внезапна поява на акне по кожата, при мъжа симптомите са по-общи – мускулна слабост, намаление на либидото, нарушения в ерекцията, раздразнителност, намален физически капацитет, натрупване на килограми предимно около талията – всички те могат се дължат на ниски нива на Testosterone.

6. Как могат да бъдат изследвани хормоните, имащи отношение към забременяването?
Тези хормонални изследвания се правят с кръвни тестове. При жената е важно да бъдат направени в правилнатта фаза на менструалния цикъл – за LH, FSH, Е2, Prolactin – между 3 и 5 ден на месечния цикъл, за Progesterone – след 21 ден. При мъжа могат да се направят в произволен ден, но рано сутрин, преди 9 часа. И при двата пола е уместно да се изследва и прегледа щитовидната жлеза. Тя секретира основните хормони на обмяната и индиректно има влияние върху репродукцията. Основно се изследват TSH, FT4- щитовидни хормони и анти-ТРО и ТАТ- антитела, наличието на които би могло да означава, че пациентът има автоимунна болест (най-често Тиреоидит на Хашимото).

7. Кои са най-честите хормонални проблеми при мъжа и жената и трудно ли се третират?
Това са доста широка група заболявания, като споменахме, част от тях засягат пряко призводството на полови хормони – за жените това са синдромът на поликистозни яйчници (неговата честота е около 10 %), промени или нередовен менструален цикъл, някои по-редки заболявания свързани с продукцията на мъжки полови хормони от надбъбрека при жената. Най-честата група в днешно време обаче са менструалните нарушения при жената и хипогонадизъм при мъжа, свързани с наднормено тегло; инсулинова резистентост и захарен диабет, както и заболяванията на щитовидната жлеза – те са най-чести именно при млади жени в репродуктивна възраст.

8. Кога една двойка, която прави опити за бебе и те са неуспешни, трябва да направи консултация с еднокринолог?
Ако има някои от изброените вече симптоми или ако е минала една година и не настъпва бременност. Пациентите с наднормено тегло и близки със захарен диабет тип 2, както и тези с болест на щитовидната жлеза или наследственост за такава, също е необходимо да се обърнат за консултация със специалист. Най-често самите пациенти биват насочвани от репродуктивен специалист, който посещават във връзка с проблемното забременяване и консултацията с ендокринолог е една от първите, които те правят.

Очаквайте част 2 – Ролята на храненето и теглото при репродуктивните проблеми

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow