img

Задължително ли е инвитрото

Ролята на храненето и теглото при репродуктивните проблеми

Втората част от интервюто в инициативата ни „Надежда за дете“ с д-р Светлана Хедер, ендокринолог, е посветено на това, как начина на живот се отразява върху репродукцията при жените и мъжете.

29.05.2023 | 11:33

animated-circle

1. Д-р Хедер, има ли отношение начина ни на живот към хормоналния дисбаланс?
Да. Аз бих започнала с един много прост съвет към пациентите – осигурите си поне два часа сън преди дванадесет часа вечерта. Нашите хормони се синтезират циркадно, т.е с големи разлики за светлата и тъмната част на деня. Знае се, че недостатъчния сън повишава нивата на стресовите хормони в тялото и предразполага към наднормено тегло. То от своя страна – със състоянието на хронично възпаление, което създава. Това възпаление  се отразява негативно както пряко на качеството на яйцеклетките и сперматозоидите, така и чрез нарушения в кръвоснабдяването на репродуктивните органи, защото ускорява процесите на атеросклероза в тялото.
Да не забравяме, че чрез храната ние не доставяме само енергия на телата си. Те трябва да получават и достатъчно градивни елементи – белтъчини, микроелементи, витамини, фибри. 

Така че, трябва да се опитваме в храната ни да има възможно най-малко токсини – лесни въглехидрати, пестициди, хормони. Физическата активност също е от огромно значение. Освен за изграждане и поддържане на достатъчно мускулна маса, тя ни е дадена от природата като и един от най-мощните антидепресанти.

2. Проблем ли са наднорменото и поднорменото тегло за забременяване?
И двете състояния са проблем. Поднорменото тегло кара тялото да пести енергия и тъй като образуването на зряла яйцеклетка или сперматозоид е дълъг и енергоемък процес, при липса на достатъчно мастна тъкан (за жените тя е около 20-25% от масата на тялото, за мъжете – 15%), този процес може да спре .
Наднорменото тегло при мъжа е може би най-честата причина за ниски нива на тестостерон (хипогонадизъм), нарушава сперматогенезата и води до еректилна дисфункция. При жената проблемите са идентични – страда овулацията. При бременност има рискове за майката и развитието на плода – поява на гестационен диабет, артериална хипертония, прееклампсия, високо тегло при раждане на плода. Рисковете стават в пъти по-високи, ако пациентката е със захарен диабет тип 2 преди бременността.

3. Каква е връзката на наднорменото тегло, метаболитния синдром и проблемно забременяване?
Метаболитният синдром е комплекс от фактори (затлъстяване, нарушения в глюкозната обмяна – преддиабет или захарен диабет тип 2, повишени стойности на холесетрол, артериална хипертония), комбинацията от които увеличава в пъти сърдечносъдовия риск при конкретния пациент. Вече споменахме за многото начини , по които репродуктивните ни функции страдат при излишък на мастна тъкан. (Вижте първата част от статията). В комбинация увреждащите фактори потенциират негативните си ефекти.

4. Има ли връзка напредването на възрастта с хормоналния дисбаланс?
Разбира се. Както броят, така и качеството на яйцеклетките намалява при жената с възрастта (процесът започва отчетливо още около 35 г.). При мъжа също има хормонални промени, както и промени в качеството на спермата.

5. Витамит D и плановете за бебе – какво трябва да знаем?
Това е стероиден хормон, който освен към здравето на костите ни, има отношение към имунитета и мускулната сила. Основният източник на витамин D е слънцето (образува се в кожата от ултравиолетовите лъчи), много по-малки количества има в храната – мазните риби, някои гъби, телешки дроб. Има данни, че дефицитът на витамин D увеличава риска от прееклампсия, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и гестационен диабет. Дефицитът ефективно може да се коригира чрез прием на хранителни добавки, съдържащи витамин D.

6. Какво трябва да знаят жените и мъжете, които тепърва тръгват по пътя за мечтаното дете, какво бихте ги посъветвали?
Това, което бих им казала е, че за раждането на здраво дете, първо трябва да се погрижим нашите тела да бъдат здрави – търпеливо и с любов.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow