img

Инвитро с надежда

Съхранение на генетичен материал

За витрификацията – най-съвременният и надежден метод за замразяване на репродуктивни клетки, разговаряме със Стефка Николова, старши ембриолог в Ембриологична лаборатория на болница „Надежда“.

18.03.2021 | 00:36

animated-circle
Знаете ли, че замразяването на яйцеклетикте изисква специална технология?

Яйцеклетката е наистина много специална. Тя е най-голямата клетка в нашето тяло, като при това съдържа огромен процент свободна вода. В това е и голямата беда – водата е единственото вещество, което при охлаждане между 4 и 0 градуса не се свива, а увеличава обема си.Със замръзването си водата образува безкрайно красиви, но смъртоносни ледени кристали – те буквално разкъсват клетките.

Затова и при замразяването на живи клетки и тъкани се цели на всяка цена да се избегне фаталното кристалообразуване в клетките.

Витрификацията или свръхбързото замразяване е методът, чрез който се постига това. Сравнително нова, тази методика показва изключителни резултати и е своеобразен пробив за успешното замразяване на яйцеклетките.

Повече за витрификацията – методът, по който замразяваме яйцеклетки и ембриони, може да намерите в този епизод от поредицата „Питай Надежда“

И още – тук ще откриете отговори на въпросите:

  • Какво е по-добре да замразя – ембрион или яйцеклетка?
  • Има ли краен срок на годност замразеният генетичен материал?
  • Кога се подписват договори за замразяване на яйцеклетки и ембриони?
  • Каква е процедурата по замразяването на генетичен материал при пациенти с онкологични заболявания?

https://.youtube.com/watch?v=KSFNG8nJK80

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow