img

Още теми

Вируси у мъжа пречат на зачатието, у жената – на износването

Причините за репродуктивни проблеми в една партньорска двойка са разнообразни, но в немалко случаи са свързани и с вируси.

09.02.2020 | 00:00

animated-circle

Причините за репродуктивни проблеми в една партньорска двойка са разнообразни, но в немалко случаи са свързани и с вируси, споделя проф. Златко Кълвачев, вирусолог в МБАЛ „Надежда“. Темата е много важна, но се обсъжда основно по отношение на жената. Реалността обаче доказва, че мъжкия фактор е носител на проблема в поне 50% от случаите, подчертава професорът.
Има една група от 7-8 вируса, които могат да бъдат причина за увреждане на сперматозоидите и поради това да не се стигне до качествено оплождане в естествени условия или при инвитро процедура. Установено е, че вирусите намаляват подвижността и деформират сперматозоидите, фрагментират ядрената ДНК и подтискат активността на различни ензими в сперматозоида, т.е. увреждат фертилната му способност.
В този смисът е парадокс, че жената обикновено се подлага на най-различни специфични изследвания, а мъжа, грубо казано, „минава“ само с една спермограма. Разбира се, същите тези 7-8 вируса могат да създадат проблеми и на жената, но не при оплождането, а по-късно – при износването на бременността. Специално отбелязвам, че голяма част от вирусните инфекции протичат безсимптомно и заразените не знаят за съществуването им, т.е., те трябва да се търсят активно, казва специалистът.

Интересувам се от конкретни примери и вирусологът посочва 3 групи – херпесни, папиломни и хепатитни вируси.
„От известните ни сега 9 човешки херпесни вируса, репродуктивни проблеми могат да причинят херпес симплекс 1 и 2, херпес вирус тип 6 и цитомегаловируса. Специален интерес предизвиква херпес вирус от тип 6 (human herpesvirus 6, HHV-6), който неслучайно си е „извоювал“ прозвището „вирус на безплодието“… Става дума за варианта HHV-6A, тъй като HHV-6B е причинител на детската болест, известна като „шеста болест” (roseola infantum). Епидемиологичните проучвания показват, че HHV-6 е повсеместно разпространен и засяга както здрави, така и имунокомпрометирани лица”, казва проф. Кълвачев. „Той уврежда сперматозоидите, но и ендометриалната лигавица на жената, като се открива в около 50% от т.нар идиопатични (неясни) случаи на репродуктивен неуспех“.

Човешките папиломни вируси (HPV) се обсъждат широко, но само по отношение на жените, във връзка с рака на маточната шийка и не се обръща внимание на връзката им с мъжкия стерилитет. При мъжете HPV причинява развитие на генитални брадавици (кондиломи), но в повечето случаи мъжете са носители, без никакви клинични прояви; те дори не подозират за инфекцията, камо ли да тръгнат да се изследват… Да, но вероятността сексуалните партньори на жени с доказана HPV инфекция, да са заразени, е много голяма. Беше време, когато се считаше, че сперматозоида няма рецептори за HPV, поради което заразяването не е възможно. Днес, освен документираното присъствие на HPV в сперматозоида, са известни и механизмите, по които той го уврежда.

Ролята на хепатитните вируси В и С е подобна, обяснява проф. Кълвачев. Уточнява, че откриването на тези вируси много често става случайно, при изследване на кръв по друг повод. Още повече, че хроничната инфекция при тези хепатити може да протече без симптоми с години. „Наличието на вирус в кръвта не означава автоматично, че го има и в спермата, но вероятността е налице. Високата концентрация на вируса в кръвта е предпоставка за наличието му и в спермата, което силно влошава качеството и“ – казва експертът.

Всичко това съвсем не означава, че „каузата бебе“ е изгубена! Напротив, тази информация е сериозно основание да се препоръчват насочени изследвания на двойките с репродуктивни трудности, след което да се търсят начини за преодоляването им“, изтъква вирусологът.

източник: 24 часа
автор: Любомира Николаева

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow