img

тема ЯЙЦЕКЛЕТКАТА

Всичко за замразяването на яйцеклетки по социални причини

Social freezing = план за бъдещето

15.03.2023 | 11:42

animated-circle

Защо?

Ние в болница „Надежда“ от години работим по повишаване на информираността за живота на яйцеклетките и опцията за замразяване на яйцеклетки по социални причини – процедура, подходяща за жени, които желаят дете, но се намират на етап от живота си, в който нямат готовност за това.
Все още са малко на брой жените, които знаят, че яйцеклетките намаляват като количество и качеството им се влошава след около 35-годишна възраст.
Важно е, ако една жена желае дете, да помисли за това навреме, тъй като шансовете за бременност намаляват с напредване на възрастта.

Навременната грижа означава проверка на яйчников резерв или взимане на решение за бременност, или замразяване на яйцеклетки по социални причини.

Процедурата по замразяване на яйцеклетки по социални причини е бърз и надежден начин да подсигурите своето бъдеще.
10 дни+3 посещения=план за бъдеще!
Без значение от деня на Вашия цикъл! Бързо, щадящо, сигурно в болница „Надежда“!

Необходимо е единствено да се обадите днес, започваме утре! 0882 193 970

Повече информация за стъпките по замразяването на яйцеклетки можете да намерите ТУК.

Какво е яйчников резерв? С какъв капитал започваме?

 • Всичко започва около деветата седмица на бременността, когато се оформят зародишите на бъдещите яйцеклетки на момиченцето. По това време те наброяват няколко милиона, като до раждането остават около 1 000 000 – 1 500 000. Това са всички яйцеклетки, с които се раждаме – т. нар. яйчников резерв, и оттук нататък те ще продължaват да намаляват. Той не се допълва и обновява.
 • Началният запас, с който идваме на бял свят, варира от жена до жена, като количеството бъдещи яйцеклетки се определя главно от наследствеността, но може да бъде повлияно и от протичането на бременността.
 • До настъпването на пубертета в яйчниците на девойката остават около 250 – 300 хиляди яйцеклетки – т.е. запасите в яйчниците на девойката са се стопили още близо четири пъти!
 • След започването на цикъла, всеки месец в яйчниците се подготвят за узряване по около 15-20 яйцеклетки. Те растат в малки мехурчета, пълни с течност – фоликули, в които са защитени и от които получават всичко необходимо, за да растат и зреят. Фоликулите, които се „събуждат“ за зреене всеки месец, т. нар. антрални фоликули, са достатъчно големи да бъдат видени с помощта на ултразвук. Броят и размерите им са един от показателите, които помагат на специалистите да определят състоянието на яйчниковия резерв.
  През репродуктивния си живот жената отделя зряла яйцеклетка (овулира) около 300 до 500 пъти, а неизползваните фоликули се разграждат. В рамките на един цикъл обикновено узрява напълно само един доминантен фоликул, а останалите преминават през т.нар. фоликулна атрезия – макар да са били събудени и подготвени за зреене, те не изчакват до следващия месец, а се саморазграждат.
 • Количеството на яйцеклетките започва плавно да намалява около 25 г., до 35 – 37 г., когато изчерпването на яйчниковия резерв рязко се ускорява.
 • Успоредно с намаляването на броя, се влошава и качеството на яйцеклетките – нараства делът на тези, при които има хромозомни дефекти. В годините между 35 и 40 яйцеклетките с хромозомни увреждания се увеличават от 20% на 45%. Само за 2 години негодните яйцеклетки се удвояват и на 37-42 г. вече са над 80% от яйчниковия резерв. На 45 г. шансовете на жената да забременее и роди здраво дете със собствена яйцеклетка са под 1%.
 • Изчерпването на яйчниковия резерв протича без никакви симптоми и този процес не може да бъде спрян или забавен с медикаменти.
 • С риск от преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв са жени с проблеми с щитовидната жлеза, автоимунни заболявания, ендометриоза, хирургични интервенции в малкия таз, фамилна история на ранна менопауза.
 • Единствените шансове за успешна бременност при жени с изчерпан яйчников резерв са използването на собствена яйцеклетка, замразена преди настъпването на възрастовите увреждания или донорска яйцеклетка.
 • Съвремените технологии за замразяване на яйцеклетки успешно съхраняват шансовете на жената да реализира майчинството си, когато настъпи избрания от нея момент.

Кога започва да намалява яйчниковия резерв?

Колкото по-късно, толкова по-бързо.
Яйчниковият резерв (броя на яйцеклетките при жената) намалява с годините. Възрастта е един от основните ориентири за неговото състояние.
Водещите причини за изчерпването на този скъпоценен запас са генетични – така сме програмирани.

През по-голямата част от живота на жената яйчниковият резерв намалява плавно и постепенно. От една точка нататък обаче той рязко започва да се изчерва с все по-голяма скорост. При повечето жени този повратен момент е между 35 и 37 години.
Внимание: След тази възраст с бързи темпове се увеличава и делът на яйцеклетки с различнихромозомни дефекти– т.е., рязко се влошава и качеството!
В следващите пет години обикновено жената губи 90% от останалите си яйцеклетки, като за още пет яйчниковият ѝ резерв е практически изчерпан.
Месечният цикъл може да продължи още няколко години до окончателното му спиране, средно на около 51-годишна възраст, но неговото наличие не означава наличие на яйцеклетки.

Любопитен факт е, че дори при жени в менопауза могат да бъдат намерени единични останали фоликули! Те обаче не са годни да дадат начало на поколение.
Различни жени – различни сценарии!
Няма две еднакви жени, това е сигурно! И докато мнозинството от нас се вписват в гореописаните рамки, има и индивидуални различия. Някои от тях са щастливи изключения, при които яйчниковият резерв е много по-богат и се изчерпва много по-късно. Тези жени могат да забременеят и родят на 45!

Другият сценарий обаче – т. нар. преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв, или преждевременна яйчникова недостатъчност – може да ни остави с празни ръце точно тогава, когато си мислим, че тепърва започваме пътешествието си!

Кога се изчерпва яйчниковия резерв?

Случва се все по-често и все по-рано… но защо?
В последните години специалистите наблюдават тревожна тенденция – преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв все по-често се подмладява. Обсъждат се много възможни фактори за това, които са свързани със съвременния начин на живот. Лошите навици вредят на яйцеклетката или смущават нормалната работа на яйчника:
– повишеното излагане на синтетични хормони и молекули, имитиращи хормоните;
– тютюнопушенето;
– повишените нива на тежки метали и химически замърсявания в големите градове;
– всекидневният стрес и прекомерните количества свободни радикали;
– прекалено високото тегло или прекалено ниското тегло;
– прекомерната консумация на преработени храни с коктейл от консерванти, овкусители и подобрители.
Все още обаче медицината не намира еднозначен отговор на това явление.
Какво значение всъщност има дали ни остават 10 000 или 50 000 яйцеклетки? Та нали когато решим да станем майки, е достатъчна само една? Яйчниковият резерв е основният фактор, който определя шансовете ни! И заради всички индивидуални особености и допълнителни усложняващи фактори, вече е ясно – шансовете ни се определят не от хронологичната ни възраст, а от възрастта на яйчниците ни.

Какви са симптомите?
Няма такива! Намаляването и изчерпването на яйчниковия резерв протича без външни белези – тялото Ви няма да даде знак. Няма да усетите горещи вълни (те се появяват, когато вече е твърде късно), няма да Ви заболи яйцеклетката.
За съжаление съвсем не са рядкост случаите, в които млади жени в разцвета на силите си, на прага на всички важни житейски събития, изведнъж разбират, че времето в яйчника е свършило.
Замразяването на яйцеклетки в по-ранна възраст е подходящ план за бъдещето и застраховка, когато едно от най-важните решения в живота – това да станем родители, зависи в такава голяма степен от скрития часовник в тялото.

Какво представлява преждевременното изчерпване на яйчников резерв?

Това е явление, при което жената вече не може да отделя зрели яйцеклетки и съответно да бъде майка, много по-рано от обичайния срок – преди да навърши 35 години. Понякога това става дори десетилетие по-рано!
Причините за това могат да са много и различни:
– Наследственост – ако майка ви или баба Ви са имали ранна менопауза (на 40 и по-рано), много е вероятно при Вас запасът от яйцеклетки също да свърши доста преди връстничките Ви.
Химиотерапия – голяма част от медикаментите, използвани за борба с раковите клетки, поразяват необратимо нежните структури на яйчника и унищожават бъдещите фоликули.
– Радиация, вкл. лъчетерапия.
– Автоимунни заболявания, вкл. заболявания на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези – уврежданията за яйчниковия резерв са както поради самите механизми на заболяванията, така и поради странични ефекти на някои от използваните лекарства.
– Хирургични интервенции върху яйчниците или поддържащия им апарат.
Когато едно от най-важните решения в живота – това да станем родители – зависи в такава голяма степен от скрития часовник в тялото ни, е важно да знаем колкото се може повече за него, за да правим планове и вземаме своите решения.
Възможност за съхраняване на плановете за дете дава замразяването на яйцеклетки по социални причини.

Как се прави оценка на яйчников резерв?

Необходими са няколко изследвания, за да се направи извод за състоянието на яйчниковия резерв. За съжаление, те не се включват в рутинната АГ профилактика. Обикновено такива изследвания се назначават едва в кабинета на репродуктивния специалист, когато вече е потърсена помощ поради проблемно забременяване. Така мнозинството жени, които иначе редовно следят женското си здраве, не разбират, ако при тях е налице отклонение в яйчниковия резерв, още повече, че изчерпването му протича тихо, без всякакви симптоми.
Всяка жена, която има планове за бъдеща бременност, може да вземе нещата в свои ръце и да направи изследвания за оценка на яйчниковия резерв, особено ако при нея е налице някой от факторите, които я поставят в риск от преждевременното му изчерпване, за които писахме в предишните дни.
Хормонални кръвни изследвания:
• AMH (Антимюлеров хормон) – продуциран от гранулозните клетки на ранно развиващите се антрални фоликули. Хормонът се измерва на произволен ден от менструалния цикъл на жената и индикира количеството оставащи яйцеклетки. Ниските стойности на АМH са показател за намален или изчерпан яйчников резерв. Той се отделя от помощните клетки, отговарящи за подготовката на фоликулите, и нивата му намаляват правопропорционално на намаляването на бъдещите яйцеклетки. AMH се приема от специалистите като най-точния и адекватен маркер за оценка на яйчниковия резерв. Едно наум: ако получите смущаващ резултат за AMH, може да поискате да повторите изследването – AMH е един от „капризните“ лабораторни тестове, и е възможно резултатите в различни лаборатории да показват разлика.
• FSH (фоликулостимулиращ хормон) – Изследва се на втори-трети ден от месечния цикъл на жената и дава важна информация за състоянието на яйчниковия резерв. Това е хормон, който се произвежда от хипофизата, със задачата да „буди“ фоликулите в яйчника всеки месец, за да се развие зряла яйцеклетка. С напредването на възрастта и влошаването на яйчниковия резерв фоликулите имат нужда от все по-високи концентрации на FSH, за да се развиват. Стойностите на FSH могат да варират от месец до месец, но докато високите му нива – дори еднократно измерени – са алармиращ сигнал за намален яйчников резерв, ниските стойности не винаги гарантират добро състояние на яйчниковия резерв. За да бъдат правилно тълкувани стойностите на FSH обикновено той се изследва едновременно с два други хормона – LH (Лутеинизиращ хормон) и Е2 (Естрадиол).
• LH (Лутеинизиращ хормон) – образува се в хипофизната жлеза и стимулира окончателното съзряване на фоликулите, разпукването им и овулацията. Изследването на LH в началото на цикъла (втори-трети ден) подпомага правилното тълкуване на резултатите от измерването на FSH, като съотношението между стойностите на двата хормона е важен ориентир за специалистите.
• Е₂ (Естрадиол) – главният женски полов хормон, който играе водеща роля за работата на яйчника. Е₂ се отделя от растящия фоликул и повишаването на концентрацията му с наближаването на овулацията е знак за хипофизата да намали производството на FSH. Понякога обаче тoва може да се случи по-рано от обичайното, в началото на цикъла. Този преждевременен ръст на Е₂ предизвиква изкуствено понижаване на нивата на FSH и така един иначе влошен яйчников резерв може да изглежда привидно нормален. Затова стойността на Е₂ е нужна за да покаже дали резултатът от измерването на FSH трябва да се приеме за меродавен или следва тестът да се повтори в друг цикъл.
Акушеро-гинекологичен преглед с ултразвуково изследване – цели да определи броя на видимите антрални фоликули в яйчниците и допълва информацията, получена от хормоналните изследвания. То дава основа на репродуктивния специалист за окончателно становище относно състоянието на яйчниковия резерв. Макар и вариращ от цикъл до цикъл, това е бърз и лесен метод за „моментна снимка“ на яйчниковия резерв.
Важно е да се отбележи, че правилното тълкуване на резултатите от кръвните изследвания може да се направи само от репродуктивния специалист, и то след ултразвуково изследване!

Нашите специалисти по темата:

Д-р Стаменов: „В предишните векове се е смятало, че основната функция на всяка жена е да се омъжи и да има деца. Сега нещата са различни. Останало е това, че жената трябва да продължи Живота, но тя трябва да се погрижи и за много други неща в личен план преди да стане майка – да потърси реализация, да потърси сигурност, да намери стабилен партньор, а това не е толкова лесна задача в днешно време. Затова замразяването на яйцеклетки всъщност не е нищо друго, освен обещание за майчинство в бъдеще.“
– За избора на съвременната жена да планира своето бъдеще;
– За тайните, които крие яйцеклетката;
– Влияе ли ѝ ходът на времето;
– За възможностите да бъдат съхранени бързо и надеждно яйцеклетки тук, в болница „Надежда“;
Вижте интервюто по темата с д-р Георги Стаменов ТУК

Д-р Тихомирова разказва в този кратък филм всичко най-важно за живота на яйцеклетката – с колко броя се раждаме, колко остават до началото на пубертета, кога яйцеклетките се изчерпват и на каква възраст започва влошаването на тяхното качество.
Важно е да припомним тези факти, защото изчерпването на яйчниковия резерв протича без никакви симптоми и наличието на менструален цикъл не означава възможност за забременяване.
Младите жени все по-често отлагат раждането на първото си дете след 30-годишна възраст – период, в който биолгочино започват да намаляват шансовете им за успешна бременност. Затова е важно да бъдат информирани и да могат да запазят желанието си да станат майка.

Д-р Теодора Тихомирова – репродуктивен специалист при нас в болница „Надежда“, Стефка Николова – ръководител на Ембриологична лаборатория и д-р Мила Кайрякова, акушер – гинеколог с насоченост репродуктивна медицина, говорят в този подкаст за замразяването на яйцеклетки по социални причини:
– какво е това;
– как се случва;
– кога е препоръчително да се направи;
– има ли рискове;
– колко време могат да стоят замразените яйцеклетки и др.
Целта на този подкаст е да повишим информираността на жените, които искат деца, но нямат готовност в период от живота, когато възрастта преминава 30 години.

Стефка Николова – ръководител на Ембриологичната лаборатория отговаря в нашата рубрика „Питай Надежда“ за всичко най-важно при замразяването на яйцеклетки по социални причини.

Пациентска история

Представяме Ви личната история на Веселина Делчева – прекрасна млада дама, която живее здравословно и с изненада научава на 34 години, че е с почти изчерпан яйчников резерв. Вижте нейния разказ за пътя и емоциите до сбъдване на съкровеното ѝ желание да има своя рожба.

Медиите

ТЕМАТА НА NOVA

Различни жени – различни сценарии. Различни са и плановете за дете, като и пътя към него.
Много жени днес отлагат майчинството за по-късен етап от живота си по различни социални причини – за да намерят сигурност, за да имат подходящия партньор до себе си, да се образоват и утвърдят в своята професия. Едно, обаче, остава непроменено – биологичният часовник, заложен в нашето тяло, който отмерва времето, независимо от ритъма ни на живот, от това как изглеждаме и как се чувстваме.
Изчерпването на яйчниковия резерв е процес, който се случва без симптоми.
Има ли и какви са методите за превенция? Какво дава процедурата по замразяването на яйцеклетки като възможност за бъдещо родителство, припомняме Ви материал на NOVA специално посветен по темата

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow