img

тема МАТКАТА

Заблуда е да се смята, че инвитрото е панацея

Д-р Георги Стаменов: „Ние не целим единствено забременяването, а работим за това жената да роди здраво бебе. “

21.04.2022 | 19:39

animated-circle

Като част от кампанията „Инвитро с надежда – всичко под един покрив“ разговаряме с д-р
Георги Стаменов – основател на МБАЛ „Надежда“ и ръководител на клиниката по асистирана
репродукция. Тази година кампанията е посветена на темата за честите неуспешни
имплантации и повтарящите се спонтанни аборти, като в рамките на два месеца ще
представим серия от материали, които представят причините за тях, както и начините за
диагностика и иновативния подход на „Надежда“ в преодоляването им.

1. Д-р Стаменов, честите неуспешни имплантации и повтарящи се спонтанни аборти теми само за пациенти, които преминават през инвитро ли са или проблемите засягат много по-широк кръг от хора?
Ще започна малко по-отдалеч в отговора на този въпрос. „Надежда“ не е просто център за асистирана репродукция, „Надежда“ е център за спешна помощ в асистираната репродукция в страната и от малкото такива в Европа. При нас идват най-тежките случаи и обикновено се занимаваме с медицински казуси, които изискват месеци наред работа, прецизен индивидуален подход и много дълга терапия. Ние не целим единствено забременяването, а работим за това една жена да роди здраво бебе. Нашият труд продължава много след преодоляването на репродуктивните затруднения и след положителния тест – до момента, в който изпишем жената от болницата с бебе в ръце. Така че за „Надежда“ не може да се говори единствено като център за асистирана репродукция. Тук помагаме в тежките случаи на репродукцията изобщо и се занимаваме с всичко, което изисква разрешаването им.

2. Кои са основните причини, които най-често са „виновни“ за ранните загуби на бременност или за неслучването ѝ въобще?
На този въпрос в момента няма да отговоря директно, защото ще поканя всички, които четат това интервю да проследят предстоящите подкасти в кампанията. Но ще подскажа, че въпросът е сложени е многопластов – налице са причини, които идват от ембриона, причини, които идват от матката и причини, които идват от целия майчин организъм, приемащ ембриона т.е. това е един комплексен процес, който трябва да бъде много детайлно анализиран. Трябва да се мисли за сперматозоидите, яйцеклетката, полученият ембрион с определен потенциал, матка, състоянието на женския организъм, където не е без значение дали бременността е първа или вече има „спомен“ за загубени бременностти. Това са много сложни процеси и подходът към такива случаи прилича на полицейско разследване – трябва да анализираш внимателно всички детайли, всички следи, да направиш обобщение, да стигнеш до основния извод и да изградиш стратегия към него. 

3. Често казвате, че разрешаването на сложните случаи изисква отборна игра. Какво всъщност означава това?
Ще дам пример. Няма някой, който да не е гледал сериала „От местопрестъплението: Маями“. Да кажем, че акушер-гинекологът е в ролята на Хорейшио Кейн, който хваща лошия. Но анализа на всички улики и следи се прави от един голям екип, без който разрешаването на случая е невъзможен. В нашата работа тук, в „Надежда“, това е отбор от много специалисти – имунолози, генетици, акушерки, лаборанти, дори и санитарите. В този екип влизат ембриолозите, андролозите и Рисърч звеното, което се заема с най-неразрешимите загадки, често проправяйки пъртина в търсенето на отговорите.

4. Каква е техническата обезпеченост на болницата за разрешаването на тежките случаи?
В момента разполагаме с осем различни високотехнологични лаборатории и изграждаме девета такава. Тези лаборатории подпомагат работата на много звена в болницата, но основният акцент пада именно върху разрешаването на тежките случаи в репродукцията.
Не на последно място – болницата разполага с модерни операционни, оборудвани по най-висок световен стандарт.

5. Инвитрото ли е отговорът при разрешаването на тежките случаи?
Голяма заблуда е да се смята, че инвитрото е решение на всички въпроси. Инвитрото е само средство. Когато се прави инвитро, казвам го винаги на моите пациенти, то повтаря детайлно стъпките на нормалното зачеване с помощта на хай-тех технологиите. Ако имате генерална причина, поради която не може да забременеете и процедурата Ви не е съобразена с нея, а просто се прави опит инвитро, то той ще бъде неуспешен.
Ще дам пример за това: ако пътуваш за някъде и на пътят има дупка, това че си тръгнал пеша или с модерна кола няма значение – пътят просто е непроходим и трябва да заобиколиш. Е, нашата работа е не да предлагаме ключовете от по-скъпата кола, а да покажем заобиколния път. И нещо повече – да тръгнем по него заедно с пациента.

6. Вие ръководите най-големия репродуктивен център в България. Може ли да се твърди, че процентът на случаите на ранни спонтанни аборти и повтарящи се имплантационни неуспехи нараства?
По принцип се смята, че в Европа и в развития свят този процент е константен. Ще цитирам по памет, че спонтанните аборти заемат някъде около 30% от получените бременности след приложение на високите технологии. И което е още по-интересно – в продължение на десетилетие в световен мащаб се отчита, че въпреки напредъка на технологиите, процентът на разрешените случаи остава един и същ т.е не се движим напред. Именно тук е предизвикателството към нас – специалистите. Това, което правим с нашите експерти и научни работници в „Надежда“ е да се опитваме да променяме тази парадигма.

7. Какво според Вас трябва да знаят пациентите, които се сблъскват със загубите на бременност или с липсите на имплантация въобще?
Нека да следят подкастите ни, в тях ще кажем много неща. Ще препоръчам това и на колегите ни, които могат да открият полезни детайли за практиката. На тези, които са засегнати от повтарящите се спонтанни аборти или честите имплантационни неуспехи ще кажа да вярват, че нещата ще се случат.
И искам да отправя едно генерално послание към всички, които тръгват по пътя за дете или вече вървят по него – да имат доверие на своя доктор, не на мнения от интернет и генерализиращи статистики.
За нас в „Надежда“ е важен не общия процент успеваемост, (защото той е сбор от твърде много коренно различни случаи), а e важен успехът при всеки конкретен случай. Вместо да се четат форуми и да се гледат криви в интернет, моят съвет към момичетата е да говорят с терапевтите си, за да получат смислено обяснение на стратегията, която терапевтът има за тях. Нека в кабинета задават моя любим въпрос „ЗАЩО?“, а когато получат отговор, да зададат и втория важен въпрос „КАК?“.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow