img

тема ЕМБРИОЛОГИЯ

Зона селекция – метод за селекция на сперматозоиди при ICSI

В този епизод на „Питай Надежда“ Румяна Ганева, биолог в Научноизследователската лаборатория на болница „Надежда“ разказва за иновативния метод за селекция на сперматозоиди при ICSI.

03.04.2021 | 00:00

animated-circle
За да се подберат най-качествените и годни за оплождане сперматозоиди, ембриолозите използват различни методи на селекция. В болница „Надежда“ ние използваме иновативния метод „Зона селекция“.
  • Зона селекция е метод за селекция на сперматозоиди при ИКСИ процедура, който се базира на тяхната функционална способност да откриват и се свързват към зона Пелуцида. Зона Пелуцида е една от защитните обвивки на яйцеклетката, през която в естествени условия преминават много малко сперматозоиди, а именно – най-добрите.
  • Резултатите от нашите проучвания показват, че сперматозоидите, които са селектирани чрез Зона селекция имат близо до нулата процент ДНК фрагментация.
  • „Зона селекцията“ се отличава от метода PICSI Dish (ПИКСИ Диш) с това, че се използват естествени молекули от обвивката на яйцеклетката на конкретната жена, което прави комуникацията между сперматозоидите и селективната повърхност изключително фина и естествена, докато при ПИКСИ Диш се използват модифицирани молекули, които не са естествен продукт на комуникация между гаметите и съответно успехът е нисък.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow