img

Надежда в мола

Болки в стави, мускули и сухожилия по време на бременност

Подкаст в рубриката „Надежда в мола – Вие питате, специалистите отговарят“ с участието на д-р Кристина Павлова – специалист по физикална медицина в Медицински център „Надежда“ в Paradise center. Модератор: Мария Пеева (Мама Нинджа)

13.03.2023 | 11:32

animated-circle
В епизод 18 на рубриката на подкаста на „Надежда“ – „Надежда в мола – Вие питате, специалистите отговарят“ говорим за болките през бременността в ставите, мускулите и сухожилията – какви са причините за тях и как могат да се облекчат.
 
Гост в студиото е д-р Кристина Павлова – специалист по физикална медицина в Медицински център „Надежда“ в Paradise center.
 
Тя отговаря на следните въпроси:
1. От какви болки страдат бременните?
 
2. Какво точно се случва с тялото, че да се стигне до тези оплаквания?
 
3. Какво може и не може да се предприеме по време на бременност за облекчаването им? Има ли разлика в методите във всеки от трите триместъра?
 
4. Има ли възможност за превенция на тези болки или част от тях?
 
5. Типични за бременността са отоците по краката в по-напреднала бременност. Как може да се помогне на жените с такива оплаквания?
 
6. Как може да се подготвят тъканите за нормално раждане и така да се предотвратят разкъсвания?
 
7. Какви оплаквания имат жените след раждане?
 
8. Какви възможности има за възстановяване на мускулатурата на коремната стена при диастаза?
 
9. Колко време след раждане е препоръчително да се изчака преди родилката да започне активно да работи по възстановяване на фигурата си – фитнес, упражнения?
 
10. Какви способи за стягане на тазовото дъно след нормално раждане прилагате?
 
11. В някои случаи поради интензивността на полаганите за бебетата грижи се стига до неврологични оплаквания при родилката – често става дума за плексит. Какво препоръчвате в подобни случаи?

Видео

Аудио

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow