img

Бременност

Д-р Михова за храненето и начина на живот през бременността

Д-р Марина Михова: „Единственото правило за хранене по време на бременност е, че свръхстриктни правила, които трябва да се спазват, няма.“

17.01.2018 | 00:00

animated-circle

Д-р Марина Михова е специалист по пренатална диагностика и терапия.
Завършва медицина през 2003 г. в Медицински университет – София, след което печели място за 7-месечна практика в Германия по програмата “Леонардо да Винчи”. През 2008 г. придобива специалност по акушерство и гинекология, а през 2009 г. – по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина. От 2010 г. е част от екипа на ЦРЗ „Надежда”, а от 2013 г. до момента работи в отделението по Пренатална диагностика и терапия към МБАЛ за женско здраве „Надежда”. От 2014 г. участва в извършването на сложни вътреутробни операции съвместно с ръководителя на отделението д-р Кристина Чачева.

1. Какво трябва да знаят бременните жени що се отнася до тяхното хранене, спорт и стил на живот?

Единственото правило за хранене по време на бременност е, че свръхстриктни правила, които трябва да се спазват, няма. Един отдавна битуващ мит сред бъдещите майки е , че трябва да се „хранят за двама“. Реално до трети лунарен месец, бременните се нуждаят от около 2000-2200 ккал дневно- толкова, колкото са необходими и извън бременност. От 4 лунарен месец до края на бременността калорийните нужди се увеличават само с 300 ккал дневно. Като илюстрация 300 ккал се съдържат в порция плодова закуска с кисело мляко, мюсли и ядки или в сандвич с пълнозърнест хляб и кашкавал.

Бременните трябва да се хранят на често, в малки количесва, като препоръчителни са около 5 – 6 приема на храна за деня. За да се осигури оптимално развитие на плода е необходимо да се приема 3 пъти седмично месо, един или два приема на риба и около 2-3 яйца в седмицата. Ежедневно трябва да се консумират около 450 мл мляко или млечни продукти, по 200-250 грама плодове и зеленчуци. Препоръчително е също така да се избягват сладки храни, защото те са носител на т.нар. празни калории. Вегетарианският режим на хранене не е строго противопоказен по време на бременност, но бременните вегетарианки трябва да компенсират необходимите за растежа белтъчини с адекватен прием на мляко и яйца.

Съществуват и някои храни, консумацията на които следва да се избягва. Това са продуктите от непастьоризирано мляко като меки сирена, сурово месо, суши, морски дарове, недобре измити плодове и зеленчуци.
По отношение на приема на алкохол по време на бременност трябва да се знае, че доказано безопасно количество няма.

Установено е , че ежедневният прием на повече от 100 мл вино или 200 мл бира дневно се свързва с повишена честота на спонтанни аборти и аномалии на плода (т.нар. фетален алкохолен синдром). Децата на бременни пушачки по- често страдат от забавен растеж, алергии и астма. Кафето не е забранено по време на бременност, но трябва да се ограничава до 1-2 кофеинови напитки дневно.

2. Какви са препоръките Ви във връзка с пътуванията по време на бременност?

Пътуването не е противопоказно, независимо от това дали е с кола или самолет. Ако се планира пътуване със самолет е необходимо да се информирате предварително за документите, които ще са необходими от съответната авиокомпания. В повечето случаи се изисква документ, удостоверяващ срока на бременността и липсата на противопоказания за летене.

Независимо, че законодателството в нашата държава позволява на бременните да не поставят предпазен колан в автомобилите си е препоръчително носенето на колан да продължи и по време на бременност, тъй като коланът предпазва от сериозна травма при автомобилно произшествие.

Съществуват специални техники на носене на колан от бременните, които са доста добре илюстрирани в специализираните чуждестранни сайтове и най- общо се състоят в носенето на долната лента под корема на бременната.

Има различни спортове, които са подходящи по време на бременност като аеробика за бременни, пилатес, йога за бременни, плуване, водна аеробика. Те са са съобразени с физическите възможности на бъдещите майки. Дори и да не посещавате специални занятия ходенето с умерена скорост около 1 час дневно ще Ви запази във форма.

3. Вярно ли е, че от поведението на майката, най-вече по отношение на храненето, зависи здравето на плода след раждането и в по-късен етап от неговия живот?

Да. Има цял клон в пренаталната медицина, който изучава „пренаталните корени“ на заболявания в зряла възраст. Установено е че деца, родени с ниско тегло по- често страдат от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания. Обратно едрите бебета по- често имат проблем с наднормено тегло и по- често страдат от
диабет като порастнали. Но в това отношение и храненето на детето след раждането и двигателният режим играят голяма роля.

4. Задължителен ли е приемът на мултивитамини по време на бремеността?

Както и по отношение на храната и тук свръхстриктни правила няма. В първите ти месеца е необходимо да се приемат 0,4 мг фолиева киселина дневно с цел предотвратяване на дефекти на невралната тръба. Повечето добавки, кото се съдържат в мултивитамините могат да бъдат набавени иот храната. Например йодиранатаготварска сол и морската риба доставят адекватно количество йод за бременната и плода. Рибата е богата и на омега полиненаситени мастни киселини.

Трябва да се има предвид и че приемът на някои микроелементи и витамини като витамин А, витамин Е и флуор е доста противоречив.

Разбира се при бременни, които имат проблем с прием на определени храни или се хранят непълноценно е по- добре да се прибегне до прием на витамини, макар и те да не могат да заменят балансираната диета.

5. Секс и бременност. Опасно ли е?

Не съществуват медицински проучвания, които да доказват вреда от секс по време на бременност. Обичайната сексуална активност може да се запази, стига да не причинява дискомфорт и бременната да няма усложнения на бременността, като предлежаща плацента, серклаж, скъсяване на маточната шийка, предшестващи спонтанни аборти, преждевременни раждания.

Източник: Списание „Грация“

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow