img

Новини

Скрининг за меланом – защо е препоръчителен при бременност

Защо е важен скринингът за меланом при бременност разказва д-р Ива Гаврилова – водещ хирург-онколог, която в рамките на инициативата си за превенция на меланома ще извърши 30 безплатни профилактични прегледа на бременни и наскоро родили жени в МЦ „Надежда“ в Paradise center.

15.06.2023 | 08:00

animated-circle

МЦ „Надежда Клиникал“ подкрепя инициативата на д-р Ива Гаврилова за профилактика на меланома при бременни и наскоро родили жени (до 1 месец след раждането) и предоставя 30 безплатни прегледа на такива пациентки на 19.06 и 26.06.2023 г. в Paradise center след предварително записване на час през кол центъра на болницата.

За необходимостта да бъдат извършвани такива прегледи по време на бременност и непосредствено след нея разговаряме с д-р Ива Гаврилова – водещ за България хирург-онколог с дългогодишен опит в Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО – София, специализирана в диагностиката и оперативното лечение на кожни тумори. Тя е член на УС и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология; координатор на Европейския меланомен регистър за България и консултант към информационния портал zapazi.me на болница „Надежда“.

Д-р Гаврилова, месец май е Световният месец на меланома и борбата с рака на кожата. Вие се включвате в инициативите от кампанията на Световната здравна организция – „Месец на осведомеността за меланома“, като предоставяте поредица от безплатни прегледи. Защо е важен скринингът за това заболяване?

Малигненият меланом е сравнително рядко, но сериозно злокачествено заболяване. У нас се разболяват над 600 души годишно. Притеснителното е, че в световен мащаб тенденциите са към трайно покачване на заболеваемостта и за жалост все по-често ще се сблъскваме с този тумор. В ранните стадии меланомът се лекува оперативно и с шанс за пълно излекуване над 90%. Именно затова поставянето на диагнозата трябва да предхожда появата на явни симптоми. Можем да го постигнем само с профилактични прегледи при специалист.

Кои са най-застрашените от меланом групи в световен мащаб и у нас?

Най-общо това са всички хора със светла кожа, очи и коса, които лесно изгарят и трудно почерняват. Рискови са работещите на открито, с множество слънчеви изгаряния през годините и най-вече – тези, които са настъпили в детска възраст. Солариумите също нанасят непоправими вреди – затова прибавям и хора, злоупотребяващи с бърз изкуствен тен към рисковите групи.

Разбира се, и видът на кожата е от значение – наличието на пигменти плоски бенки, наравно с кожата, могат да крият риск. Колкото повече са те, толкова е и по-голям рискът, но не всяка бенка е потенциално опасна. Нека специалист ги определи като такива.

При много онкологични заболявания се установява „подмладяване“ – засегнати са пациенти на все по-ранна възраст. Какви са тенденциите в това отношение при меланома?

За съжаление в световен мащаб се диагностицират все по-млади пациенти с малигнен меланом, включително и подрастващи. Само за последната една година съм диагностицирала повече пациенти под 35-годишна възраст, отколкото над 65 години, когато се смяташе, че е пикът на заболяването. Притеснително е, че имам пациенти и на 20 години, които все още не са създали семейства. Това е още една причина да обърнем сериозно внимание на това заболяване и да положим още повече усилия за повишаване на информираността и своевременната диагностика.

Защо избрахте да включите в инициативата си и прегледи на бременни и наскоро родили жени? Какви са рисковете при тях?

Както знаем, женското тяло драстично се променя, докато се подготвя да даде живот – кожата потъмнява, появяват се пигментации на различни места. Явяват се също много нови бенки, а стари се променят. Цялото ни внимание в този период, обаче, е насочен към проследяване здравето на бебето и подготовка за бъдещото раждане и не обръщаме внимание на специфичните промени по кожата. За съжаление, малигненият меланом е най-често асоциираният тумор с бременността и може да се инициира от съществуваща вече потенциално опасна бенка.  Дори и да се установи такъв, той може да бъде отстранен с местна упойка, без риск за майката или бебето. Именно затова исках да подкрепя бъдещите майки с експертна грижа за тях. В инициативата включвам и наскоро родилите, тъй като те все още са с потиснати защитни сили  и под въздействие на хормонални фактори. Най-важното е да запомним, че това заболяване е напълно лечимо, когато е установено на ранен етап. Искам да помогна на майките да бъдат здрави, спокойни и пълноценни родители.

Разкажете повече за самия преглед – как протича, необходима ли е предварителна подготовка?

Прегледът изисква да се огледа цялата кожна повърхност, за което аз моля за цялостно събличане. Бенки, които са съмнителни, подлежат на допълнителна диагностика – т.нар. дерматоскопия. Това е неинвазивен, безболезнен и напълно безопасен метод. Осъществява се с портативен високотехнологичен апарат, представляващ комбинация от увеличителни лупи и специална светлина, която дава възможност за детайлно оглеждане на повърхностните слоеве на кожата на много голямо увеличение, почти като микроскоп. Тези образи се документират и предоставят за съхранение на пациента  за сравнение при бъдещи проследяващи прегледи.

Да поговорим за профилактиката в различните възрастови категории – деца и възрастни? Какво трябва да спазваме, за да не се излагаме на риск?

Най-простото правило е да не допускаме добре познатото ни слънчево изгаряне, със зачервяване и болка на кожата. За целта трябва да използваме слънцезащита целогодишно и с повишена отговорност и интензивност в летния период. Съветвам да закупуваме слънцезащитни кремове висок фактор 50+ от аптечните мрежи на медицински козметични брандове, независимо от ценовия клас, като за децата избираме специализирана козметика с минерален състав.

Облекло, шапка  и слънчеви очила са важни и задължителни помощници при предпазване от слънце, но не отменят нанасянето на предпазващи кремове. Когато сме на плажа, съветвам да се използват бански, дрехи  и чадъри със слънцезащитни материи и да се мажем на всеки 2 часа. Изключително важно е да пазим децата и да изграждаме култура на слънцезащита у тях. Затова трябва да даваме и личен пример, като ограничаваме излагането си на слънце само в часовете преди 11:00 и след 17:00 ч.

И да не забравяме и любителите на зимни спортове, които трябва да нанасят слънцезащита регулярно на всички фотоекспонирани зони от тялото.   

За финал – каква е Вашата препоръка за превенция на меланома към нашите пациенти в различните възрастови категории – деца и възрастни?

Една единствена – прегледайте себе си, Вашите близки  и деца поне веднъж в живота. Направете го независимо от възрастта, без да имате опасения, симптоми и без да отчитате броя бенки, които имате. Просто профилактично, за да може специалист да определи има ли рискови бенки и трябва ли да се следим регулярно. Профилактиката спасява животи, нека се погрижим за себе си!

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow