img

Covid-19

Бременност, раждане и грижа за новороденото при Covid-19

Коронавирус – бременност, раждане и грижа за новороденото в МБАЛ „Надежда“

11.02.2021 | 00:00

animated-circle

Скъпи бъдещи майки,

Епидемиологичната обстановка наложи въвеждането на изключително строги мерки за сигурност във всички отделения на МБАЛ „Надежда“. Искаме да ви уверим, че болница „Надежда“ спазва всички препоръки за безопасност, разпоредени от държавните институции. Разработихме и спазваме допълнително наши строги вътреболнични правила за безопасност и план за действие в условията на пандемия.
Нашата основна цел в този момент е да опазим здравето на всички – пациентите и екипa ни, като с особено внимание подхождаме към родилките и най-мъничките ни пациенти – бебетата. Може да се запознаете с мерките за безопаснст, които са въведени в МБАЛ „Надежда“ по-долу в страницата.

КОРОНАВИРУС – БРЕМЕННОСТ, РАЖДАНЕ И ГРИЖА ЗА НОВОРОДЕНОТО В МБАЛ „НАДЕЖДА“

1. Въпрос: Какви са основните препоръки за бременни жени по време на пандемията за предпазване от заразяване с Covid-19?
Няма доказателства, че при бременните жени рискът да се заразят и да развият по-тежка симптоматика е по-висок, но при всички случаи е препоръчително стриктно да спазват мерките за социално дистанциране и добра лична хигиена.
Основни препоръки за бременните по време на пандемията:
    – Спазвайте социална дистанция.
    – Задължително използвайте маска за лице, която покрива носа и я подменяйте често.
    – При възможност носете очила, за да покривате очите си.
    – Избягвайте да пипате лицето си.
    – Мийте ръцете си често с топла вода и сапун.
    – Използвайте дезинфектанти за ръце, когато сте навън и нямате достъп до топла вода и сапун.
    – Поддържайте високо ниво на хигиена по отношение на дрехите, аксесоарите и продуктите, които внасяте от вън в дома си.
    – Поддържайте добър двигателен режим.
    – Приемайте минимум 1,5 л вода и други течности, за да намалите риска от образуване на кръвни съсиреци при бременност.
    – Хранете се балансирано и здравословно и приемайте добавки с фолиева киселина и витамин D съгласно предписанията на лекаря Ви, за да подпомогнете нормалното протичане на бременността.
    – Посещавайте всички планови прегледи за проследяване на бременността (женска консултация) и пренатални прегледи (фетална морфология), освен ако не Ви се препоръчва за определен период да не го правите поради наложена карантина.
    – Свържете се с личния Ви лекар, ако имате притеснения относно собственото си здраве.
  – Свържете се с наблюдаващия Ви акушер-гинеколог, ако имате притеснения относно бременността и състоянието на Вашето бебе.

2. Въпрос: Бременна съм, какво трябва да направя, ако развия симптоми на коронавирус?
Основните симптоми на коронавирус са висока температура, новопоявила се кашлица, загуба или промяна на обонянието и вкуса. Повечето хора с коронавирусна инфекция имат поне 1 от тези симптоми. При някои хора се наблюдават и други симптоми извън изброените.
Ако имате някой от тези симптоми или други оплаквания, но наскоро сте имали незащитен контакт със заразен, се обадете на личния си лекар и следвайте указанията му за потвърждаване или отхвърляне на коронавирусна инфекция.
Ако чувствате, че симптомите Ви се влошават или ако не се подобрявате, това може да е знак, че развивате по-тежка инфекция, която изисква специализирани грижи. Необходимо е да се свържете с Вашия личен лекар. При спешни случаи се обадете на 112.
Потърсете медицинска помощ възможно най-рано, ако имате притеснения относно Вашето здраве или състоянието на бебето Ви.

3. Въпрос: Бременна съм и имам потвърдена коронавирусна инфекция, какво да правя?
На първо място запазете спокойствие и се старайте да не се поддавате на силна тревожност.
Не приемайте никакви лекарства и хранителни добавки без предварителна консултация с личния лекар и акушер-гинеколога, проследяващ бременността Ви.
Лечението на коронавирусната инфекция е индивидуално и се определя от тежестта на симптомите.
Постарайте се да приемате много течности и лека храна.
Можете да приемате температуропонижаващи средства при температура над 38С.

4. Въпрос: Бременна съм и имам потвърдена коронавирусна инфекция, за какви симптоми за проблем с бременността да следя?
Следете внимателно състоянието си, както симптомите на вируса, така и евентуални симптоми, свързани с бременността – болки, зацапване или кървене.
При ранна бременност с особено внимание подхождайте към симптоми като тазова болка, спазми и/ или кървене, които може да сигнализират сериозни състояния – напримеризвънматочна бременностили заплашващ аборт, поради което е необходимо да потърсите спешна медицинска помощ.
Следете и за други възможни причини за повишена температура по време на бременност. По-специално, те включват инфекции на уринарния тракт (цистит) и изтичане на околоплодни води. Ако имате парещо усещане или дискомфорт при отделяне на урина или необичайни вагинални секрети, се свържете с Вашия акушер-гинеколог, за да Ви предостави допълнителни съвети.

5. Въпрос: Какъв ефект може да има коронавирусът върху бременността ми?
По-голямата част от бременните жени изпитват само леки до умерени симптоми. Проучване установява, че по-голямата част от жените, които са се разболели по-тежко, са били в третия триместър на бременността, поради което след 28 г.с. е препоръчително стриктно спазване на социалното дистанциране и добра лична хигиена.
Бременните жени на възраст над 35 години или с индекс на телесната маса над 30, както и такива с придружаващи заболявания – например високо кръвно налягане и диабет, също се смятат за изложени на по-висок риск от тежко протичане и има необходимост от по-активно проследяване на бременността и при нужда – от хоспитализация.
Делът на бременните с тежко протичаща коронавирусна инфекция и на хоспитализираните не е по-висок от този при останалата част от населението.

6. Въпрос: Бременна съм. Какъв ефект може да има коронавирусът върху бебето ми?
Към момента няма данни, че при нормално протичаща бременност самият вирус може да се отрази негативно на развитието на плода или че има повишен риск от спонтанен аборт.
Предаване на вируса от майката на бебето по време на бременността се смята за изключително малко вероятно, поради особеностите на плацентата. До момента от близо 300 публикувани научни изследвания, обхващащи повече от 4000 раждания на майки с доказана коронавирусна инфекция, има под 2% новородени с потвърден положителен тест. При по-малко от 10 случая има съмнения, че е възможно новородените да са се заразили по време на бременността или в хода на раждането.
При всички съобщени случаи на новородени бебета, развиващи коронавирусна инфекция много скоро след раждането, бебетата са били в добро състояние.
По световни научни данни до момента, при редките случаи на бременни с тежка коронавирусна инфекция малък процент от случаите са приключили с предтерминно раждане, като най-често се е пристъпило към родоразрешаване с оглед полагането на необходимите грижи за подобряване на състоянието на майката.

7. Въпрос: Бременна съм и имам положителен тест за коронавирус или съм в карантина заради положителен член на семейството ми. Как ще проследявам бременността си?
Обадете се в болницата, където проследявате бременността си, за да съобщите за състоянието си и медицинският екип да е наясно със състоянието Ви. Ако се проследявате в МБАЛ „Надежда“ освободете часовете си за женска консултация и/или фетална морфология и/или запис на детски сърдечни тонове, тъй като всички рутинни прегледи ще бъдат отложени до излизане на отрицателен PCR тест или отпадане на карантината Ви.
Ще Ви окажем съдействие за планиране на телефонна или онлайн консултация с проследяващия Ви гинеколог.
Отлагането на прегледи за две или три седмици не представлява проблем при нормално протичаща бременност!
За случаи на акушерска спешност вижте следващия въпрос.

8. Въпрос: Бременна съм и имам положителен тест за коронавирус или грипоподобни симптоми (съмнение за коронавирусна инфекция), и имам оплаквания, свързани с бременността. Към кого да се обърна?
В случай че имате притеснения относно състоянието на бебето, имате болки, контракции или зацапване/кървене, и същевременно сте със симптоми, съмнителни за коронавирусна инфекция, или сте с потвърдена такава, позвънете в болницата, където проследявате бременността си и там ще Ви напътстват според действащите процедури и протоколи.
Ако сте пациент на МБАЛ „Надежда“ позвънете на нашия ЧЕРВЕН ТЕЛЕФОН 0882 332632, където специалистите ни ще се информират за състоянието Ви и ще Ви дадат указания дали да посетите болницата за неотложен преглед.
ВАЖНО! Не тръгвайте към МБАЛ „Надежда“ без предварителен разговор на червения телефон, тъй като за предпазване на екипа и останалите пациенти на болницата е необходимо да бъде задействана специалната процедура за прием на потенциално инфекциозни пациенти.

9. Въпрос: Бременна съм. Да приемам ли добавки с витамин D?
Приемът на витамин D се препоръчва по време на бременност. Има данни, че хората с ниски нива на витамин D са изложени на повишен риск от сериозни дихателни усложнения, ако развият коронавирусна инфекция. Няма обаче достатъчно доказателства, че приемът на витамин D предотвратява коронавирусната инфекция или е ефективно лечение. В случай че обмисляте да започнете да приемате витамин D, oбсъдете с Вашия акушер-гинеколог или фармацевт каква е препоръчителната дозировка във Вашия конкретен случай.

10. Въпрос: Бременна съм. Трябва ли да си поставя противогрипна ваксина?
Поставянето на противогрипна ваксина е препоръчително за всички бременни на всеки етап от бременността – от първите седмици до датата на раждане. Възможно е да се заразите с грип и COVID-19 едновременно, а изследванията сочат, че ако това се случи, вероятността да развиете сериозни усложнения е по-голяма. Затова е препоръчително да обсъдите с Вашия личен лекар поставянето на противогрипна ваксина.

11. Въпрос: Какви са препоръките за бременни жени с по-големи деца, посещаващи училище/ ясла/детска градина?
Спазвайте социална дистанция у дома, доколкото е възможно.
Ако Вие водите детето си на училище/ ясла/ детска градина, спазвайте социална дистанция, носете маска и не влизайте в сградата. Помислете за варианти друг член от семейството да поеме тази задача.
Не забравяйте да измивате внимателно ръцете си, когато се приберете у дома, както и да се уверите, че децата Ви мият ръцете си веднага, щом се приберат вкъщи. Ако нямате достъп до сапун и топла вода, може да използвате дезинфекциращ гел на алкохолна основа.
Ако детето е в училищна възраст, имате възможност да изберете то да не посещава присъствени занятия, а да се обучава от разстояние в електронна среда. Можете да заявите преминаване на детето Ви към тази форма по всяко време на учебната година, като преди това се консултирате с училищния директор относно конкретния начин, по който е организирана тази форма в класа на Вашето дете.

12. Въпрос: Удачно ли е да планирам бременност по време на пандемията?
При обмисляне на бременност жените и техните партньори е необходимо да вземат предвид рисковете от предаване на коронавирус, свързани с рутинен контакт със здравни специалисти по време на бременност, особено ако усложненията на бременността могат да наложат често посещение в болница.
Всеки случай е индивидуален и при взимане на решението си е добре да съобразите дали имате придружаващо заболяване или състояние, което Ви поставя в уязвима група с повишен риск от тежко протичане на Covid-19 (диабет, затлъстяване, хипертония, хронично белодробно, чернодробно или бъбречно заболявания, имунодефицити, имуносупресивна терапия, някои видове рак). Ако случаят ви е такъв, препоръчваме да се консултирате с лекаря, проследяващ основното Ви заболяване – общопрактикуващ или специалист, и ако той даде становище, че евентуална бременност в момента би Ви поставила в неоправдано висок риск, обсъдете с партньора си и Вашия гинеколог подходящ метод за контрацепция до отминаване на извънредната епидемична обстановка.

13. Въпрос: Наближава очакваното ми раждане, но съм контактна и/или със симптоми, без потвърждение за Covid-19 – мога ли да родя нормално?
Ще бъдете приета за раждане в МБАЛ „Надежда“ след представяне на отрицателен резултат от PCR тест за коронавирусна инфекция, направен не по-рано от 72 часа преди приема. В случай че не разполагате с отрицателен PCR резултат, болницата предлага възможност при начало на спонтанно раждане да се извърши т.нар. бърз антигенен тест, за който ще Ви бъде взета проба от носен или гърлен секрет на място. Трябва да имате предвид, че техническото време за изпълнение на бързия антигенен тест е около 30 мин.
В случай че тестът Ви е отрицателен, а симптомите Ви са леки, и няма акушерски показания, налагащи преминаване към оперативно раждане, е възможно да родите нормално.

14. Въпрос: Наближава очакваното ми раждане, но съм с доказана коронавирусна инфекция – ще мога ли да родя нормално?
В случай на доказана коронавирусна инфекция ще бъдете приета за раждане в МБАЛ „Надежда“ по т.нар. Специална оперативна процедура (СОП) – протоколи, гарантиращи неразпространението на заразата към членовете на екипа ни и останалите пациенти.
Ще имате възможност да родите нормално, в случай че към момента на постъпването Ви в МБАЛ „Надежда“, раждането вече е в ход и се очаква да приключи в рамките на два до три часа.
Няма доказателства, че на жените със съмнение за или с потвърдена коронавирусна инфекция не може да се прилага епидурална или спинална упойка. Изборът на вида анестезия е различен при всеки случай и се определя от анестезиолога. Възможно е и прилагане на обща ендотрахеална анестезия при Цезарово сечение.

15. Въпрос: Наближава очакваното ми раждане, но съм контактна и/или със симптоми– мога ли да родя нормално, с партньора ми или с дула?
В настоящата извънредна епидемична обстановка е в сила политика за максимално ограничаване на посетителите в нашата болница, поради което не допускаме присъствие на партньор или дула по време на раждането, независимо от това, че те могат да имат отрицателен PCR тест.

16. Въпрос: Имам грипоподобни симптоми и ще раждам, но не желая да ми бъде правен тест за установяване на коронавирус?
Ако имате симптоми, предполагащи коронавирус, грижите ще бъдат същите като при всяка жена, която потенциално има коронавирус. Ако откажете да се тествате в болницата или не представите резултат от такова изследване, НЯМА да Ви бъде отказана хоспитализация, но ще бъдете приета и лекувана като пациент, съмнителен за Covid-19, и лечението Ви ще бъде проведено според протокола за пациент с Covid-19 – в изолационен сектор, заедно с доказано инфектираните пациенти, при ограниченията за контакт с новороденото.

17. Въпрос: В момента съм в карантина поради доказана коронавирусна инфекция или болен член от семейството, но започвам да раждам – как да постъпя?
Запазете спокойствие!
Свържете се с наблюдаващия Ви акушер-гинеколог в болницата, в която се проследявате или с червената телефонна линия на МБАЛ „Надежда“ ако сте наш пациент, за да получите консултация относно симптомите на започващо раждане – много често жените, които не са раждали преди, имат притеснения поради така наречените предвестници на раждането, които обаче невинаги са знак, че раждането е в ход.
Нормалното раждане е процес, който се развива в продължение на часове – обикновено няма нужда да отивате прекалено рано в болницата, но е важно да се обадите в болницата, в която сте избрала да раждате, още преди да тръгнете от вкъщи, за да има възможност екипът да подготви изолационните помещения и процедури за пристигането Ви.
По-особени случаи, в които това е неотложно, е започващо раждане при медицински показания за Цезарово сечение, или наличие на силни болки, вагинално кървене.

18. Въпрос: Имам коронавирусна инфекция, ще мога ли да бъда заедно с бебето след раждането и да ме посещават близките ми?
В МБАЛ „Надежда“:
При доказана коронавирусна инфекция ще Ви приемем за раждане и грижи в следродовия период в специалния ни изолационен сектор.
За полагане на нужната грижа за новороденото, то се превежда в отделението по Неонатология непосредствено след раждането, където се извършват и всички необходими изследвания, вкл. тест за коронавирус.
Вашето бебе ще престои в отделението по Неонатология до момента на изписването, а Вие – в изолационния сектор. Това се налага поради необходимостта да бъдат ограничени рисковете от предаване на заразата от Вас на бебето и от него към медицинския екип от Неонатологията и към всички останали новородени и майки.
Ще получавате ежедневни сведения за състоянието на детето.
Ако сте приета и родила в изолационния сектор поради коронавирусна инфекция, до изписването Ви от болницата новороденото ще бъде хранено с адаптирано мляко.
Ще имате възможност да стимулирате и поддържате лактацията след раждането с помощта на помпа за кърма, но няма да има възможност да я предоставяте за храна на новороденото.
При желание от Ваша страна можете да получите и съдействие за прекратяване на лактацията, макар да е важно да знаете, че кърмата е най-добрата храна за Вашето бебе и рискът от предаване на коронавирусна инфекция по време на кърмене е изключително нисък при спазване на всички предпазни мерки.
Свиждания и посещения от близки по време на извънредната епидемична обстановка не са позволени. Забраната важи за всички хоспитализирани пациенти в болницата, не само за тези в изолационния сектор.
В деня на изписването Ви, новороденото ще бъде доведено при Вас, и специалист от отделението по Неонатология ще Ви предостави консултация за това как да се грижите за него след завръщането Ви у дома. До изписването Ви от сектора, което се извършва в следобедните часове, ще разполагате с достатъчно време да се запознаете и да зададете всички въпроси относно тоалет, преобличане, хранене на бебето, грижа за пъпния остатък и др.

19. Въпрос: Наскоро родих, има ли повишен риск за мен или бебето ми за заразяване с коронавирус?
Няма доказателства, че жените, които наскоро са родили, са изложени на повишен риск от заразяване с коронавирус или сериозно влошаване. Като предпазна мярка е препоръчително спазването на добра лична хигиена от страна на всички членове на домакинството.
Хранете се балансирано и здравословно, поддържайте добър двигателен режим и спазвайте препоръките за социално дистанциране.
Децата, включително новородените, не са изложени на по-висок риск от заразяване.
Не се колебайте да потърсите личния лекар на бебето, в случай че вдигне температура, стане раздразнително, спре да се храни или има други симптоми, които Ви тревожат.

20. Въпрос: Ще бъде ли тествано бебето ми за коронавирус?
Ако сте постъпили в МБАЛ „Надежда“ за раждане с потвърдена коронавирусна инфекция, бебето Ви също ще бъде изследвано за коронавирус след раждането. Състоянието му ще се мониторира внимателно независимо от резултата от теста.

21. Въпрос: Как мога да храня бебето си, ако съм с подозирана или потвърдена коронавирусна инфекция?
Няма доказателства, че вирусът може да се пренася или предава в кърмата. Добре признатите ползи от кърменето и защитата, която предлага на бебетата, надвишават всички потенциални рискове от предаването на коронавирус през кърмата.
Основният риск при хранене е близкият контакт между Вас и бебето, тъй като ако кашляте или кихате, може да отделяте капчици, които са заразени с вируса и това да доведе до инфекция на бебето след раждането.
Ако сте приета в МБАЛ „Надежда“ и родила в изолационния сектор поради коронавирусна инфекция, до изписването Ви от болницата новороденото ще бъде хранено с адаптирано мляко. Вие ще имате възможност да стимулирате и поддържате лактацията с изцеждане, ако общото Ви състояние го позволява.
След завръщането Ви у дома можете да започнете да кърмите бебето си при внимателно спазване на строги предпазни мерки, или като алтернатива да изцеждате кърма и да поверите храненето на бебето на друг член на семейството до Вашето пълно възстановяване.
Ако решите да храните бебето си с адаптирано мляко или изцедена кърма, е препоръчително да следвате стриктно спазване на указанията за стерилизация.
При хранене на бебето се препоръчва да спазвате следните предпазни мерки:
Измивайте старателно ръцете си преди да докосвате бебето, помпата за кърма или шишетата.
Опитвайте да избягвате кашляне или кихане около бебето, докато се храни на гърдата или от шише.
Носете предпазна маска или покривайте старателно лицето си, докато храните бебето.
Следвайте препоръките за почистване на помпата/ бутилката след всяка употреба
В случай че все още имате симптоми като кашлица, които биха поставили бебето Ви в риск от заразяване, обмислете възможност друг член на семейството да храни бебето с изцедена кърма до пълното Ви възстановяване.

22. Въпрос: Имах коронавирусна инфекция по време на раждането, но вече съм добре – мога ли да извеждам бебето на разходка или да направя „погача“?
Чудесно е, че вече сте добре!
Извеждането на бебето навън е изключително важно за неговото здраве при всички случаи, в които атмосферните условия позволяват това. Спазвайте социална дистанция от околните.
Не водете бебето в затворени пространства.
Дори преди Вашето възстановяване е добре друг член на семейството да го извежда на разходка навън или на балкона, освен в случаите, в които има силен вятър, мъгла, температури под -5 С или висока степен на замърсяване с фини прахови частици.
Представянето на бебето пред близките и приятелите е важен момент, който в българската традиция е и ритуализиран, но нашата препоръка е да направите „погачата“ онлайн, с видеовръзка с Вашите близки и приятели и да не рискувате със събиране на много хора на едно място. В случай че Вие сте образували достатъчно антитела след срещата Ви с вируса, то може да разчитате на известна защита, но тя не покрива бебето Ви, което потенциално би могло да се зарази. Мит е, че бебетата и малките деца не могат да се заразят с коронавирус.

23. Въпрос: Бременна съм или наскоро родих. Как мога да съхраня психическото си здраве по време на пандемията?
Бременността и раждането са периоди на големи промени в женския организъм, които заедно с промените в начина на живот често пъти се отразяват и на психическото състояние на жената.
Настоящата пандемия може да доведе до допълнително повишаване на тревожността сред всички нас – и това е още по-вероятно при бременните жени и техните семейства, тъй като бременността представлява допълнителен период на несигурност.
Следете за симптоми на перинатална депресия (депресия около периода на раждането и след него), сред които:
        – чувство на тъга и безнадеждност;
        – негативни мисли за себе си;
        – липса на добър сън или твърде голяма сънливост;
        – липса на интерес или удоволствие да правите неща или да бъдете с хора;
        – загуба на апетит;
        – липса на интерес към новороденото или липса на радост от контакта с него.
Поддържайте близък контакт със семейството и приятелите Ви, макар и виртуален.
Ако забележите симптоми на депресия, не се мъчете да се справите без помощ – потърсете професионална подкрепа от психолог, която можете да получите и онлайн. Споделяйте чувствата си с близките си, слушайте музика, която Ви зарежда, почивайте. Преди всичко запазете самообладание – всичко ще отмине! Няма да е все така!

*Информацията, публикувана тук, се предоставя единствено с образователна цел и не е предназначена да замести становище от компетентен медицински специалист! Като източници са използвани:
    – Специални оперативни протоколи на МБАЛ „Надежда“;
    – Официални насоки на Британския колеж по акушерство и гинекология (RCOG);
    – Актуални обобщени обзори на научни публикации от базата данни Cochrane.

МБАЛ „Надежда“ не носи отговорност за евентуални пропуснати ползи или настъпили вреди в следствие на ползването на публикуваната информация по начин извън предвидения, дори ако към момента на публикуването ѝ тя е била коректна, пълна и актуална.
Не забравяйте, че всеки случай е индивидуален и препоръките при Вас може съществено да се отклоняват от описаните по-горе практики. При възникнали въпроси не се колебайте да се обърнете за повече информация към лекуващия си лекар.

Снимка: Линда Александрийска

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow