img

Covid-19

Covid-19 и инвитро

1. Въпрос: Повишава ли процедурата по асистирана репродукция риска от заразяване с коронавирус? Стандартните процедури по асистирана репродукция не повишават риска от заразяване сами по себе си – нито хормоналната стимулация на яйчниците, нито пункцията, трансферът или процедурите за поддържане на ранното развитие на бременността. Съществува по-висок риск дотолкова, доколкото се налагат определен брой сравнително […]

11.02.2021 | 00:00

animated-circle

1. Въпрос: Повишава ли процедурата по асистирана репродукция риска от заразяване с коронавирус?

 • Стандартните процедури по асистирана репродукция не повишават риска от заразяване сами по себе си – нито хормоналната стимулация на яйчниците, нито пункцията, трансферът или процедурите за поддържане на ранното развитие на бременността.
 • Съществува по-висок риск дотолкова, доколкото се налагат определен брой сравнително чести посещения в МБАЛ „Надежда“, като ние сме взели максимални предпазни мерки за ограничаване на риска от заразяване.

2. Въпрос: В инвитро процедура съм, какви предпазни мерки да прилагам, за да намаля риска от заразяване с коронавирус?

 • Спазвайте в максимална степен общите препоръчителни предпазни мерки като социална дистанция, носене на маска, често миене на ръце и дезинфекция.
 • Избягвайте доколкото е възможно посещения на затворени помещения с много хора или ползване на градския транспорт.
 • Не участвайте в събирания с много хора и доколкото е възможно ограничете контактите си извън тесния семеен кръг.

3. Въпрос: В инвитро процедура съм, да приемам ли допълнителни добавки за предпазване от коронавирусна инфекция?

 • За момента единствената хранителна добавка, за която има научен консенсус, че повлиява положително защитните механизми на организма и намалява рисковете от тежко протичане на коронавирусна инфекция, е Витамин Д, но конкретната доза, която е подходяща за Вас, трябва да бъде определена от лекар.
 • За жените, планиращи бременност, се препоръчва и прием на фолиева киселина, но отново дозата и видът на медикамента трябва да бъдат консултирани с Вашия лекуващ лекар.
 • Не приемайте никакви витамини, минерали, билки и други добавки, без да се консултирате със специалиста по асистирана репродукция, който води и проследява процедурата Ви, тъй като само той може да прецени евентуалните лекарствени взаимодействия с хормоналните препарати, които са Ви назначени. Безразборният прием на витамини и добавки без лекарска консултация може не само да компрометира успешния ход на процедурата Ви, но да доведе и до други нежелани последствия за здравето Ви.

4. Въпрос: Имам съпътстващи заболявания, които са рискови за тежко протичане на Covid-19, безопасно ли е да направя плануваната си ин витро процедура?

 • В случай, че имате съпътстващи заболявания като диабет, хипертония, затлъстяване, хронична обструктивна белодробна болест или астма, нарушения на кръвосъсирването (тромбофилия) или друго заболяване или състояние, което Ви определя като рискова гупа за тежко протичане на Covid-19, препоръчваме преди да пристъпите към планираната си ин витро процедура, да направите консултация с лекуващия лекар, който проследява основното Ви заболяване.
 • Препоръките му обсъдете с Вашия специалист по асистирана репродукция, който от своя страна ще Ви инфомира дали има нужда от евентуално отлагане и дали то би намалило шансовете Ви за успех. В зависимост от състоянието на Вашия яйчников резерв, евентуално отлагане на ин витро процедура със собствени яйцеклетки може да доведе до намаляване на шансовете за успех или да няма негативни последствия.
 • Нашият екип е взел всички предпазни мерки по органичаване на риска от заразяване, свързан с посещенията Ви в МБАЛ „Надежда“.
 • Информираното решение за това дали да пристъпите към процедура в настоящия момент или да изчакате до нормализиране на епидемиологичната обстановка е изцяло Ваше, но ние ще Ви дадем обективно становище за съотношението полза-риск.

5. Въпрос: Предстои ми първичен преглед или старт на ин витро процедура, цветна снимка или хистероскопия, но имам грипоподобни симптоми, съмнителни за коронавирус, как да процедирам?

 • В есенно-зимния сезон е повишена заболеваемостта от респираторни инфекции и невинаги грипоподобните симптоми означават, че сте заразени с коронавирус.
 • Непременно трябва да се изследвате с подходящ тест (PCR тест или антигенен тест), за да се потвърди дали причината за оплакванията Ви е новият коронавирус, тъй като той може да доведе до усложнения в хода на процедурата.
 • При отрицателен тест и леки оплаквания няма пречка да проведете първичния преглед или по преценка на лекуващия лекар да стартирате подготовка за ин витро процедура.
 • При положителен тест трябва да се самоизолирате и да уведомите екипа ни незабавно, за да бъдат отложени и пренасрочени записаните Ви часове.

6. Въпрос: Стартирах стимулация за ин витро, но имам симптоми, съмнителни за коронавирус или положителен PCR тест, мога ли да довърша процедурата?

 • Трябва незабавно да се свържете с Вашия личен лекар за насочване към PCR тест за коронавирус и да уведомите лекуващия Ви специалист по асистирана репродукция.
 • При наличие на коронавирусна инфекция стимулацията трябва да бъде прекратена по спешност, тъй като се повишава значително тромботичния риск и рискът от настъпване на тежки усложнения, като хиперстимулационен синдром.
 • По преценка на лекаря, водещ стимулацията, и в зависимост от лечението за коронавирусната инфекция, което Ви е било назначено от личния лекар, може да Ви бъде предписана допълнителна терапия за профилактика на тромбози.

7. Въпрос: В деня преди пункцията имам положителен PCR тест или в деня на пункцията бързият антигенен тест даде положителен резултат. Какво следва?

 • Вашата пункция ще бъде отложена. Ако получите позитивен тест за коронавирус в деня преди пункцията – не идвайте в МБАЛ „Надежда“, а незабавно се свържете с екипа ни, за да го информирате за отлагането.
 • По преценка на лекаря, който е водил стимулацията Ви, и в зависимост от лечението за коронавирусната инфекция, което Ви е било назначено от личния лекар, може да Ви бъде предписана допълнителна терапия за профилактика на тромбози.
 • След възстановяването Ви и след обсъждане с Вашия специалист по асистирана репродукция ще бъде насрочена нова процедура по стимулация и последваща пункция.

8. Въпрос: След пункция на яйцеклетки развих симптоми, съмнителни за коронавирус, или имам положителен PCR тест, какво ще се случи с яйцеклетките/ембрионите ми?

 • Трябва незабавно да се свържете с Вашия личен лекар за насочване към PCR тест за коронавирус и да уведомите лекуващия Ви специалист по асистирана репродукция.
 • При потвърдена коронавирусна инфекция трябва да се изолирате вкъщи и да прилагате назначеното от личния Ви лекар лечение.
 • Ембриотрансферът Ви ще бъде отложен.
 • Яйцеклетките/ембрионите Ви няма да бъдат унищожени, тъй като няма данни коронавирусната инфекция да засяга яйцеклетките и да се пренася към ембрионите. Те ще бъдат замразени по метода витрификация, най-успешният и надежден метод за съхраняване на яйцеклетки и ембриони, и ще бъдат криоконсервирани при ултраниски температури, докато Вие провеждате лечението си и се възстановявате.
 • По преценка на лекаря, който е водил стимулацията Ви, и в зависимост от лечението за коронавирусната инфекция, което Ви е било назначено от личния лекар, може да Ви бъде предписана допълнителна терапия за профилактика на тромбози.
 • След възстановяването Ви и след обсъждане с Вашия специалист по асистирана репродукция ще бъде започната подготовка на маточната лигавица за трансфер на замразени ембриони. Успеваемостта на процедурите със замразени ембриони е съпоставима с тези със свежи ембриони.

9. Въпрос: В деня преди/на пункцията партньорът ми разви симптоми или се разбра, че е с положителен тест за коронавирус, какво ще се случи с процедурата?

 • Трябва незабавно да уведомите лекуващия Ви специалист по асистирана репродукция.
 • Партньорът Ви НЕ трябва да посещава клиниката и да дава материал за оплождане, а следва да се изолира у дома и да се свърже с личния лекар за назначаване на PCR тест и лечение.
 • Получените яйцеклетки няма да бъдат унищожени, а ще бъдат замразени по метода витрификация, най-успешният и надежден метод за съхраняване на яйцеклетки и ембриони, и ще бъдат криоконсервирани при ултраниски температури, докато партньорът Ви провежда лечението си и се възстановява.
 • След възстановяването на партньора Ви и изчакване от 2 до 3 месеца е препоръчително да се направи контролна спермограма, която да потвърди, че всички показатели на сперматозоидите са в норма.
 • Лекуващият Ви специалист по асистирана репродукция ще прецени кога най-рано е подходящо да се пристъпи към довършване на ин витро процедурата със замразените яйцеклетки.
 • Успеваемостта на процедурите със замразени яйцеклетки е съпоставима с тези със свежи яйцеклетки.

10. Въпрос: Ако заради коронавирусна инфекция се наложи да прекратя вече започната ин витро процедура, финансирана от ЦАР, ще изгубя ли общественото финансиране?

 • Към момента няма издадени общи указания от ЦАР или допълнения в правилника му, които да регламентират правата на пациентите в такава ситуация, както и необходимите процедури и документи от страна на клиниките.
 • В случай че заради Covid-19 се наложи да се прекрати процедурата Ви, финансирана от ЦАР, се свържете с нашия координатор, който ще отправи индивидуално запитване до фонда за Вашия конкретен случай.

11. Въпрос: Ще намали ли евентуално отлагане на процедурата ми шансовете за успешна бременност?

 • В голяма степен шансовете за успех на инвитро процедурата зависят от възрастта на жената и състоянието на яйчниковия ѝ резерв.
 • В зависимост от конкретния медицински случай, специалистът по асистирана репродукция ще даде препоръки дали и с колко може да бъде отложена дадена процедура. Отлагане от месец или дори два обикновено не застрашава благоприятния резултат. Нашите специалисти имат огромен опит и резултати на световно ниво дори при пациентки с намален яйчников резерв или напреднала репродуктивна възраст.
 • Здравето Ви е на първо място за успеха и нормалното развитие на една бъдеща бременност и ние ще направим всичко възможно да Ви предпазим и да вървим заедно по пътя на Вашата мечта за рожба, дори ако това включва отлагане на процедурата за известен период.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow