img

Covid-19

Новороденото

За промените в работата на отделението по Неонатология в МБАЛ „Надежда“ и за грижите за най-малките пациенти в извънредната ситуация, разговаряме с д-р Детелина Стоичкова, ръководител на отделението: Какви мерки за сигурност са предприети по отношение на най-малките си пациенти в МБАЛ „Надежда“? Достъпът до новородените е ограничен. Спрени са свижданията. Какви терапии се прилагат […]

10.02.2021 | 00:00

animated-circle

За промените в работата на отделението по Неонатология в МБАЛ „Надежда“ и за грижите за най-малките пациенти в извънредната ситуация, разговаряме с д-р Детелина Стоичкова, ръководител на отделението:

Какви мерки за сигурност са предприети по отношение на най-малките си пациенти в МБАЛ „Надежда“?

Достъпът до новородените е ограничен. Спрени са свижданията.

Какви терапии се прилагат в случай на установена COVID-19 инфекция при бебета?

Терапията е симптоматична – рехидратация, при нужда – биопродукти и при тежки случаи – апаратна вентилация.

В условията на епидемиологична обстановка, отменят ли се първите ваксини, които се поставят на бебето в болницата?

Първите ваксини не се отменят.

Има ли нещо по-специално, важащо само за недоносените деца и различно ли е при тях лечението на пневмонията?

Недоносените са много уязвими поради намаления им имунитет. Контактът с тях трябва да бъде ограничен, независимо дали има епидемия или не. Пневмонията се лекува в зависимост от тежестта на симптомите – венозни вливания, биопродукти, при необходимост – апаратна вентилация.

Как пандемията променя грижите за недоносените и интензивни бебета в неонатологично отделение? Налага ли се промяна в терапията им?

Грижите за недоносените са едни и същи, независимо дали има пандемия или не. По принцип недоносените са по-чувствителни към всякакви инфекции. Ограниченият достъп до новородените, особено недоносените деца, е най-важната мярка в период на епидемия.

По отношение на интубацията при децата – зависи каква е била причината. Интубираните доносени новородени обикновено се изписват клинично здрави и не се различават от другите новородени по податливост на инфекции. Недоносените с ниско и екстремно ниско тегло и тези с бронхопулмонална дисплазия са по-податливи на инфекции.

Какви са препоръките Ви към родителите, на които предстои да се приберат с новороденото си бебе вкъщи?

Препоръките са да се спазва стрикна хигиена – родителите да мият и дезинфекцират ръцете си редовно. Нужно е да се ограничи контактът с външни хора.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow