img

Covid-19

Становище за ваксиниране при планирана бременност

Настоящoто изложение е насочено само към пациенти на болницата и има за цел да покаже нашите препоръки към тях. Разбирайки сложността на ситуацията в страната, ние не търсим дебат с официалните мнения по темата. Нашето становище носи препоръчителен характер и е продиктувано от нашата отговорност и дълг, които носим към пациентите си. Ние ще препоръчаме […]

21.02.2021 | 00:00

animated-circle

Настоящoто изложение е насочено само към пациенти на болницата и има за цел да покаже нашите препоръки към тях. Разбирайки сложността на ситуацията в страната, ние не търсим дебат с официалните мнения по темата. Нашето становище носи препоръчителен характер и е продиктувано от нашата отговорност и дълг, които носим към пациентите си.

Ние ще препоръчаме на нашите пациенти да се ваксинират, защото смятаме, че ваксинирането ще съхрани репродуктивните способности при бъдещите родители.

1. Смятаме за неоснователни теориите, че ваксината може да засегне фертилитета, в тази посока няма нито едно доказателство и ако това беше така, жените, прекарали COVID-19, не биха забременявали.

2. Ваксинирането отлага плановете за бременност с не повече от 2 месеца, СЗО и всички водещи експертни организации не изискват тест за бременност при ваксиниране, което показва, че ваксината не вреди при бременност.

3. При заразяване с COVID-19 и тежко протичане, възстановителният период е много дълъг, а репродуктивните планове могат да се отдалечат с години.

4. Жените, планиращи бременност, са потенциалът на бъдещото общество, не можем да лишим от ваксиниране тези, които ще създадат поколенията след нас.

5. При мъжете няма основание да се опасяваме от различия във фертилността и репродуктивните функции след ваксиниране, но тежко протекъл COVID-19 може да ги понижи за дълъг период.

6. Жени, на които предстои процедура по асистирана репродукция в „Надежда“, ние консултираме индивидуално, и ако жената е от хората с повишен риск от заразяване, препоръчваме ваксиниране. Това се отразява минимално на самата процедура по асистирана репродукция – или я отлагаме с два месеца след ваксинацията, или провеждаме стимулацията, замразяваме ембрионите, жената се ваксинира и правим трансфер два месеца след това.

7. Жени в напреднала репродуктивна възраст, които замразяват ембриони, могат да се ваксинират и по време на самите процедури.

 Тези точки са формулирани при внимателен анализ на всички медицински специалисти в екипа ни и подкрепени от водещи научни източници.

Екипът на „Надежда”

 Източници

• СЗО не препоръчва отлагане на забременяване заради ваксиниране.

• Съвместното становище на Международната федерация на дружествата по фертилитет IFFS и Европейското общество по човешка репродукция и ембриология ESHRE подчертава, че на фона на рисковете, които носи евентуално заразяване и тежко преболедуване на COVID-19 по време на бременност както за майката, така и за плода, жените, които плануват бременност следва да обмислят два възможни избора:

  • Отлагане на забременяването за по-късен етап, в който пандемията вече е отминала и рискът от заразяване и тежко преболедуване е минимален;
  • Ако репродуктивната им възраст не позволява отлагане на забременяването, то да търсят възможност за най-скорошно ваксиниране срещу COVID-19, което да ги предпази по време на бременността. https://.eshre.eu/Europe/Position-statements/COVID19/JointESHRE_IFFSvaccination

ASRM Американското дружество по репродуктивна медицина е повече от категорично: „Ваксинирането срещу COVID-19 е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО за жени, които плануват забременяване или са вече бременни с цел минимизиране на рисковете както за тях, така и за бременността.“ Позиция относно ваксиниране срещу ковид на бременни жени и жени, плануващи бременност: https://.asrm.org/news-and-publications/news-and-research/press-releases-and-bulletins/american-society-for-reproductive-medicine-asrm-position-on-covid-vaccine-use-in-pregnant-women/

 

• RCOG Британският Кралски колеж по акушерство и гинекология: „Жените, които плануват бременност, не е нужно да отлагат забременяването след ваксинирането, и няма никакви доказателства, че ваксините срещу COVID-19 могат да имат отражение върху фертилитета.“

  • В отговор на разпространяваните в последните месеци дезинформации, че ваксините срещу COVID-19 могат да доведат до стерилитет при жените, д-р Едуард Морис, президент на Кралския колеж по акушерство и гинекология направи специално изявление от името на организацията, подкрепено и от Кралския колеж на акушерките: „Искаме да успокоим жените, че твърденията, че ваксините срещу COVID-19 могат да засегнат фертилитета, са спекулативни и не са подкрепени от никакви доказателства. Не съществува биологичен механизъм, по който настоящите ваксини да дадат каквото и да било отражение върху репродуктивната способност на жените.“

https://.rcog.org.uk/en/news/RCOG-and-RCM-respond-to-misinformation-around-Covid-19-vaccine-and-fertility/

• Дружеството по мъжка репродукция и урология на САЩ и Дружеството за изследване на мъжката репродукция в САЩ Society for Male Reproduction and Urology (SMRU) and the Society for the Study of Male Reproduction (SSMR) – Съвместно изявление относно ваксинирането срещу COVID-19 на мъже с репродуктивни планове.

https://ssmr.org/news/statement-from-ssmr-about-covid-19-vaccine.aspx/

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow