img

Covid-19

Вирусът

Коронавирусите имат сферична форма с необичайно големи размери – диаметър от порядъка на 100-160 nm. Те притежават липидна обвивка, „пронизана“ от протеини, които изпълняват ролята на рецептори.

10.02.2021 | 00:00

animated-circle

Коронавирусите са голяма вирусна фамилия, членовете на която циркулират сред хора, животни и птици. Името им произлиза от латинското corona (ореол), което се отнася до характерния вид на вирусните частици. Коронавирусите имат сферична форма с необичайно големи размери – диаметър от порядъка на 100-160 nm. Те притежават липидна обвивка, „пронизана“ от протеини, които изпълняват ролята на рецептори. Сърцевината (генома) на вируса представлява молекула едноверижна РНК с големина 26-32 базови двойки – най-големият РНК-ов вирусен геном.

Въпреки че първият коронавирус е изолиран през 1930 г., до „избухването“ на SARS-CoV епидемията през 2002-2003 г., коронавирусите са представлявали интерес предимно за ветеринарните лекари. При човек вирусите причиняват респираторни инфекции, които обикновено са леки. По-редки форми като SARS, MERS и сегашният SARS-2, причинител на COVID-19, могат да протекат с усложнения, вкл. да бъдат смъртоносни.

КАК СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА?

Разпространението на инфекцията се осъществява предимно по въздушно-капков път, по подобие на грипа.

За да се реализира предаването се изисква по-тесен контакт.

Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията включват редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, старателно измиване на хранителните продукти, ако се консумират сурови (плодове, зеленчуци и др.) и/или достатъчна термична обработка на месо и яйца. Избягвайте тесен контакт с всеки, показващ симптоми на респираторни заболявания, като кашлица и кихане.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ, КОИТО НЕ БИВА ДА ПРЕНЕБРЕГВАМЕ?

При клиничното протичане на COVID-19 най-често наблюдаваните симптоми са повишена температура, кашлица, болка в мускулите, умора и други неспецифични респираторни симптоми, подобни на тези за други респираторни вирусни инфекции. Високата температура е най-често съобщаваният симптом, но това може да не е налице при някои пациенти, като много младите, възрастните или имунокомпрометираните лица. Малък брой пациенти съобщават за стомашно-чревни симптоми (като повръщане и диария). При по-тежките случаи инфекцията причинява пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

КАК СЕ ПРОВЕЖДА ИЗСЛЕДВАНЕТО?

Подходящи за изследване са назофарингеални секрети и/или храчка (ако е произведена). Пробата се поставя в контейнер с транспортна среда и се изпраща във вирусологична лаборатория за изследване. Изследването се провежда по метода на амплификация с нуклеинови киселини (real-time RT-PCR). Серологичното изследване може да е от полза за потвърждаване на имунологичната реакция, провокирана от коронавируса. Бързите тестове не са 100% достоверни.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Предпазните мерки включват хигиена на ръцете, предпазване на дихателните пътища и очите и редовна дезинфекция на околната среда.Важно е използването на подходящи хигиенни материали (сапун, дезинфектанти, влажни салфетки и т.н.), които да осигурят висока лична хигиена.Маските за лице от хартия/плат/марля могат да предпазват от по-големи респираторни капчици, но не гарантират защитата от въздушна инфекция. Те трябва да се сменят често, за да се поддържа тяхната ефективност. Като правило, маската трябва да се сменя веднага, след като се навлажни!Важно е рутинно почистване на често използвани повърхности, дрехи и предмети. Дезинфектантите с 60-70% етанол, 0.5%-ов водороден пероксид или 0,1% натриев хипохлорит/белина инактивират коронавирусите в рамките на минута.Периодичното проветряване на помещенията е много важно!

автор: проф. д-р Златко Кълвачев

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow