img

Детско здраве

Домашна аптечка – необходим помощник у дома или на път

Във всеки дом е необходимо да има домашна аптечка, особено при поява на деца. Тя трябва да е добре обезопасена и недосегаема за децата.

23.12.2020 | 00:00

animated-circle
Д-р Петрана Петрова – Маринова e специалист по детски болести и детска неврология, с дългогодишен опит в амбулаторната и клинична педиатрия. Има задълбочени познания и интереси в областта на детското здраве и профилактика, в областта на педиатрията и детската неврология – епилептология, поведенчески разстройства и разстройства от аутистичния спектър.
 
Сертифицирана e в методики в областта на детските болести и детска неврология: ЕЕГ, ЕМГ, трансфонтанелна ехография, ултразвуково изследване на абдоминални и повърхностни структури.
 
Завършва медицина през 2000 г. Придобива специалност по детски болести през 2006 г. от Медицински Университет – София, а през 2011 г. специалност по детска неврология от Медицински Университет – София. През 2002 – 2006 г. е специализант и ординатор в Катедра по Детски болести към Медицински Университет. От декември 2006 г. до 2020 г. работи в Детска Клиника на Токуда Болница – София.
ДОМАШНА АПТЕЧКА – НЕОБХОДИМ ПОМОЩНИК ВЪВ ВСЕКИ ДОМ ИЛИ НА ПЪТ

Във всеки дом е необходимо да има домашна аптечка, особено при поява на деца. Тя трябва да е добре обезопасена и недосегаема от децата.

Най-добре е никога да не се налага до използваме домашната аптечка, но по-добре да е налична, ако се наложи. Тя е неизменен спътник и при пътувания.
Повечето консумативи и лекарства са от т.нар. лекарства без рецепта, но въпреки това трябва да внимаваме. Преди да използваме медикаментите и средствата от нея трябва да съобразим наличните и известни алергии на членовете на семейството и/или на хората, на които ще оказваме помощ, срока на годност на медикаментите и консумативите, дозите и начина на приложение.

Добре е да имаме списък на съдържанието, срока на годност и ориентировъчните дози. Така по-бързо и лесно ще проверяваме наличността и по-спокойно и сигурно ще реагираме при нужда.
Какво да сложим в нея?

МЕДИКАМЕНТИ (посочените търговски марки са примерни):

1. Средства за дезинфекция – риванол, кислородна вода, спирт 70%, Йодасепт или Брауновидон унгвент – поне едно от изброените.
2. Антипиретици (температуропонижаващи) – Панадол, Ибупрофен, Аналгин за деца – сироп, таблетки, капки и/или свещички по преценка.
3. Противоалергични средства- Фенистил, Ериус и др. – сироп, капки или таблетки.
4. При кожно изгаряне – Дефламол, Пантенол и др.
5. При ухапване от насекоми – Фенистил гел, др.
6. Овлажнители на носна лигавица и/или деконгестанти – физиологичен разтвор – спрей или малки еднократни ампули, Ксилометазолин и др. капки и/или спрей 0.05% за деца.
7. При замърсяване на очите – физиологичен разтвор – малки еднократни ампули или готови стерилни кърпички за почиствани на очи на новородено.
8. Антиеметици (средства срещу повръщане или прилошаване при пътуване) – Вомакур свещички.
9. Антитусивни средства (противокашлични) – сироп за суха и влажна кашлица – Синекод, Амбрекс и др.
10. Обезболяващи капки за уши – Фуроталгин, Отипакс и др.
11. За болки в гърлото – пастили, близалки, спрей и др.
12. Спазмолитици (коремна болка и/или колика, дискомфорт) – Но-шпа, Дуспаталин, Квамател, Нексиум и др. по преценка.
13. Лекарства при обезводняване – Рехидрато, Хидратин алфа сашета и др.
14. Антидиарийни – Смекта, Ентерол, Тазектан и др.
15. Лекарства, специфични за всеки дом, ако има хронично болен.

МЕДИЦИНСКИ КОНСУМАТИВИ:

1. Термометър – електронен или дигитален;
2. Марли – стерилни и нестерилни;
3. Лейкопласт, лепенки;
4. Бинт – обикновен и еластичен.
5. Cool patch – лепенки, подходящи при ваксини, температура, леки зачервявания от ухапвания.
6. Спринцовки – за промиване с физиологичен разтвор „под налягане“ или дозиране на течни медикаменти или прахообразни разтворими.
7. Игли – стерилни (за отстраняване на трънчета).
8. Инхалатор – по преценка.

Домашната аптечка не замества и не може да замести лекаря и консултацията с него, но е безценен помощник , ако се наложи!
По-добре да я имаме, отколкото да изпаднем в нужда и да не можем да реагираме адекватно в стресова за нас ситуация.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow