img

Детско здраве

Гастроентерологични проблеми при децата

Д-р Мила Байчева работи като педиатър от 17 години и в областта на детската гастроентерология, хепатология и хранене повече от 10 години.

30.12.2020 | 00:00

animated-circle
Д-р Мила Байчева работи като педиатър от 17 години, като последователно придобива специалност по Детски болести, а след това и по Детска гастроентерология, като е специализирала в България и чужбина.
 
Работи в областта на детската гастроентерология, хепатология и хранене повече от 10 години, като за периода 2014-2017 работи в Клиника по чернодробни заболявания към Детската болница в Бирмингам, както и като Детски гастроентеролог в Great Ormond Street Hospital for Children в Лондон, Великобритания.
 
Научните ѝ интереси са в областта на чернодробните заболявания и трансплантация в детската възраст, възпалителните чревни заболявания, редките болести и др.
1. Д-р Байчева, кое провокира интереса Ви към детската гастроентерология?

Още по време на следването си знаех, че искам да работя с деца. Детската гастроентерология е специалност, която дава възможност както за прилагането на множество диагностични методи, така и за работа с чести, а понякога и с редица тежки редки заболявания.

Детският гастроентеролог е един от най-често търсените от родителите специалисти, тъй като освен да диагностицира и лекува заболяванията на стомашно-чревния тракт, черния дроб и панкреаса, той дава и препоръки за отглеждането на здравото кърмаче – как да се случи захранването, как да разпознаем липсата на толеранс на бебето към някои храни и т.н. В този смисъл детският гастроентеролог е в помощ и на общопрактикуващите педиатри за отглеждането на здравото бебе през първата година от живота.

2. С кои гастроентерологични заболявания при кърмачетата се сблъсквате най-често в практиката си?

През първата година от живота на бебето най-често се сблъскваме с гастроезофагеалния рефлукс – физиологично състояние, което понякога може да протече усложнено. Тогава говорим за гастроезофагеална рефлуксна болест.

Друг проблем, с който много често се сблъсквам през последните години в практиката си, е запекът в кърмаческата възраст и не на последно място – алергията към белтъка на кравето мляко.

За съжаление броят на засегнатите от хранителните алергии кърмачета се увеличава не само в България, но и в световен мащаб.

3. Кои са факторите, които водят до изявата на тези заболявания?

При запека например основен фактор се оказват неправилните съвети по отношение на храненето на кърмачето, които майката получава от различни източници, както и все по-често срещаните трудности за осъществяване на изключително кърмене.

Ние, специалистите педиатри, настояваме и се борим за това кърменето да остане основен метод за хранене на малкото кърмаче. Когато децата са на изкуствено хранене, често възникват повече проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт, включително и запек.

Разбира се, понякога има и други състояния, които стават причина за това – например някои аномалии на стомашно-чревния тракт, които следва да се уточнят от специалист. Почти 50% от пациентите, посещаващи детския гастроентеролог, съобщават за запек, което прави това състояние една от най-често срещаните причини родителите да потърсят консултация.

4. Свързан ли е запекът с конкретни периоди в кърмаческата възраст – например със захранването?

Да, понякога изявата на запека може да стартира в периода на захранването, дължащо се на намаляване на приема на майчина кърма и въвеждане на твърди храни, но в някои случаи стартира от ранна детска възраст – веднага след раждането, когато следва да мислим за патологични причини за запека.

5. Една от първите трудности, с които всеки родител се сблъсква броени дни след раждането на детето, са прословутите колики. Ще ни разкажете ли повече за тях?

Така наречените „колики“ са състояние, поради което родителят често прибягва до консултация със специалист детски гасроентеролог. Ние не считаме коликите за заболяване, а за една особеност на организма, но тъй като водят до изява на силен плач и неспокойство у кърмачето, те са достатъчна причина да разтревожат родителите.

В подобни случаи консултацията със специалист е препоръчителна, защото помага на родителя да се научи да разпознава кое можем да наречем безобидни колики, с какви методи и техники можем да се справим с тях и кога зад болката или плача на бебето се крие нещо притеснително или сериозно заболяване.

6. При каква симптоматика е препоръчително да се направи преглед на бебето при детски гастроентеролог?

Детската гастроентерология отговаря за заболявания на целия стомашно-чревен тракт, черния дроб и панкреаса. Ето защо всички заболявания на тези органи, които се изявяват рано в живота, могат да бъдат срещани и диагностицирани от нас.

Алармените симптоми в тези случаи са най-често ненаддаването на тегло, както и симптоми като тежък диариен синдром, диария с кръв в изпражненията, жълтеница при заболявания на черния дроб на бебето, необяснимо подуване на корема – уголемяване на корема, които са свързани най-често с вродена патология в кърмаческата възраст.

При по-големите деца по-тежките заболявания са свързани със заболявания на черния дроб – вирусни, автоимунни и метаболитни; възпалителни чревни заболявания – непоносимост към глутен, която е често срещано състояние и се изявява с тежък хроничен диариен синдром, както и някои по-редки заболявания.

7. В кои случаи е препоръчително прегледът при детски гастроентеролог да се случи веднага след раждането на детето?

Регистрирането на аномалии в плода пренатално може да е сигнал, че след раждането е добре да се осъществи такава консултация, но обикновено при подобни случаи насочването става от неонатолога или общопрактикуващия педиатър.

В по-голямата част от случаите на физиологични състояния като рефлукса и по-леки състояния като запека педиатърът започва лечение без консултация, но има състояния, при които прегледът при тесен специалист има своето място. Най-често в неонаталния период неонатолозите са тези, на които прави впечатление, че нещо не е наред, например една продължителна жълтеница, която е различна от физиологичната жълтеница на бебето – тогава неонатологът може да потърси детски гастроентеролог.

Разбира се, винаги може да се потърси съвет от детски гастроентеролог при проблеми с храненето и кърменето на бебетата, при наличието на колики, неспокойствие през нощта, невъзможност за регулиране на хранителния режим, както и при някои по-сериозни симптоми като подуване на корема, продължителна жълтеница и др., за които самият неонатолог може да насочи пациента.

8. Как ще могат нашите най-мънички пациенти да се възползват от услугите Ви в „Надежда“?

На разположение съм на пациентите на възраст от 0 до 18 г. за преглед и консултация относно заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и панкреаса, както и за ехографско изследване на коремни органи.

Консултирам както в болница „Надежда“, така и в Медицински център „Надежда“ в Paradise Center.

Важно е родителите да знаят, че е необходимо предварително записване на час през кол центъра на болницата на тел. 02 441 79 70, 0882 193970 съобразно графика за текущия месец.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow