img

Още теми

Как да се грижим за кожата си през летните месеци

Умереното излагане на слънце е препоръчително, защото това способства за образуването на витамин D, който е особено важен за правилното развитие на костната система на бебето.

01.06.2018 | 12:14

animated-circle

Д-р Тодорова, какви са Вашите препоръки като специалист за грижа за кожата през летните месеци?

Нека първо разкажем повече за слънчевите лъчи. Слънчевите лъчи, които достигат до Земята, се делят на три вида: лъчи, които са уловими от човешкото око, инфрачервени лъчи и ултравиолетови UVA- и UVB-лъчи. Озоновият слой ни предпазва от преминаването на ултравиолетовите лъчи, но с изтъняването му нараства и неговата пропускливост и така вредните лъчи преминават през него, достигайки кожата ни и oказвайки върху нея изключително негативно въздействие. 98% от ултравиолетовите лъчи са UVA-лъчи. Въпреки че са с по-малък енергиен заряд от UVB-лъчите, те са много повече и са налице постоянно – през целия ден и през цялата година, докато UVB-лъчите са най-мощни по обяд и през лятото, но са по-слаби сутрин и през зимата.

Количеството слънчево лъчение варира в зависимост от някои фактори:

 • Сезонът – в северното полукълбо рискът от слънчево изгаряне е най-висок през юли;
 • Надморската височина – количеството на UVB-лъчите се увеличава с нарастване на надморската височина. Затова в планината рискът от слънчево изгаряне е по-голям;
 • Сутрин и вечер лъчите падат под ъгъл. Те пресичат озоновия слой най-бързо между 11 ч. и 14 ч., когато падат почти перпендикулярно и тогава са най-опасни. Облаците само частично филтрират ултравиолетовите лъчи и затова изгаряне може да се получи и при облачно време;
 • Силата на отразяване на лъчите е различна за сняг, пясък, вода или трева. Най-силно е отражението от заснежените повърхности. Поради това планината предоставя най-много рискове от слънчево изгаряне – голяма надморска височина и по-силно отразяване, когато има сняг. Водата отразява слънчевата светлина до 20% и затова изгаряне може да се получи и във водата.

От всичко казано по-горе се налагат следните препоръки:

 • Винаги върху откритите части на кожата да се нанасят слънцезащитни кремове, особено при първите силни пролетни лъчи на слънцето;
 • През горещите месеци кожата да се хидратира и омазнява с подходящите средства в зависимост от типа кожа;
 • Да се поддържа редовно хигиена;
 • Когато сме на морския бряг да се избягва излагането на слънце в диапазона от 11 ч. до 14 ч. Да се използват слънцезащитни кремове и емулсии, особено в първите дни при излагане на слънце на морския бряг, дори и когато се влиза във водата;
 • При наличие на обриви, сърбежи или настъпили промени в пигментни образувания веднага да се потърси консултация с дерматолог.

Бременност и слънце – какво трябва да знаем?

По време на бременността промените по кожата са чести, като много от тях са нормални за бременността и не бива да се бъркат със заболявания.

Най-честите промени по кожата в този период са следните:

 • Кафяви петна, ясно дефинирани, най-често в областта на скулите, челото и около устата (мелазма);
 • Потъмняване на зърната на гърдите и на външните полови органи;
 • Някои съществуващи бенки също могат да потъмнеят;
 • Тъмни линии, които се появяват по кожата на корема;
 • Виолетово-червени линии (стрии), които могат да се появят по кожата на корема, гърдите и в областта на хълбоците. По-късно те стават бели, порцеланови и лъскави;
 • Вените по кожата може да станат по-отчетливи, а по краката могат да се появят и разширени вени.

Тези промени се дължат на промяна на нивата на хормоните и повечето от тях изчезват в рамките на няколко месеца след като бебето се роди, но при следващи бременности могат отново да се появят. Те не влияят върху здравето на майката и бебето, но оставят козметични дефекти по кожата на жената.

Кожните промени, които се случват по време на бременността, могат да бъдат:

 • Обриви, които са специфични за бременността;
 • Неспецифични обриви, които могат да възникнат по всяко време;
 • Сърбежи, при които не се открива никакъв обрив. Те се срещат доста често по време на бременност.

Винаги, когато се появят обриви, трябва да се потърси лекарска помощ.

Бременността е периодът, в който жената трябва да е по-внимателна от всякога с излагането на слънчевите лъчи.

Умереното излагане на слънце е препоръчително, защото това способства за образуването на витамин D, който е особено важен за правилното развитие на костната система на бебето. Слънчевите лъчи също така спомагат за абсорбирането на фолиевата киселина – също много важен елемент за развитието на плода. Не трябва обаче да се прекалява с излагането на слънце. Препоръчителни са разходките по морския бряг в по-прохладните часове на деня. Особено трябва да се внимава в часовете между 11 ч. и 16 ч., когато има реална опасност от изгаряне, прегряване и дехидратация. Отново важи правилото, че кожата трябва да се защити с фотозащитни кремове, дрехите трябва да са от естествени материи, за да се избегне претопляне и прекомерно изпотяване. Важен е и начинът на хранене. Храните трябва да са леки – да преобладават плодовете и зеленчуците, да се приема достатъчно количество вода.

Слънцето може да предизвика алергии и други кожни промени, които не са специфични за бременността. В тези случаи е необходимо да се потърси консултация с дерматолог, без да се прибягва към самолечение, за да не се стигне до усложнения, които биха навредили на нормалното протичане на бременността.

А какви са препоръките Ви за грижата за детската кожа през този сезон?

Кожата на децата е в процес на развитие, затова за нея трябва да се полагат по-специални грижи за предпазване от лъчите на слънцето.

Пигментните и защитните клетки в детската кожа са по-малко и поради това защитата от светлина и ултравиолетови лъчи е по-неефективна. Свързването между клетките е по-слабо и лъчите проникват по-лесно. Потните жлези не са напълно развити и при по-продължително излагане на слънце има опасност от топлинен удар. Мастните жлези също не са напълно развити до определена възраст, затова детската кожа нормално е по-суха. Децата прекарват много повече време на открито в сравнение с възрастните, ето защо до 18-годишна възраст получаваме почти половината от слънчевите лъчи, на които сме изложени през целия си живот. Кожата има памет и в продължение на дълъг период тя натрупва агресивното слънчево въздействие от детството, което може да доведе до видими увреждания в зряла възраст. Доказано е, че болезнените и чести изгаряния на кожата от слънцето в детството могат да доведат до развитие на меланома в зрялата възраст.

Слънцезащитните продукти имат доказана ефективност при тези рискове. Ето защо е изключително важно всеки път при излагане на слънце детето да бъде предпазвано.

Слънцезащитните продукти съдържат химични филтри и минерални екрани. Филтрите са химични вещества, които поглъщат енергията от светлинното лъчение. Те невинаги са ефективни. Минералните екрани разпръскват ултравиолетовите лъчи. Те са по-сигурни, защото образуват филм върху повърхността на кожата и са фотостабилни.

Органо-химичните филтри или екрани са комбинация от горните два вида. Те поглъщат и отразяват ултравиолетовите лъчи, фотостабилни са и се задържат на повърхността на кожата, което ги прави добър защитник за детската кожа.

На пазара вече има голямо разнообразие от фотозащитни кремове, флуиди и емулсии. На опаковките изрично е отразено, че са показани за деца. Има и продукти, които могат да бъдат ползвани както от възрастни, така и от деца. Консултантът в аптеката ще ви ориентира кой продукт може да използвате.

Когато детето страда от хронично кожно заболяване, преди излагане на слънце трябва да се направи консултация с наблюдаващия го дерматолог, който ще даде насоки за хигиенен режим, необходимата фотозащита и поддържащата терапия за основното заболяване. Има кожни заболявания, които се влошават при излагане на слънце, при други локалното лечение трябва да се спре временно и дерматологът е този, който ще каже какво трябва да е поведението през този период.

Разбира се, всички онези правила и препоръки, които дадохме на възрастните за лятото, с още по-голяма сила важат за децата:

 • Да се избягва излагането на слънце особено между 11 ч. и 16 ч. При децата под 3-годишна възраст не се препоръчва никакво излагане на преки слънчеви лъчи. Отново напомням, че изгарянията, получени в детската възраст, могат да имат тежки последствия в зрялата възраст;
 • Децата винаги да носят предпазни дрехи;
 • На всеки 2 часа да бъдат намазвани със слънцезащитен крем с висок фактор 50+, както и след всяко влизане във водата;
 • Да пият често вода, за да не се дехидратира организмът, респективно кожата и за да се избегне прегряване;
 • Трябва да се поддържа добра хигиена на кожата, особено на морския бряг. След прибиране от плажа е необходим хигиенен душ и намазване с подхранващи кремове и емолиенти.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow