img

Още теми

Текстилна токсичност: Какво дебне в дрехите Ви?

Без да подозирате, някои модни покупки могат да крият в себе си опасни химически вещества, които при допир с кожата да вредят.

20.10.2021 | 00:00

animated-circle

Най-силно проявление на екзема/атопичен дерматит, псориазис и други кожни раздразнения се наблюдават през есенно-зимния сезон, както при бебетата, така и при възрастните. Причина за този цикличен тласък към привидно отшумелия проблем, може да е не само смяната на сезона или влажното, хладно време, а и обличането на дрехи, покриващи по-голяма площ от кожата. Без да подозирате, някои модни покупки могат да крият в себе си опасни химически вещества, които при допир с кожата да вредят. Информирaността и изборът на безопасни производители на дрехи могат да подобрят състоянието на кожата ви.

Как химикалите “влизат” в организма:

Като най-голям орган на човешкото тяло, кожата е с около 2 кв. м. повърхност с проницаемост за много химикали. Когатотоксините се абсорбират чрез Вашата кожа, те се поемат от лимфната система, след това попадат в кръвоносната система и накрая вчерния дроб и бъбреците, като могат да предизвикат смущения в техните функции;

Кои са опасните химически вещества:

Опасни химически вещества са онези, които показват опасни свойства: устойчиви, биоакумулиращи и токсични (PBT); силно устойчиви и силно биоакумулиращи (vPvB); канцерогенни, мутагенни и токсични по отношение на репродуктивните функции (CMR); ендокринни разрушители (ED) или други свойства. Към тях са и бисфенол, формалдехид, алкилфенол етоксилати (APEO), перфлуорвъглерод (PFC), фталати и редица канцерогенни оцветители.

Защо опасните химикали се използват в текстилната индустрия:

Текстилната промишленост изисква широк спектър от задачи, от почистване на естествени влакна и изглаждащи агенти до подобряване на свойствата за лесна грижа.

Споменатият по-горе формалдехид се използва предимно в тъкани за предотвратяване на набръчкване, но може да се използва и за водоустойчивост и за повишаване на устойчивостта на цвета. В по-големи количества формалдехидът може да предизвика дразнене на кожата и алергичен контактен дерматит.

Някои тежки метали могат да бъдат канцерогенни, а често се използват като част от процеса на боядисване. След като се абсорбират от организма те могат да предизвикат алергии и да повлияят върху централната нервна система.

Фталатите увеличават гъвкавостта и издръжливостта и се срещат в най-големи количества в щампи и релефни изображения върху дрехите. Известно е, че фталатите са ендокринни разрушители, могат да доведат до хронични алергии и дори увреждане на черен дроб и бъбреци.

Някои от багрилата, използвани в производствения процес заради добрия търговски краен ефект, са канцерогенни, а това в голямо насищане води до сериозни здравословни последствия.

Всички изброени вещества могат да се използват, както от производители на дрехи за възрастни, така и за деца и бебета. За да предпазите кожата и здравето на детето си, допълнително внимание обърнете на комфортната, позволяваща спокойно дишане кройка и дизайн, както и малките части, които правят дрехите красиви, но могат лесно да се отстранят и да доведат до поглъщане, задавяне или задушаване.

Как да разберем дали дрехите ги съдържат:

Предвид различията в регулирането на тези вещества в международен план, независимите стандарти за сертифициране се очертават като отличен механизъм за отговорните производители да гарантират, че техните продукти отговарят на най -високите изисквания по отношение на безопасността на потребителите. На българския пазар такъв бранд е Benetton Group, който гарантира, че продуктите на марката са произведени, без да бъдат използвани токсични химикали или опасни вещества по време на целия производствен процес, от суровини до крайни продукти.

Обличайте се безопасно, като избирате дрехи, обозначени със знака „Eco Safe“ на етикетите. ”Eco Safe”е знак на ICQ Group*, с който се маркират продуктите, които се придържат към все по-високи стандарти за качество и безопасност. Тя е марка, регистрирана в Европейския съюз.

Eco Safe и проектът „Обличай се безопасно“ на Benetton Group гарантира, че дрехите за деца на United Colors of Benetton, Undercolors of Benetton и Sisley Young се изработват под стриктен контрол и в съответствие с химическите и механични стандарти за безопасност, за да сте спокойни за здравето на детето Ви.

Физическите магазини, в които можете да пазарувате безопасни дрехи са на следните адреси:

UNITED COLORS OF BENETTON (възрастни) – бул.”Витоша” 19, тел. 02/ 988 24 52

UNITED COLORS OF BENETTON (деца) – бул. “Витоша” 19A, тел. 02/ 841 11 60

UNITED COLORS OF BENETTON – Bulgaria Mall, бул. “България” 69, тел. 02/ 995 11 01

UNITED COLORS OF BENETTON – Paradise Center, бул. “Черни връх” 100, тел. 0896 330 770

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow