img

Онкология

6 супер иновативни операции в болница „Надежда“

Горди сме, че изтъкнат специалист със световно значение включи болница „Надежда“ сред лечебните заведения, които са подготвени в достатъчно висока степен да въведат неговите хирургични техники в практиката си.

16.09.2022 | 16:06

animated-circle

6 СУПЕР ИНОВАТИВНИ И ЩАДЯЩИ ГИНЕКОЛОГИЧНИ ОПЕРАЦИИ БЯХА ИЗВЪРШЕНИ В БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“ СЪВМЕСТНО С ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ОНКОХИРУРЗИ В СВЕТА – Д-Р ПУНТАМБЕКАР

На 11 и 12 септември в болница „Надежда“ гостува един от водещите онкохирурзи  в света, д-р Шейлеш Пунтамбекар от Индия.
Той проведе ексклузивно практическо и теоретично обучение „Иновативни лапароскопски техники в онкогинекологията“,което освен лекции включваше и шест демонстрационни операции на живо.

Хирургичните интервенции, проведени в рамките на курса, бяха с висока степен на сложност, повечето от тях на онкогинекологични случаи. На д-р Пунтамбекар и колегите му – д-р Сеема Пунтамбекар и д-р Милинд Теланг партнираха опитните специалисти от екипа на „Надежда“ – д-р Георги Стаменов, д-р Ваня Атанасова и д-р Любомир Христов и д-р Здравко Минев от Пловдив.
Д-р Пунтамбекар демонстрира своите световноизвестни хирургични техники, като присъстващите в лекционната зала над 40 лекари имаха възможност да проследяват хода на операциите в живо излъчване от операционните в лечебното заведение, с подробни обяснения и възможност да задават въпроси и дискутират с хирурга в реално време.

Основен фокус в  събитието бяха най-новите и щадящи методи за хирургично лечение на онко-гинекологични случаи (рак на маточната шийка, на яйчниците, на ендометриума), както и такива с доброкачествени заболявания (множество миоми), засягащи огромен брой жени у нас, и за съжаление във все по-ранна възраст.

Минимално инвазивната хирургия и в частност органосъхраняващите операции са важна тема, по която болница „Надежда“ продължава да работи и информира, защото освен че гарантират по-бързо възстановяване и по-нисък риск от усложнения, те дават възможност на пациентките за бременност и раждане и да съхранят максимално качеството си на живот.

Шансовете за дете бяха основна тема във втората голяма част от обучението на индийския хирург – трансплантацията на матка. Екипът на д-р Пунтамбекар е първият, осъществил успешна трансплантация на матка в Индия, по свой собствен метод, който в редица аспекти превъзхожда прилаганите до момента оперативни техники. Той отстранява донорската матката минимално инвазивно, с което намалява цялостната продължителност на операцията и времето под упойка, и постига минимална кръвозагуба, при което жената няма нужда от кръвопреливане, за разлика от традиционния подход, прилаган до момента в Европа и САЩ. Това е ключово постижение, тъй като матката е един от най-кръвоснабдените органи в женското тяло, и голямата кръвозагуба е едно от честите усложнения, съпътстващи отстраняването й.
Разработените от д-р Пунтамбекар хирургични техники намират приложение не само при трансплантацията на матка, за която има сравнително малълк брой нуждаещи се, но и при операции за отстраняване на матката (т.нар. хистеректомия) по повод широкоразпространени гинекологични заболявания, каквито са миомите, засягащи една на всеки 4-5 жени в репродуктивна възраст, и често свързани с тежки симтоми и влошено качество на живот.

Всичко това се случва в болница „Надежда“, защото лечебното заведение развива минимално инвазивна гинекологична хирургия на световно ниво от самото си създаване. Операционните зали в „Надежда“ са оборудвани с високотехнологична апаратура от последно поколение, която се надгража и обновява в крак с най-новите тенденции в медицината. Екипът от хирурзи непрекъснато следи всички най-нови техники по света, и ги въвежда успешно в практиката си, като има подкрепата на водещи международни експерти. По този начин болница „Надежда“ осигурява на своите пациенти винаги най-съвременното и щадящо лечение. Постиженията на лекарите се ценят високо и от експертната медицинска общност по света, като те са канени лектори и обучители в международни конгреси и форуми.
Горди сме, че изтъкнат специалист със световно значение като д-р Пунтамбекар уважи поканата ни и включи болница „Надежда“ сред лечебните заведения, които са подготвени в достатъчно висока степен да въведат неговите хирургични техники в практиката си. Ще продължаваме да предлагаме на българските пациенти достъп до съвременна щадяща хирургия на още по-високо ниво от досега.

Вижте пълното интервю на д-р Шейлеш Пунтамбекар ТУК.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow