img

Ендометриоза

Ендометриоза

Ендометриозата е гинекологично забо­ля­ва­не, при което тъкан, подобна на тази, която из­гражда маточната лигавица – ендо­мет­риу­ма, се разпространява на различни локации из­вън матката.

29.09.2022 | 11:26

animated-circle

Ендометриозата е гинекологично забо­ля­ва­не, при което тъкан, подобна на тази, която из­гражда маточната лигавица – ендо­мет­риу­ма, се разпространява на различни локации из­вън матката. При това под влия­ние на жен­ския хормонален цикъл, тези ендометриозни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това е дори по-сериозно, от­колкото звучи, тъй ка­то създава постоянен възпалителен процес в засегнатите органи и може да предизвика болезнени сраствания с по­тен­циално тежки усложнения.

Ендо­мет­ри­озата влошава яйч­ни­­ковия резерв и на­ма­ля­ва броя на яйце­клет­­ките. Създава и имунни проблеми, които пре­чат на им­план­тацията на ембриона. В по­-къс­на възраст може да се прояви и с дълго кръвотечение и болки до не­въз­мож­ност да се изпълняват ежедневните дейности.

Кой е застрашен от ендометриоза?

Грешите, ако смятате, че заболяване, за което почти никой не е чувал, е рядко. По съвременни данни ендометриозата засяга 10-15% от жените и моми­че­тата в репродуктивна възраст. Всяка десета жена има ендометриоза! Има докладвани случаи и на ендо­ме­триоза при мъже, които са били подлагани на анти-ракова хормонална терапия.

Кога идва ендометриозата?

Най-често ендометриозата се установява при жени между 25- и 35-годишна възраст, защото нейният растеж се осигурява от женските полови хормони – естрогените, и веднъж вече появила се, тя израства с всяко покачване на нивата на тези хормони. Уви, никога в живота не е прекалено рано или прекалено късно да се сблъскате с тази диагноза – има описани случаи от 10 до 70 години! Затова, ако имате дъщеря, която влиза в пубертета и има оплаквания от твърде болезнен или обилен цикъл, не я утешавайте, че това е просто женската съдба, а подходете отговорно и я консултирайте със специалист!

Къде живее ендометриозата?

Ендометриозата най-често се настанява в малкия таз, около или по половите органи на жената – в яйч­ни­ците, фалопиевите тръби, по поддържащите връзки на матката, задната част на влагалището, в про­стран­ст­вото между матката и ректума. Ендометриозните огнища обаче не винаги се ограничават само там – могат да засегнат дебелото черво или пикочния мехур, а макар и в редки случаи са били откривани на най-неочаквани отдалечени места, като жлъчния ме­хур и бъбреците, по диафрагмата и белия дроб, чер­ния дроб и дори … в мозъка!
Предполага се, че ендо­метриозните клетки достигат до тези необичайни локации по кръвен или лимфен път. Ендометриозата има изразено предпочитание към места, в които е претърпяна някакъв вид травма на тъканите – оперативни белези и шевове, места на хирургични интервенции. Възможно е след опе­ра­тив­но от­стра­ня­ване на миома или след разрязването на матката при Цезарово сечение на това място да се развие ендо­ме­триозно огнище.

От какво се причинява ендометриозата?

Науката все още търси причините за възникване на ендометриозата. Има различни теории и пред­по­ло­жения за възможни рискови фактори, като например ретроградна менструация (при нея менструалната кръв изтича и през фалопиевите тръби в коремната кухина на жената), обърната матка, хирургични интер­венции в малкия таз, промени в имунитета, наследствени фактори, но те или нямат категорично изяснена пряка връзка с ендометриозата, или не се установяват при всички засегнати.
Според някои изследвания жените, които не са раж­дали, както и тези, при които менструацията е за­почнала на по-ранна възраст е възможно да са с повишен риск от развитие на ендометриоза. Според някои хипотези началото на ендометриозата датира още от преди раждането – при попадане на ендо­ме­­ри­ал­ни клетки извън матката по време на вътре­ут­роб­­ното развитие, които впоследствие се ви­до­из­менят и превръщат в ендометриозни огнища през време на пубертета.
Със сигурност можем да ви успокоим, че ендо­ме­триозата не е заразна и не се предава по полов път!

Кои са симптомите на ендометриоза?

Много често ендометриозата се развива в тялото под шапка-невидимка – тя стартира своето развитие без абсолютно никакви симптоми. Когато пък симптоми има, те често пъти се подценяват и пренебрегват от жените, което води до един от главните проблеми с това заболяване – твърде късното поставяне на диагнозата. Това отнема години изгубено време, в което разпространението и развитието й са можели да бъдат забавени и да се избегнат по-сериозни усложнения. Всяка трета жена с ендометриоза е преминала през кабинетите на повече от трима специалисти, преди да й бъде поставена правилната диагноза.

Индивиду­ал­ният подход към всеки случай е особено важен при това заболяване! Изборът на стратегия и най­‑под­хо­дяща терапия зависи от тежестта на оп­лак­ванията и конкретната клинична картина при всяка отделна жена, както и от това на какъв етап от живота си се намира тя – дали тепърва й предстои да стане майка, или вече е реализирала репродуктивните си планове.

Изключително болезнена менструация

Нормално е месечният цикъл да е съпроводен с болка. Не е нормално тази болка да е толкова силна, че да Ви пречи да водите обичайния си начин на живот. Ако в „тези дни“ Ви се налага да посягате към силни болкоуспокояващи, или дори да отсъствате от училище или работа, потърсете консултация със специалист – може причината да е ендометриоза.

Болка по време на полов акт

Когато по време на секс удоволствието се засенчва от усещане за болка, това може да се дължи на наличие на ендометриозни лезии по задната стена на вагината или долната част на матката. Не се срамувайте и притеснявайте да споделите тези оплаквания със специалист, който да установи причината за тях.

Проблемно забременяване

Начините, по които ендометриозата пречи на забременяването са различни и не винаги докрай изяснени. Ендометриозата невинаги води до проблеми с репродукцията, но според различни проувания между 35 и 50% от жените, страдащи от заболяването, не могат да забремееят без медицинска помощ.

Обилен или продължителен цикъл

Обилното и продължително менструално кръвотечение може да бъде симптом на различни гинекологични па­то­логии. Една от най-честите причини – наличие на миоми в матката – нерядко е съпроводена и от ендометриозни огнища. Ако менструалното Ви кървене е толкова обил­но, че имате редовни притеснения дали използваните санитарни материали ще бъдат достатъчно надеждни, или ако продължава повече от 3-4 дни, потърсете спе­циалист, който да установи причината и да назначи подходящо лечение за Вас.

Тазова болка извън цикъла

Болката ниско долу в корема и кръста по време на цикъл е позната на всяка жена. Когато обаче тя не си отива с края на менструацията, а Ви съпровожда постоянно, непременно трябва да потърсите причината за нея с помощта на специалист. Хроничната тазова болка може да бъде симп­том на много и различни заболявания, сред тях много често „виновник“ се оказва ендометриозата.

Подуване, запек, диария

Ако страдате от симптоми на дразнимо дебело черво, които не се дължат на друго заболяване, може при­чи­на­та да са ендометриозни лезии! В този случай временното облекчаване на състоянието с лекарства без рецепта или с хранителни режими няма да помогне – търсете на­вре­менно установяване на причината с помощта на спе­циа­лист!

Тревожност и депресия

Голяма част от жените с ендометриоза страдат от тре­вож­ност и депресия – предвид начина, по който забо­ля­ва­не­то може да смути нормалния начин на живот и дори най-баналните ежедневни активности, негативното отра­же­ние върху психичното здраве далеч не е неочаквано. Възможно е обаче тази връзка да е много по-директна, тъй като има данни, че ендометриозата може да пре­диз­виква биохимични изменения в работата на централната нервна система.

Шоколадови кисти или яйчникова ендометриоза

Когато ендометриозата се настани в яйчника, тя приема фор­мата на кисти, които се изпълват със задържана кръв. С времето тази кръв се сгъстява и става кафява на цвят с консистенцията на течен шоколад – оттук е и името. Ендометриозните кисти могат да стоят с години без­симп­том­но в яйчника, но ако се спукат могат да причинят силна болка. При това с нарастването им напрежението, което уп­ражняват върху останалата част на яйчника може да попре­чи на нормалната му работа, да доведе до влошаване на качеството на яйцеклетките и да предизвика различни хор­мо­нални смущения. Дори може да попречи на нормалното развитие на фоликулите и овулацията, а при ин витро про­це­дури да намали ефективността на хормоналната сти­му­лация.
Важно е да се знае, че не всяка шоколадова киста трябва да се оперира, особено тези по-малки от 3 см, защото яйч­ни­кът може да пострада при отстраняването на „малки“ кисти. Подобни прибързани интервенции сериозно застрашават яйчниковия резерв на жената и може значително да влошат шансовете й за забременяване като доведат до прежде­вре­менна менопауза.
При млади момичета и жени с тази форма на ендо­ме­три­о­за, които все още не са срещнали своя партньор в живота, е подходящо да се обмислят и стъпки за съхранение на фер­ти­литета, като например замразяване на яйцеклетки – ако вашият случай е такъв, обърнете се към специалист по ре­про­дуктивна медицина.

Ендометриоза и болков синдром

Понякога сравняват болката, причинена от ендо­ме­т­ри­оза, с болката при раждане! А сега си представете това ден след ден, месец след месец! Традиционно приемаме, че е нормално жените да ги боли там долу всеки месец, и ги съветваме да „се стегнат“, да „не се глезят“, да се държат „мъжки“. Това е грешно!
Болката при ендометриоза не се дължи само на хро­ничното възпаление и срастванията, причинени от ле­зиите – има данни, че ендометриозата променя елек­трохимичните процеси в мозъка, като повишава ин­тен­зитета на болковите усещания!
Болковият синдром при пациентки с еднометриоза влошава качеството на живот до степен, в която трай­но нарушава работоспособността, интимните и со­ци­ал­ни контакти, води до депресия и дори до зло­у­по­треба с болкоуспокояващи медикаменти. Да търсите начин да спрете болката не е каприз – обърнете се към специалист, вместо да посягате към поредното хапче или да отказвате поредната среща!

Ендометриоза и безплодие

Много пъти диагнозата ендометриоза се поставя за пър­ви път при жени, които не успяват да забременеят по естествен път. Приблизително всяка трета жена с ен­дометриоза е със засегнат фертилитет, като се­риоз­ността на проблема зависи от степента и лока­ли­за­ция­та на ендометриозата и това дали и какво лечение е провеждано до момента.
Ендометриозата може да засегне овулацията, както и да блокира прохо­ди­мост­та на фалопиевите тръби. Ос­вен това може да възпрепятства успешната им­план­та­ция на ембриона в матката и да попречи на нормал­но­то развитие на бременността. Ендометриозата по­вишава риска от ранен спонтанен аборт с до 80%! Любопитен и леко стряскащ факт – при много жени с ендометриоза се влошават параметрите на спер­мо­грамата на партньора!
Закъснялото или неправилно лечение на ендоме­т­ри­о­зата може да компрометира фертилитета в степен, в която дори методите на асистираната репродукция трудно биха помогнали, затова при диагностицирана ендометриоза консултацията със специалист по ре­про­дуктивна медицина е задължителна!

Дълбока ендометриоза

Най-коварната форма на ендометриоза, при която ендометриозните огнища са се разпространили дъл­бо­ко по коремните органи, предизвиквайки сраст­ва­ния и хронично възпаление. При това оплакванията не винаги са достатъчно силни или специфични, за да позволят навременното поставяне на диагнозата, и за­боляването прогресира в степен, в която дори хирур­гичното лечение е затруднено. Оперативното от­стра­ня­ване на дълбоки ендо­ме­три­оз­ни лезии е изклю­чи­тел­но сложно и трудно и изис­к­ва екип от опитни хи­рурзи. Макар и в редки случаи е възможно ен­до­ме­триозата да доведе до загуба на орган – матка или дори бъбрек.

Единствено навременната диагноза и правилно про­веждано лечение от специалист може да предотврати развитието на подобни тежки усложнения.

Има ли лечение за ендометриозата?

Не окончателно, но при правилен подход може да се отдалечи нейното завръщане с години! Има препарати, които спират нейното развитие като прекратяват снабдяването й с естроген – в съчетание с правилни и навременни хирургични действия се постига добър и дълготраен ефект.

Важно е да се знае, че не всяка ендометриоза трябва да се оперира! Дали е необходима операция, преценява специалистът, на когото сте се доверила. Понякога тези операции могат да имат негативни последствия за яйчниковия резерв! Затова търсете мнението и на репродуктивни специалисти и на такива, които я познават добре и работят с нея, защото тя е коварен противник, който оставя дълготрайни последици и след отстраняването си.

Все пак ендометриозата има един враг, от когото се плаши много – бременността. Деветте месеца на носене на бебето в повечето случаи я унищожават в голямата й част. Бременността не е лечение за ендометриозата, а нейният най-голям враг. Ако планирате бременност и ви установят ендометриоза, не отлагайте.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow