img

Новини

„Мога да кажа, че съм дошъл в една от най-добрите болници“

Интервю с д-р Шайлеш Пунтамбекар – един от водещите специалисти по минимално инвазивна гинекологична хирургия в Индия и света.

20.09.2022 | 15:28

animated-circle

Д-р Шайлеш Пунтамбекар – един от водещите специалисти по минимално инвазивна гинекологична хирургия в Индия и света, със специален фокус върху онкогинекологията, сподели впечатленията си от болница „Надежда“, които получи по време на своето двудневно практическо и теоретично обучение „Иновативни лапароскопски техники в онкогинекологията“:

„Мога да кажа, че съм дошъл в една от най-добрите болници от 50 други, в които съм оперирал по света. Видях едни отлично оборудвани операционни зали, както и чудесни и посветени сестри и специалисти, които стоят зад това оборудване и ми асистираха с усмивка на лицата, но същевременно изключително уверени в това, което правят.
Това всичко ми показа как един лидер е създал истински екип.
На първо място това е една от най-чистите болници, които съм виждал. Операционните зали са много добре оборудвани и начинът, по който хората боравят с техниката е много добър.
За мен това бе наистина преживяване 5 звезди, чест и удоволствие е да бъда сред вас тук. Благодаря!“

 В интервюто си той говори още за:
    – Какво е уникалното при трансплантация на матка и какъв потенциал има за лечението на безплодие?
    – Какъв е потенциалът на роботизираната хирургия? Ще измести ли роботът един ден опитния хирург?
    – Как вижда развитието на онкологичната хирургия в идните години?
    – Какви са ползите и вредите при трахелектомията (отстраняване на цялата маточна шийка и запазване на матката) и в какви случаи прибягва до такъв тип операции?
    – По какви проекти работи в момента?
    – Какви са впечатленията му от болница „Надежда“, екипа и съвместната му работа с д-р Стаменов?

Кой е д-р Пунтамбекар?
Д-р Пунтамбекар въвежда нова лапароскопска техника за тотална радикална хистеректомия, станала известна като „Пуне техника“ по името на града, в който работи.
Екипът на д-р Пунтамбекар е първият, осъществил успешна трансплантация на матка в Индия, по свой собствен метод, който в редица аспекти превъзхожда прилаганите до момента оперативни техники. Той отстранява донорската матката минимално инвазивно, с което намалява цялостната продължителност на операцията и времето под упойка, и постига минимална кръвозагуба, при което жената няма нужда от кръвопреливане, за разлика от традиционния подход, прилаган до момента в Европа и САЩ. Това е ключово постижение, тъй като матката е един от най-кръвоснабдените органи в женското тяло, и голямата кръвозагуба е едно от честите усложнения, съпътстващи отстраняването й.
Разработените от д-р Пунтамбекар хирургични техники намират приложение не само при трансплантацията на матка, за която има сравнително малък брой нуждаещи се, но и при операции за отстраняване на матката (т.нар. хистеректомия) по повод широкоразпространени гинекологични заболявания, каквито са миомите, засягащи една на всеки 4-5 жени в репродуктивна възраст, и често свързани с тежки симтоми и влошено качество на живот.
Д-р Пунтамбекар е обучител към AAGL (Американската асоциация на гинекологичните лапароскописти) и член на онкологичния комитет на AAGL. Автор е на десетки научни публикации и учебници, и е канен като експерт по минимално инвазивна и роботизирана онкохирургия да води обучения по цял свят.

Повече информация за гостуването му и проведеното обучение, можете да видите ТУК.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow