img

Гинекология

Нови методи за лечение на уринарна инконтиненция

Част 2, разговор с д-р Десислава Станева

28.03.2022 | 14:18

animated-circle

Продължаваме разговора за диагностиката и лечението на инконтиненцията с д-р Десислава Станева, акушер гинеколог в МБАЛ „Надежда“ и Медицински център „Надежда“ в Paradise Center.

1. Д-р Станева, в Медицински център „Надежда“ в Paradise Center разполагаме с два иновативни уреда за облекчаване на симптомите на уринарната инконтиненция. Разкажете ни повече за тях.
Терапията и с двата уреда е подходяща при стрес инконтиненция – изпускане на урина при кихане, кашляне, вдигане на тежки предмети или при всякакви физически дейности, водещи до повишено налягане в коремната кухина. Може да се приложи и при императивна инконтиненция, когато неволното изпускане на урина е предшествано или съпътствано от силен позив за уриниране. Ефективността на терапиите значително се повишава при комбинирането им. 

2. Моля обяснете за уреда с електромагнитна високоинтензивна фокусирана терапия на тазовото дъно – Emsella.
Тазовото дъно представлява слой от мускули и фасции – съединителнотъканни елементи, и има значение за нормалната позиция на тазовите органи и съответно за тяхното нормално функциониране. Промяната в състоянието на тазовото дъно в резултат на бременност, раждане, менопауза, напредване на възрастта, е причина за отпускането му, появата на генитален пролапс и произтичащите от това симптоми – чувство за тежест и пълнота в долната част на корема, болка в кръста, уринарна инконтиненция, напипване на формации във влагалището или пред вулвата. Отпускането на тазовите мускули има и негативен ефект и върху качеството на сексуалния живот – способността за получаване на оргазъм и чувството за задоволеност след полов акт намалява или отсъства.

3. Какво точно е електормагнитната фокусирана терапия?
Електромагнитната фокусирана терапия на тазовото дъно е неинвазивен метод за стимулиране и трениране на тазовите мускули с цел тяхното укрепване и повишаване на тонуса им. Оприличава се на упражненията на Кегел, но е много по-ефективен. Уредът се състои от специално разработен стол, свързан с конзола, от която се задават програмите за трениране на мускулите.
Пациентката сяда на стола с изправен гръб и леко разтворени бедра БЕЗ да е необходимо да съблича дрехите си. Стартира се програма от конзолата в зависимост от оплакванията й и състоянието на тазовото дъно, определено от предварителен преглед с АГ специалист. Генерират се електромагнитни импулси, насочени към тазовите мускули, които ги стимулират – водят до тяхното последователно съкращаване и отпускане т.е. трениране независимо от мозъчния контрол на жената. Честотата и продължителността на импулсите са различни по време на цялата процедура – така се избягва еднотипната тренировка на мускулите. От пациентката не се изисква никакво усилие, уредът генерира необходимите импулси и стимулира точните мускули – нещо, което е трудно изпълнимо при практикуване на упражненията на Кегел в домашни условия.

4. Каква е продължителността на процедурата?
Продължителността на една терапия е 28 минути. За това време тазовите мускули се свиват и отпускат 11 000 пъти т.е. за 28 минути се правят 11 000 Кегел упражнения, които съзнателно не могат да бъдат направени за цял живот. Терапията е напълно безболезнена. Усещането е за леки вибрации.

5. Защо тази терапия е по-ефективна от упражненията на Кегел?
При упражненията на Кегел жената трябва да „намери“ точните тазови мускули и да ги тренира – свива и разпуска в продължение на няколко минути 3 пъти дневно. Тази тренировка тя прави чрез волеви импулси т.е. под мозъчен контрол. Тазовите мускули се свиват и отпускат само до толкова доколкото жената може да ги контролира.
При високоинтензивната електромагнитна терапия свиването и отпускането на мускулите става независимо от мозъчния контрол на жената. Не е необходимо тя да „намира“ точните мускули. Импуслите на уреда стимулират точните мускули с различна продължителност на контракция. В рамките само на една процедура се извършват хиляди свивания и отпускания на тазовите мускули –  тренировка на мускулите, която е недостижима чрез упражненията на Кегел.

6. Тази терапия прилага ли се при мъже?
Да. Електромагнитната терапия е подходяща при мъже с еректилна дисфункция и/или хронични възпаления на простатата.

7. Какви са противопоказанията за извършването на този тип терапия?
Столът Emsella не е подходящ за жени с:
– метални протези, импланти, пейсмейкър
– наличие на вътрематочен песар
– туморни формации в малкия таз
– онкологични заболявания
– менструация
– бременност
– вагинална и/или уринарна инфекция

8. Колко терапии трябва да се направят?
Терапевтичният протокол включва 6 или 9 процедури, които се извършват 2 пъти седмично. След бременност и раждане с цел рехабилитация на тазовото дъно и превенция се препоръчват 3 процедури – по една процедура седмично.
При необходимост електромагнитната терапия на тазовото дъно може да се повтори отново след няколко месеца.

9. Нека сега да преминем и към втория иновативен уред с лазерна терапия.
Лазерната вагинална терапия се провежда в амбулаторни условия. Във влагалището се поставя тънък стъклен спекулум, който ограничава контакта на лазерното влакно с вагиналната лигавица. В спекулума се въвежда лазерното влакно, с което се третира вагиналната лигавица последователно отгоре-надолу и обратно. Процедурата е напълно безболезнена, с усещане за затопляне, слабо боцкане, като „иглички“. Продължителността е около 15 минути. Жената може да се върне веднага към ежедневните си дейности. В отделни случаи се наблюдава слаб дискомфорт в първите 24 часа след терапията.
Препоръчително е да се направят три последователни процедури – през около 30-50 дни.
Лазерната енергия  „загрява”  тъканите на влагалището,   ремоделира колагена и стимулира синтеза му, подобрява „храненето“ и повишава хидратацията на вагиналната мукоза. Под топлинното въздействие колагеновите влакна се свиват, скъсяват и задебеляват, което ги прави по-здрави. Тези процеси са съпътствани и от образуване на нови кръвоносни съдове в тъканите.
Ремоделирането на колагена и повишеното му образуване продължават и след приключването на процедурата т.е. и във времето до следващата лазерна вагинална терапия, като в края на целия терапевтичен курс съединителната тъкан е по-здрава, по-стегната и по-еластична. Това подобрява нормалната анатомична позиция на влагалищните стени, което има отношение към симптомите на уринарната инконтиненция.

10. Какви са противопоказанията за извършването на лазерна терапия?
Не прилагаме лазерната терапия при жени, които са:
– бременни;
– с влагалищна и/или уринарна инфекция;
– с менструация;
– със заболявания на съединителната тъкан – колагеногенози;

11. За какво друго се използва този лазер?
Диодният лазер, с който разполага болница „Надежда“ може да се използва и за лечение вулво-вагинална атрофия, кондиломи, а от скоро и за облекчаване на симптомите на  лихен склерозус.
Лихен склерозус е кожно заболявание с неизвестна до момента причина. Смята се е, че се дължи на автоимунни процеси. Клиничната му изява е появата на кожни зони с намалена пигментация и гладка повърхност, които са лесно раними, често и сърбящи. Тези кожни зони, разположени в гениталната зона, значително нарушават ежедневния комфорт на жената, повлияват сексуалния й живот и психологичното й състояние.
Лазерната терапия при лихен склерозус е алтернативен метод на лечение при жени, при които друг тип терапия е неефикасна и които искат да отложат и/или избегнат оперативното лечение.

12. Какви са цените на процедурите?
Процедурите със стола Emsella са със следните цени:

– Emsella проба: 1 процедура – стара цена – 105 лв., нова цена – 85 лв.

– Пакет „Профилактика след раждане“ – 3 процедури: стара цена – 273 лв., нова цена – 240 лв.*
– „Стандартен пакет“ Emsella** – 6 процедури: стара цена – 472.50 лв., нова цена – 400 лв.*
– „Интензивен пакет“ Emsella** – 9 процедури: стара цена – 598.50 лв., нова цена 510 лв.*

Една вагинална лазерна терапия е на цена от 350 лв., пакет от три вагинални лазерни терапии е на цена от 1000 лв.
Вече са налични и пакетни процедури със специални цени с допълнителна отстъпка – лазерна терапия + електромагнитна стимулация на тазовото дъно.

Пакетите са 2 вида:
– 3 лазерни терапии +  6 електромагнитни стимулации на тазово дъно – на цена от 1000 лв.
– 3 лазерни терапии +  9 електромагнитни стимулации на тазово дъно – на цена от 1200 лв.
Записванията се правят на телефоните на кол центъра на болница „Надежда“ и Медицински център „Надежда“.

13. За кого и при какви случаи са подходящи тези комбинирани пакети?
Пакетните процедури са подходящи за жени с уринарна инконтиненция като цяло. И двата уреда повлияват ефективно стрес инконтиненцията, имат своя ефект и при императивна и при смесена инконтиненция. Електромагнитната стимулация и лазерната вагинална НЕ се изключват като методи за лечение при уринарна инконтиненция, а взаимно се ДОПЪЛВАТ, защото те действат на различни нива – в единия случай въздействаме върху тазовото дъно, а в другия – върху колагеновите и еластинови влакна, част от анатомичния строеж на влагалищните стени.
Не всяка пациентка е подходяща за този тип терапия, тъй като има различни висове и степени на уринарна инконтиненция. Лазерната терапия дава отлични резултати при лекостепенна стрес уринарна инконтиненция и много добри и добри при умерена. Не се препоръчва като избор за лечение при тежко изразени симптоми.

14. Лечима ли е уринарната инконтиненция?
Да, има методи, чрез които може да се повлияе на оплакванията и в определени случаи те напълно да се отстранят.
Именно това е причината, поради която жените трябва да знаят, че възможност за лечение има и да не приписват случващото се на възрастовите промени на тялото си.
За успешното овладяване на симптомите е важна консултацията със специалист, определянето на типа на уринарната инконтиненция предлагане на опции за лечение и съвместното решение за действие – взето заедно с пациентката. Моят апел към жените е: Не се примирявайте с уринарната инконтиненция, търсете, решения има!

Вижте 1 част

Научете какво е тредлифтинг – нов метод за лечение на вулво-вагинална атрофия и инконтиненция

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow