img

Гинекология

Д-р Цветков: „Мини камера хваща скрити болести“

Оглежда цялата матка за 10 минути. Мини камера хваща скрити болести. Офис хистероскопията се прави без упойка в кабинета на лекаря.

08.11.2017 | 00:00

animated-circle

Оглежда цялата матка за 10 минути
Мини камера хваща скрити болести
Офис хистероскопията се прави без упойка в кабинета на лекаря

Автор: Поли Пантева, Източник: в-к „Телеграф“/ 8.11.2017 г.

Миниатюрна камера открива и решава скрити гинекологични проблеми. Уникалната процедура трае между 10 и 20 минути и се прави без упойка, директно в кабинета на лекаря. Тя се нарича офис хистероскопия и най-модерният метод за диагностика на различни заболявания. В какви случаи се прилага и какво точно се случва по време на тази манипулация, разказва акушер-гинекологът д-р Димитър Цветков от болница „Надежда“.

Индикации

„Има много различни индикации за офис хистероскопия.
Промяна в цикъла след аборт при съмнение за срастване или т.нар. Ашерман синдром, или при неправилни маточни кръвотечения, особено при жени в менопауза. Много често това е свързано с формации в маточната кухина, които понякога са със злокачествен характер.

С хистероскопията много точно може да се локализира къде е проблема и едновременно с това да се вземе биопсия. Защото при подобни случаи стандартно в гинекологичната практика се прилага кюретаж. Това обаче се прави „на сляпо“, без да се вижда къде точно е увреждането, или формацията и така тя може да бъде пропусната.

Друга индикация за офис хистероскопия, са неуспешните ин витро опити. В много от западните практики дори се смята, че процедурата трябва да предхожда самия опит или да се направи още след първото неуспешно ин витро.

Друг случай, в който успешно се прилага е загубена контрацептивна спирала. Чрез тази интервенция тя много лесно се открива и отстранява“, разказва д-р Цветков.
Той обаче подчертава, че офис хистероскопията не е рутинна процедура и се прави само при наличието на конкретни оплаквания или индикации при пациентките.

По думите му обаче методът е изключително успешен и прецизен. „В моята практика ми се е случвало вече десетки пъти да преглеждам жена с ехограф и да не откривам нищо притеснително. Въпреки това, когато пациентката има някакъв проблем, който е с неустановен произход, тогава офис хистероскопията може да открие причината“, казва специалистът. Освен индикации, за тази процедура си има и противопоказания. Те обаче са далеч по-малко – наличие на възпаления,доказани злокачествени образувания и бременност.

Процедура

Самата процедура отнема изключително малко време и само 20-30 минути след нея, можем да се приберем у дома. „Както показва името офис хистероскопията представлява манипулация в амбулаторни условия, в кабинета на лекаря. В бъдеще това ще бъде неделима част от гинекологичната практика, както е ултразвукът понастоящем. Все пак преди 30 години, ултразвукът е бил нещо много ново, много непознато, а днес никой не си представя съвременна гинекологична практика без ултразвук“, категоричен е д-р Цветков.

По думите му обаче с този метод не се оглежда само маточната кухина, а се получава изчерпателна информация за целия генитален тракт. „С много малък уред, с диаметър около едва 5 мм се прониква с камера първо през влагалището, където може да се провери за възпаление. След това преминаваме през шийката на матката където проверяваме за ранички, полипи и накрая се стига до маточната кухина където пък се вижда дали има промяна във формата, сраствания, миоми, полипи и т.н. Освен това процедурата позволява едновременно с оглеждането, да се провери и проходимостта на тръбите. Когато това изследване се съчетае с един прецизен ултразвуков преглед и добре снета анамнеза, диагнозата се поставя в над 90% от случаите“, разяснява гинекологът.

Предимства

Освен че се прави без упойка, тази манипулация не се прави на гладно, защото това предизвиква допълнителен дискомфорт.

„Предимствата са много. При офис хистероскопията се прилага така наречената методика „see and treat” или „виж и излекувай“ пациента на място. Спестява страшно много средства на здравната система, спестява време на пациента, спестява престой в болницата, анестезия и т.н. Затова в момента в Западна Европа, повечето болници се насочват към тази методика, най-вече за диагностика, а в някои случаи и за лечение“, казва д-р Цветков.

Ако по време на офис хистероскопията се установи по-сериозна патология, например голям миомен възел, пациентката се насочва към оперативна интервенция в болнично заведение. Благодарение на методът обаче, специалистите ще имат ясна представа за локацията, големината, а след направата на биопсия и за характера на образуванието.
„Това е начин един голям брой от пациентките да бъдат селектирани и изобщо да не достигнат до болнично лечение“, категоричен е специалистът.

По думите му жените най-често се интересуват от това дали процедурата е болезнена. На тях гинекологът обяснява „Пациентките споделят, че има известен дискомфорт, лека болка, като при първите дни на цикъла, не повече от това“.

Според д-р Димитър Цветков, именно фактът, че офис хистероскопията се прави без упойка, носи допълнително спокойствие на пациентките. „Те са в съзнание през цялото време. Наблюдават процеса, знаят какво се случва, могат да говорят с лекаря, да задават въпроси и да контролират ситуацията“, обяснява експертът и допълва, че при тази процедура няма риск от сериозни усложнения.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow