img

Онкология

Фертилитет-съхраняващата хирургия спасява бъдещето

Онкохирургията е част от онкологичното лечение. Работата в екип и обсъждането на съхранението на фертилитета, особено когато става въпрос за гинекологични заболявания, тук е задължителна

06.11.2022 | 09:28

animated-circle

По темата за фертилитет-съхраняващата хирургия наши събеседници са топ специалистите д-р Георги Стаменов и д-р Ваня Атанасова.  Защо е важно да говорим по темата и какво трябва да знаят жените, вижте в интервюто. 

Д-р Стаменов е основател на МБАЛ „Надежда“ и водещ експерт по репродуктивна медицина у нас, както и международно признат специалист по минимално инвазивна гинекологична хирургия.

Ръководител е на центъра по асистирана репродукция и репродуктивна хирургия в МБАЛ „Надежда“. Центърът притежава EBCOG-акредитация за обучение по акушерство и гинекология и ESHRE-акредитация като обучителен център по репродуктивна медицина.

Д-р Стаменов има над 15-годишен опит в областта на асистираната репродукция и репродуктивната хирургия, с подчертан научен интерес към разработването и въвеждането на иновативни практики в клиничната работа.

Специалните интереси на д-р Стаменов са насочени към ендометриозата и аденомиозата, рецептивността на ендометриума, повтарящите се неуспешни имплантация и спонтанни аборти, съхраняването на фертилитета.

Д-р Ваня Атанасова завършва медицина в Медицински университет – София през 1999 г. От 2000 г. до април 2015 г. работи в Клиниката по обща и онкологична гинекология на ВМА. През 2008 г. придобива специалност „Акушерство и гинекология“. От м. май 2015 г. се присъединява към екипа на „Надежда“ в отделението по Гинекология.

Професионалните интереси на д-р Ваня Атанасова са в областта на оперативната гинекология, онкогинекологията и урогинекологията. Ежедневната ѝ работа е свързана с комплексното лечение на всички спешни състояния в гинекологията, оперативното конвенционално и лапароскопско лечение на злокачествените заболявания като рак на маточната шийка, маточното тяло, яйчника, маточните тръби; конвенционалното и оперативно лечение на ендометриоза.

1. Къде е допирната точка между онкохирургията и онкофертилитета?

Д-р Стаменов: Онкохирургията е част от онкологичното лечение. Работата в екип и обсъждането на съхранението на фертилитета, особено когато става въпрос за гинекологични заболявания, тук е задължителна. Сега е моментът да кажа, че много от карциномите, които са обект на коремната хирургия и изискват след това лъчетерапия (облъчват се и матка и яйчници), също трябва да са част от стратегиите как да бъдат запазване репродуктивните органи (яйчниците и матка) при хирургичната намеса т.е стават обект и на фертилитет-съхраняващата хирургия.

Д-р Атанасова: Когато получих въпросите за това интервю, знаех, че трябва да подготвя и медицински издържани отговори на разбираем език. После обаче дойдоха спонтанно едни други отговори – чисто човешки, защото хората сблъскали се с диагнозата “рак“ нямат нужда от статистики! Имат нужда от топли думи, думи на разбиране и думи, идващи от душата на лекаря! Отговорите ми в това интервю станаха кратки и различни. По отношение на допирната точка между онкохирургията и онкофертилитета ще кажа, че това е: Да съхраниш. Да запазиш. Да позволиш на някой да мечтае, да се бори и да иска да живее.

2. Какво точно означава фертилитет-съхраняваща хирургия и фертилитет-съхраняващ подход?

Д-р Стаменов: Да започнем с това, че нещата не са абсолютни – не всяка онкохирургия може да бъде и има възможност да бъде фертилитет-съхраняваща. Но там, където тя може да се приложи, сме длъжни да го направим, особено когато случая има перспектива и жената може да се върне към нормалния живот. Не трябва да възприемаме случаите на карциноми, които са хванати навреме и са лекувани в тяхната цялост със съвременни терапии, като присъда за репродукцията. Ние трябва да направим всичко възможно момичета с тези заболявания да имат своето бъдеще и да могат да износят бременност.

3. В кои случаи се прилага тази хирургия?

Д-р Стаменов: Основните случаи, в кото се прилага фертилитет-съхраняваща хирургия са запазване на матката при карцином на шийката в ранните стадии, съхраняването на яйчник при злокачествено заболяване – и то не при всички, при рак на маточното тяло… Нека да кажем, че тази възможност трябва да е детайлно и много внимателно обсъдена и анализирана от мултидисциплинарен екип от онколози и акушер-гинеколози. Разбира се, ние се борим буквално за всяка яйцеклетка и да запазим яйчника и матката, стига това да е в рамките на разумното. Онкохирургията спасява животи, а фертилитет-съхраняващата хирургия спасява бъдещето.

4. Има ли значение в кой стадий е открито заболяването?

Д-р Стаменов: Разбира се – задължително! И това е залегнало във всички гайдлайни. Но въпреки това, при нас всеки случай се обсъжда индивидуално и към него се подхожда изключително прецизно, а операцииите се планира много внимателно. Затова, особено в ранните стадии на карцином на маточната шийка, на ендометриален карцином (рак на маточното тяло) и при съмнения за овариален карцином, младите момичета трябва да ни потърсят за второ мнение. Ще бъдат записани за консултация веднага, която ще е безплатна за тях, но най-важното е, че ще получат компетентно мнение, дали съхранението на фертилитета в конкретния случай е възможно. Защото, когато вече операцията е направена, в 90% от случаите нещата са невъзвратими.

5. Каква е практиката в болница „Надежда“ по отношение на фертилитет-съхраняващата хирургия?

Д-р Стаменов: В болница „Надежда“ фертилитет – съхраняваща хирургия може да бъде приложена при ендометриален рак – целта е да запазим матката, при определени видове карцином на яйчника може да съхраним здравия яйчник, докато замразим яйцеклетки, като същевременно съхраним матката. Много сериозно се готвим за интервенция, касаеща отстраняване на шийката на матката, без да се маха самата матка, при карцином на шийката в стадий 1А и 1B.

Все още такава операция не сме направили по простата причина, че пациентите се консултират на различни места и навсякъде в България им предлагат тотално отстраняване на репродуктивните органи или евентуално „репозиция на яйчниците“. При последния сценарий ги изпращат, за да извадим яйцеклетки впоследствие през корема на жената, което допълнително усложнява процеса, а ако има отстранена матка – процедурата донякъде се обезсмисля към настоящия момент, защото засяга и възможностите за сурогатство.

Затова, при карцином на шийката в ранните стадии, препоръчаме силно жената да дойде на консултация при нас – преди операцията и лъчетерапията, преди всичко останало. Нека да говори с нас, за да се прецени дали може да се съхрани матката и второ – замразяването на яйцеклетки трябва да се направи преди операцията и преди транспозицията на яйчниците.

Д-р Атанасова: Мога да добавя, че всеки, който мечтае и има планове за бъдещо родителство, може да ни потърси…в дома на Надеждата… Ние сме готови, обучени, силни и смели, и се борим докрай!

6. Когато говорим за този вид хирургия, кое е най-важното, което трябва да запомнят момичетата?

Д-р Стаменов: Потърсете нашето второ мнение. Това, което също трябва да запомнят е, че когато се говори за фертилитет-съхраняваща хирургия, на първо място стои съхранението на живота, без да се поемат излишни за момичето рискове. Но от друга страна, не трябва да се допускат и радикални операции в незаслужен обем.

Д-р Атанасова: Това, което трябва да знаят е, че дори и най-малката надежда ще бъде сграбчена от нас и ще вървим по пътя до края… без да се отказваме, без да се отчайваме, без да се обезсърчаваме… Че ще водим битката, дори когато изглежда много трудно!

7. Какъв екип от специалисти работите в болница „Надежда“, когато има подобни случаи?

Д-р Стаменов: О, бих го сравнил с футболен отбор – 11 човека, сред които специалист по асистирана репродукция, онкогинеколог, онколог, патохистолог, екипът в операционна, ембриолози, психолог

Д-р Атанасова: Всички сме един екип, едно цяло – екип, който трябва да взима правилни решения. Няма място за разнобой. Всички водим една и съща битка, и за да е успешна тя, всички трябва да сме силни. Тук няма място за его!

8. Имате ли случаи в практиката, който никога няма да забравите?

Д-р Атанасова: Помня всички – и спечелилите, и тези, които за съжаление не успяха. Всеки случай е един свят, една житейска история, една борба. Тогава ставаш част от този свят, мислиш, бориш се, даваш кураж, даваш сила, ставаш и лягаш с мисълта: „Защо?…Какво да се направи още?…“
Плачеш или от радост за спечелена битка или от мъка, защото нечий полет е отнет! Помня едно 16-годишно момиче, което не сбъдна мечтата си да стане балерина…Помня една майка, която плачеше и се страхуваше, че няма да прегърне детето си на следващия му рожден ден…Помня и едни изплашени очи, които се страхуваха за бебето, което растеше в утробата, а после същите тези очи се пълнеха със сълзи от радост, когато прегръщаха рожбата си…Пазя и снимките на децата, детски очи пълни с живот, изпратени от родители, спечелили битката с тежко заболяване…

Д-р Стаменов: В практиката ни с д-р Атанасова са много…, но мога да посоча един случай, по който работихме заедно с нея и за който тя загатна – на бременно момиче в 7 г. с., която д-р Атанасова диагностицира с рак на яйчника. Оперирахме, момичето успя да износи бременността си. Сега вече има и второ детенце.

9. Как бихте завършили изречението, мото на кампанията „Запази надежа“ тази година: „Пътят ни е общ, защото …?

Д-р Атанасова: Моето послание към всички е вдъхновяващ цитат от Дж.Р.Р. Толкин:

„О, странници по друмища неверни,
не се плашете! Може да са черни
горите, но и те си имат край
и слънцето отново ще сияй –
със изгрева, със залеза червен,
със почващият или свършващ ден.
Все някъде гората оредява…“

Научете повече по темата за онкофертилитета на www.zapazi.me

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow