img

Гинекология

Тредлифтинг при вагинална атрофия и уринарна инконтиненция

При какви състояния се препоръчва тредлифтинг разказва д-р Десислава Станева

23.01.2023 | 13:46

animated-circle

Разговор с д-р Десислава Станева: акушер-гинеколог в МБАЛ „Надежда“

След завършването на Медицински университет – София, започва работа в болница „Надежда“, като специализант по акушерство и гинекология. Освен в родилна зала, работата ѝ я отвежда и в операционната, където открива своето истинско призвание – оперативната гинекология. Насочва се и към едно друго, сравнително ново направление – естетичната гинекология, и с подкрепата на екипа и ръководството на болница „Надежда“ започва да развива успешно това направление в лечебното заведение. Според д-р Станева естетичната гинекология неоправдано е подценявана в медицинските среди, защото има огромен потенциал за успешно неинвазивно лечение на редица изменения в гениталната област при жените.

1. Д-р Станева, какво е тредлифтинг?  

Тредлифтингът е минимално инвазивна процедура, при която в гениталната област се поставят специално създадени за тази анатомична зона резорбируеми конци, изградени от поликапролактон, полидиоксанон, млечна киселина, хиалуронова киселина.

Тредлифтингът се нарича още мезотерапия. Процедурата е  много подобна на дерматологичните естетични процедури за лице. Извършва в стерилни условия през малък отвор на кожата на външните полови органи или вагиналната лигавица – размер на отвора около 3-4 мм в диаметър, в зависимост от това къде ще бъдат позиционирани конците – на големите срамни устни (които са част от  външните полови органи) или на влагалището.

Материлите за тредлифтинг са представени под формата на конци с различна дължина и  форма – с или без шипчета по протежението им, което улеснява по-доброто позициониране в третираните тъканите. Конците могат да бъдат прави или спирално завити – избират се  в зависимост от тренирания проблем.

2. При какви състояния се препоръчва извършването на тредлифтинг?

  • Вуло-вагинална атрофия – изтъняване на вагиналната лигавица и намаляване на еластичността ѝ, особено изразени в перименопаузалния и постменопаузалния период. Тези промени водят до смутено овлажняване, сухота, чувство за парене и болезненост по време на полов контакт, понякога и кървене в резултат на механична травма на влагалищната лигавица, чести и повтарящи се инфекции на пикочния мехур.
  • Стрес инконтиненция – неволево изпускане на урина при повишаване на коремното налягане – например при кихане, кашляне, вдигане на тежки предмети, изкачване на стъпала, тичане. Основната причина за това е загуба на колаген и еластин във вагиналната тъкан и намаленият тонус на мускулите на тазовото дъно. Това е причина за промяна на нормалното анатомично положение на пикочния мехур и уретрата и поява на симптоми на стрес инконтиненция.
  • Синдром на вагинална релаксация – усещане за отпуснато и разширено влагалище, което е  причина за липсата на удоволствие от сексуалния акт и намаляване на либидото. Това състояние се среща често след бременност и раждане поради промяна в структурата на еластиновите и колагенови влакна – те се разтягат, удължават и изтъняват. Значение има и намаляването на тонуса на тазовата мускулатура и отслабване на тазовите лигаменти, поддържащи нормалното положение на матката и влагалището.
  • Птоза (увисване) и загуба на обем на големите срамни устни – състояние, получаващо се в резултат от възрастови промени на тъканите или при естествена или изкуствено настъпила менопауза;
  • Корекция на неравности в интимната област, кожни дефекти след раждане, получени от разкъсване на тъканите.

3. Какъв е принципът на действие при тредлифтинг? 

Конците се поставят по специална техника на предната и задната влагалищна стена, описвайки форма на разгънато ветрило. Поставят се и интрадермално  на големите срамни устни.

Взаимодействието на конците с тъканите във времето повишава синтеза (образуването) на колагенови и еластинови влакна, което оказва ефект върху описаните по-горе симптоми. Постига се укрепване на влагалищните стени, подобрява се еластичността им и нормалната им анатомична позиция; повишава се обемът на големите лабии.

4. Подходяща ли е процедурата за жени с онкологични заболявания?

Напълно подходяща е за жени с онкологични заболявания, стига да не се касае за заболяване,  засягащо вулва, влагалище, пикочен мехур, ректум.

Разбира се, преценката кога и къде точно ще се поставят конците предвид анамнезата на жената за онкологично заболяване е в компетенциите  на гинеколога.

5. Как протича процедурата?

Процедурата се извършва в операционна зала след консултация с анестезиолог и под  кратка венозна анестезия или  друг вид анестезия по негова преценка.

Конците се въвеждат чрез специална канюла в дълбочина на тъканите до 3-5 мм  (подлигавично или подкожно) през единствен  малък отвор с диаметър около 2-4 мм. Малката дълбочина от 3-5 мм на въвеждане на конците предпазва от  увреда съседно разположени анатомични структури. Единственият малък отвор с диаметър 2-4 мм, който се прави на влагалищната лигавица или на кожата на големите лабии, осигурява естетичния вид на зоната след проведения тредлифтинг.

След мезотерапия на гениталната зона пациентката може да бъде изписана от лечебното заведение в същия ден.

6. Има ли противопоказания?

Тредлифтингът в гениталната зона не се извършва при бременност, кърмене, в периода на менструация. Не се прилага вътре в уретрата или непосредствено до нея, както и в малките срамни устни и клитора.

Процедурата е противопоказана при заболявания на съединителната тъкан – колагенози, активна инфекция на влагалището и/или пикочния мехур.

7. Необходимо ли е да се спазва специален режим след тредлифтинг?

След процедурата е желателно да се избягва прием на нестероидни противовъзпалителни средства особено ацетилсалицилова киселина; да се избягва посещение на плувни басейни, парни бани, джакузи, физически дейности, свързани с  натиск на третираната зона. Желателно е полово въздържание в продължение на около 1 месец или повече по преценка на гинеколога.

8. Колко време трае ефектът?

Средната продължителност на ефекта от тредлифтинга в гениталната зона е около 1-2 години – това е и времето за пълна резорбция /разграждане/ на поставените конци.

9. Може ли да се ражда вагинално след тредлифтинг?

След тредлифтинг на вулва и/или влагалище няма противопоказания за забременяване, износване на бременност и вагинално раждане. Конците започват да се разграждат от 120-ия ден след апликацията им и не биха се оказали пречка при желание за бебе.

След раждане отново може да се направи тредлифтинг на интимната зона.

10. Повтаря ли се процедурата?

Да, поставянето на мезоконци в интимната зона може да се повтори. Няма точно определен интервал за повторно поставяне – всеки случай е индивидуален.

Преценка за последваща процедура се прави след преглед и разговор между лекар и пациент за определяне успеваемостта на първата апликация и възможността от съчетаване на втората и с друг тип лечение – например съчетано приложение на лазерна терапия на влагалище, плазмотерапия и др.

Научете повече за новите методи за лечение на уринарна инконтиненция в интервюто с д-р Десислава Станева:  Част 1 и Част 2.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow