img

Хирургия

Профилактиката в гастроентерологията е изключително важна

Интервю с д-р Александър Маринов, гастроентеролог в МЦ „Надежда“, Парадайс център за важността на профилактичните прегледи, за методите за диагностика на заболявания на стомашно-чревния тракт и симптомите, които не бива да се пренебрегват.

07.02.2024 | 09:38

animated-circle
Д-р Александър Маринов, гастроентеролог

Д-р Маринов завършва медицина в Медицински университет – София, през 2015 г.
Придобива специалност по гастроентерология в Медицински университет – София, през юни 2022.
От януари 2015 г. е част от екипа на клиниката по Гастроентерология и хепатология в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ“, а от юни 2022 г. започва да консултира в Медицински център „Надежда“ в Paradise center.

Професионалните му интереси са в областта на превенция на онкологичните заболявания, първична профилактика на заболяванията на стомашно-чревния тракт, лечение и диагностика на заболяванията на стомашно-чревния тракт, първична профилактика и лечение на рака на дебелото черво, гастроинтестинална ендоскопия, инвазивни процедури под рентгенов и ехографски контрол, токсични чернодробни увреждания в резултат на химиотерапия и имунотерапия, новости в медицината, превенция на усложненията от затлъстяването – бариатрична ендоскопия. Специализирана медицинска помощ за онкологично болни.

1. Д-р Маринов, с какво точно се занимава гастроентерологията?

Това, което ме мотивира да бъда гастроентеролог преди повече от 10 години беше всеобхватността на специалността. В гастроентерологията се лекуват пациенти със заболявания на хранопровода, стомаха, червата, черния дроб, панкреаса, жлъчната система и много други. Разделението по специалности в медицината е изключително условно.

Много от заболяванията са свързани по между си и засягат различни органи и системи. Добрата колаборация с другите специалности е от важно значение за комплексната грижа за пациента. Тясната връзка между гастроентеролога, хирурга и онколога е основополагаща за оптималната грижа за пациентите.

2. Възможна ли е превенцията на заболяванията на стомашно-чревния тракт и необходимо ли е да се правят профилактични прегледи при специалист - каква трябва да е честотата им спрямо възрастта и пола на човек?

В гастроентерологията превенцията е от изключително важно значение и аз се радвам, че напоследък забелязвам тенденция за повишаване на профилактичните прегледи. В медийното пространство се говори все повече за превенция на заболяванията. Заложиха се някои добри медицински практики за превенция в държавата, но все още контролът и оценката на качеството на работата е на много ниско ниво. (Ръководните фактори и законодателите трябва да обърнат повече внимание на контрол върху медицинските дейности и спазването на утвърдените правила за добра медицинска практика).

Както обичам да казвам, човек не може да избяга от гените си, но голяма част от гастроентерологичните заболявания биха могли да бъдат профилактирани или „хванати“ в ранен стадий, когато тяхното лечение е лесно и успешно. Давам един пример: пациент, който има пряк родственик с онкологично заболяване на дебелото черво, има реалния шанс да предотврати развитието на такова заболяване, когато направи колоноскопия. Тук идва въпросът, че изследването трябва да е извършено качествено и някой трябва да проследи това качество, и да има контрол.

Какво имам предвид? Когато провеждаме например изследване на дебелото черво, подготовката на пациента е от изключително значение. Когато тя е добра, ясно можем да видим ранни лезии, които биха могли да бъдат третирани и да спасим пациента от развитието на злокачествено заболяване. Същото важи и за изследването на стомаха (гастроскопията).

Превенцията е важен компонент от здравната култура и трябва да се положат много усилия за нейното оптимизиране.

3. Кои са най-честите симптоми, които трябва да ни доведат в кабинет на гастроентеролога и защо не трябва да се пренебрегват?

Симптомите в гастроентерологията са много разнородни. От обикновено подуване, повишено количество газове, тежест и болка в корема до кървене при изхождане, повръщане, отслабване на тегло.

Пациентът няма как да знае точно кой симптом е важен. Затова е необходимо да има тясна връзка между пациент и лекар.

Когато има кървене при изхождане, повръщане, отслабване на тегло, чувство за непълно изхождане трябва да се обърнете към специалист.

Отлагането на прегледа, приемът на лекарства без лекарско предписание, както и неглижирането на симптомите биха могли да доведат до значително влошаване на състоянието, напредване на заболяването и по-трудно лечение след това.

Болка в стомаха
4. Какви методи на диагностика използвате във Вашата работа?

Тук идва другата причина, заради която избрах тази специалност. В гастроентерологията разполагаме с голям набор от процедури, които бихме могли да приложим за лечение на пациентите. Като започнем от рутинните – гастроскопия и колоноскопия и преминем към високоспециализираните процедури – ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография(ERCP), ендоскопски ултразвук, чернодробни биопсии, радиофрекветни аблации и много други.

Когато пациентът влезе в кабинета, първото нещо е да направим ехография. Ехографията не бива да бъде подценявана, тя дава отговор за много заболявания на черния дроб, жлъчката, панкреаса, бъбреците, слезката, а дори и на заболяванията на червата и стомаха при достатъчна опитност на специалиста.

След това, при необходимост, се назначават допълнителни изследвания и пациентът се насочва за провеждане на ендоскопски процедури. За оценка на заболяванията на хранопровода стомаха и дванадесетопръстника се използва гастроскопията. За дебелото черво – колоноскопия.

При наличие на заболявания на жлъчните канали или панкреаса можем да приложим – ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография. С нея например бихме могли да отстраним камъни от жлъчните канали.

Биопсията при чернодробни и панкреасни заболявания е метод за хистологична верификация на подозирано онкологично заболяване.

Специалността е много динамична и се развива изключително бързо. Въвеждат се нови методики и нашата работа и като лекари е важно да бъдем в крак с новите тенденции за оптимална грижа за пациентите.

5. Къде е пресечната точка между хирургията и гастроентерологията?

Двете специалности са взаимно свързани и добрата колаборация между хирург и гастроентеролог е от изключително значение.

Например, когато установим камъни в жлъчката, което се случва с ехографско изследване, насочваме пациента към хирург за отстраняване на жлъчния мехур. Част от заболяванията на червата и стомаха, след тяхното диагностициране, се лекуват хирургично.

Когато хирургът и гастроентерологът са в постоянен контакт, спазват добрите медицински практики и мислят рационално за пациентите си се намалява риска от усложнения и се предоставя най-доброто лечение за пациентите.

6. Ендоскопската хирургия е важна част от Вашата компетенция. Какво представлява тя и какви състояния може да се диагностицират и да се третират с тези изследвания?

Част от изследванията споменахме по-горе. Най-честите процедури са гастроскопията и колоноскопията. Често пациентите се притесняват от тези изследвания. Върлуват митове за тяхната болезненост и рискове.

Тези изследвания се правят с упойка. Тя е необходима освен за комфорта на пациента и за това, ендоскопистът да има достатъчно време да огледа внимателни всички отдели на стомашно-чревния тракт. Внимателният оглед е от важно значение за качеството на изследването.

Колоноскопията и биопсията може да установят голям процент от заболяванията на дебелото черво. Често се установяват полипи. Тези полипи се отстраняват по време на изследването.  Ненавременното дигностициране на полипите води до развитие на рак на дебелото черво – заболяване, което може да бъде профилактирано с една навременна и качествена колоноскопия.

7. Какво трябва да знаят пациентите по отношение на тези изследвания: спазва ли се някакъв специален режим преди изследването, налага ли се анестезия, има ли болничен престой и трябва ли промяна в начина на живот след интервенцията?

Преди изследването на дебелото черво пациентът трябва да проведе подготовка на червото. Това се случва като през устата се приеме специален разтвор за изчистване. Добрата подготовка е от изключителна важност за качеството на изследването. Както казах, упойката е лукс, който е много необходим за подобряване на качеството на процедурата.

Аз лично не провеждам колоноскопия без упойка. Това, освен че причинява на пациентите болка и дискомфорт, води до спад на качеството, а то е от изключителна важност за гарантиране на спокоен и пълноценен живот след това.

колоноскопия и ендоскопска хирургия в болница "Надежда"
8. Чести ли са злокачествените заболявания на стомашно-чревния тракт? Има ли симптоми, които могат да алармират навреме за наличието на злокачествено заболяване?

Злокачествените заболявания на стомашно-чревния тракт като цяло са с голяма честота. Ракът на дебелото черво е третата причина за смърт в световен мащаб. Алармиращите симптоми за рак на дебелото черво са кървене при изхождане, чувство за непълно изхождане, отслабване на тегло и други.

Пациентите с наднормено тегло и фамилна обремененост са с повишен риск. Някои заболявания на дебелото черво, които засягат млади хора – улцерозен колит и болест на Крон, са самостоятелен рисков фактор за рак на дебелото черво. При наличие на такива симптоми е необходимо незабавно да посетите Вашия гастроентеролог, който ще прецени сериозността на оплакванията и необходимостта от допълнителни изследвания.

9. Има ли начини за профилактирането на тези заболявания, какви са препоръките за провеждането им?

Основният метод за профилактика на рака на дебелото черво е колоноскопията. В някои държави със сериозни скринингови програми има задължително условие за провеждане на колоноскопия на 50-годишна възраст.

Напоследък тази граница се намали на 45 години, като колоноскопия се прави и при наличие на алармиращи симптоми или при фамилна обремененост.

10. Какви са Вашите препоръки за начина на живот, които са от съществена важност за доброто здраве и нормалното функциониране на органите на стомашно-чревния тракт?

Основно съветвам пациентите ми да нямат наднормено тегло, да спортуват и да се хранят балансирано. Ограничаването на животинските мазнини и рафинираната захар има доказани ползи за намаляване на риска от развитието на сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Основният метод за профилактика за рака на дебелото черво, обаче, остава колоноскопията. Внимателният оглед и качественото изследване дават сигурност и спокоен живот.

Забелязвам положителна тенденция за осведоменост на пациентите за ползите от профилактиката. Тази тенденция трябва да продължи. Това е работа както на лекарското съсловие, така и на държавата, за да преобърнем статистиката за страната ни – от водеща при смъртност от сърдечно-съдови и онкологични заболявания нация, да я превърнем в просперираща и здрава популация, за да можем да се грижим за нашите деца.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow