img

Хирургия

Съдова хирургия (част 2)

Втора част на интервюто с доц. д-р Георги Григоров, ръководител на отделение Хирургия в болница „Надежда“

01.03.2024 | 15:30

animated-circle

Съдова хирургия в болница „Надежда“

Втора част на интервюто с доц. д-р Георги Григоров, ръководител на отделение Хирургия в болница „Надежда“.

1. Как протича диагностиката на съдовите заболявания?

През последните години диагностиката на съдовите заболявания се разви благодарение на въвеждането в практиката на висококачеествени ултразвукови апарати с Доплер-приставка. Повечето хора знаят, че при проблеми с кръвоносните съдове трябва да направят Доплер при съдов специалист – ангиолог или съдов хирург.

2. Какво е Доплер?

Това е допълнителна програма към модерните ултразвукови апарати, която е създадена специално за диагностика и визуализация в различни режими на кръвотока по кръвоносните съдове.

Освен изследването с Доплер, където все пак има известен процент субективност, златен стандарт при диагностиката на съдовите заболявания е компютърната томография с контраст или ядрено-магнитен резонанс.

3. Какви видове операции свързани с лечението на съдовите заболявания могат да бъдат направени тук, в болница „Надежда“?

Основните оперативни интервенции, които извършваме в болница „Надежда“ са върху венозната система на долните крайници. Най-често се третират повърхностните разширени вени, техните усложнени състояния и последиците от тях.

В болница „Надежда“ разполагаме с апарат с диоден лазер за провеждане на т.нар. лазерна аблация на повърхностни вени (EVLA). Предимствата на този метод са много – кратка процедура, намалена оперативната травма, много по-бързо възстановяване на пациента и кратък болничен престой – само за ден.

4. Има ли възможност за съчетаване на разлчини пдоходи?

Разбира се, в някои случаи съчетаваме лазерната аблация с други методи като склерозация на вени с разтвор или пяна, класически стрипинг, флебектомия.  Тези различни подходи не се самоизключват, а влизат в цялостния комплекс от средства за повлияване на разширените вени.

4. В отделението са извършва конструиране на AV фистули за хемодиализа, както поставяне на Port-A-Cath устройства за обща и регионална химиотерапия . Какво представляват тези интервенции?

Конструирането на АV фистули за хемодиализа означава съединяване на периферна артерия и вена. През тази фистула кръвта циркулира директно от артерията към вената и осигурява необходимия кръвен поток нужен за хемодиализата.

Много по-често, във връзка и с тясната колаборация, която имаме с клиниката по Медицинска онкология на МБАЛ “Надежда“, поставяме т.нар. Port-A-Cath устройства. Те улесняват провеждането на общата и регионална химиотерапия на пациентите, особено в случаите, когато периферните венозни източници вече са изчерпани.

Какво представлява поставянето на устройството? В операционна зала специалистите от отделението по Анестезиология и интензивно лечение канулират с катетър подключната вена, след което съдовите хирурзи поставят подкожно, в областта под ключицата, една камерка със силиконова мембрана.

Камерата се свързва с този катетър, който минава през вена субклавия и се позиционира над дясното предсърдие. Така се осигурява директен достъп до централен венозен път, като с едно подкожно убождане на мембраната се въвеждат медикаментите за терапия. Седмица след тази манипулация пациентите могат да провеждат химиотерапията през поставения порт.

5. Каква е грижата за бременните жени, които страдат от съдови проблеми? Какви са възможностите за лечение при тях?

В нашата болница е установена добра колаборация с колегите акушер-гинеколози, които насочват своевременно бременни с венозни или артериални проблеми за консултация със съдов хирург.

Важно е да се знае, че по отношение на съдовите заболявания изключително ключово е проследяването в последните три месеца от бременността, когато могат да се проявят по-изявени венозни проблеми. Така че, препоръките към жените, които идват при нас, съдовите специалисти, в ранните гестационни седмици на бременността, са да повторят прегледа месец преди термина.

Също така бих посъветвал бременните да наблюдават дали се образуват разширени вени по големите срамни устни. Това е важно за определянето на начина на родоразрешение. Когато има такива разширени вени, опасността от силно кървене при нормално физиологично раждане е голяма. Така, че състоянието трябва да се прецизира и своевременно да бъдат взети точните решения.

6. Има ли специални препоръки за тях?

Препоръчваме на бременните пациентки, които имат разширени вени и отичане на краката, да носят специални ластични чорапи още при първата поява на отока. При липсата на такъв оток до раждането, ластичните чорапи трябва да се носят две седмици преди и две седмици след самото раждане. Разбира се, случаите са индивидуални и тези срокове могат да се променят.

Що се отнася до хирургична интервенция на разширените вени на долните крайници при бременни, тя се прави само по спешност – ако има възходящ повърхностен тромбофлебит, който застрашава да проникне в дълбоките вени или някакъв друг сериозен проблем по дълбоките вени. Такъв тип състояния налагат съответното спешно лечение.

Свързана със съдовата хирургия е и тромбофилията –тема, доста популярна сред бременните. Тромбофилията представлява вродена склонност за повишено образуване на тромбози (тромби по артериите).

При пациентки с тромбофилия, при определени индикации, се препоръчва профилактика с нискомолекулен хепарин по време на бременността, като терапията обикновено продължава до 2-3 седмици след раждането.

бременна жена и разширени вени

7. Всички вени ли подлежат на операция и от какво зависи успешната интервенция?

За да протече една процедура успешно, от значение е качествената предварителна подготовка. Щателната ултразвукова диагностика насочва точно кои вени са разширени и има ли проблем при по-дълбоките вени.

Не всички вени могат да бъдат оперирани. Има вторично разширени вени, които са свързани с прекаран дълбок тромбофлебит, които не могат да се оперират и при които се налагат допълнителни тестове. Това са рядко срещани състояния. Най-често в практиката си се сблъскваме с първичната варикоза, която е обект на интензивно лечение.

8. Как протича възстановяването на пациентите след операция?

Възстановителният период е кратък. Пациентите се чувстват добре след оперативната интервенция, въпреки че се налага да останат легнали за няколко часа. След това се раздвижват. Денят след операцията се изписват от болницата. Следващата им визита при специалиста е за свалянето на конци. Пациентите трябва да носят ластични чорапи или бинт за около два месеца след оперативната интервенция.

8. Какви са Вашите препоръки по отношение на превенцията на артериалните и венозни заболявания?

Човек не може да избяга от гените си. Ако има предиспозиция за разширени вени, те най-вероятно ще се образуват. Но какво може да направим, за да забавим процеса или ако липсва наследственост, да предотвратим появата им?

Първата препоръка е да не водим застоял начин на живот, да се движим и да сме активни. Има спортове, които са много добри по отношение профилактиката на венозни заболявания. Те са свързани с интензивно движение – например катерене, джогинг, плуване, каране на велосипед.

Повечето млади хора днес са във фитнес залите, но за съжаление, фитнесът не е подходящ при проблеми с вените, защото статичното натоварване допълнително напряга венозната система. Народните танци, при които натоварването на краката е голямо и има едно специфично набиване, също могат да провокират поява на разширени вени.

Безразборното и нерегламентирано ползване на хранителните добавки при спортуването, свързано с желанието за бързо натрупване на мускулна маса, е много вредно за кръвоносните съдове. Някои добавки водят до възпаление на вените и затова препоръчвам да не ползвате такива с неясен произход.

9. Кои други фактори благоприятсват развитието на съдови заболявания?

По отношение на храненето бих казал че храните, които са вредни за вените са тези, които водят до наднормено тегло. Наднорменото тегло и наличието на плоско стъпало допълнително усложняват нещата. Много пациенти с наднормено тегло идват за лечение на разширени вени, но в повечето случаи отока на краката се оказва лимфедем, следствие именно на наднорменото тегло и застоелия начин на живот.

Както казах в началото – не всяко оплакване в долните крайници задължително е симптом за проблем с кръвоносните съдове. Важно за превенцията на съдовите заболявания е корекцията на плоското стъпало. Добре е пациентите с този проблем да носят специални стелки, които коригират свода на ходилото и намаляват умората на краката.

При пациенти с изразени венозни заболявания се препоръчва през топлите месеци приема на т.нар. венотонични лекарствени препарати, които стабилизират стената на вените и намаляват отока и дискомфорта. Важно за тези пациенти е и носенето на специалните ластични чорапи. При артериалните заболявания ще спомена още веднъж, че развитието им се провокира и от тютюнопушенето, затова препоръката ми е да намалите или спрете цигарите.

Контролирането на артериалното кръвното налягане също е от важно значение. Високото кръвно може да бъде причинено от проблеми с артериалните кръвоносни съдове. Това е свързано най-общо с атеросклерозата – образуването на атеросклеротични плаки, които могат да доведат сами по себе си до усложнения – стеснения, запушвания, откъсване на плака или тромб, инфаркт в различни тъкани, мозъчен инсулт.

Затова при високо кръвно налягане лекуващия кардиолог може да Ви насочи за извършване и на изследване от съдов специалист на сърдечните, шийните артерии, артериите на долните крайници и абдоминалната аорта.

Цигари и съдови проблеми

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow