img

тема АНДРОЛОГИЯ

Интимността е голяма част от живота на мъжа

Д-р Макки: „Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция“.

18.11.2021 | 00:00

animated-circle

Д-р Джаудат Макки е водещ специалист уролог и андролог. Като част от екипа на МБАЛ „Надежда“ предлага диагностично и хирургично лечение на деца, юноши и мъже относно мъжката полова система:

  • фимоза
  • парафимоза
  • парафином
  • френулотомия
  • TESE, PESA
  • орхифуникулектомия при тумори на тестиса
  • варикоцелектомия
  • пластика по повод хидроцеле
  • екстракция на киста на епидидима
  • вазектомии, др.

В месеца на мъжкото здраве разговаряме с д-р Макки по мъжки, за най-съкровения и ужасяващ силния пол проблем, наречен еректилна дисфункция.

1. Д-р Макки, какво е еректилна дисфункция?

Нека първо да кажем какво точно представлява ерекцията. Най-общо казано, тя е състояние, при което в резултат на сексуална възбуда, мозъкът изпраща сигнали към нервите в пениса на мъжа. Следва навлизане и задържане на кръв в пениса, което води до ерекция.
Еректилна дисфункция представлява трудно или невъзможно осъществяване на ерекция или поддържането й, като състоянието се повтаря и прогресира. Това води до нарушение на сексуалния живот на мъжа и проблем, с който може да се живее, но значително нарушава начина и качеството на живот и самочувствие на мъжа.
Нека бъдем честни, момчета – интимността е голяма част от живота ни и когато дойде време да се представим в спалнята, трябва да сме готови. Затова не трябва да има срам при наличието на еректилна дисфункция, а незабавно да се потърси помощ!

2. На какво се дължи?

Причините за еректилната дисфункция се разделят на две – органични и психогенни.
Органичните са заболяване на мъжката полова система, т.е. заболяване на пениса, простатата, съдови заболявания или хормонални проблеми.
Психогенните причини са по-често срещани и са свързани със стрес в семейството, на работното място или обществено положение и депресивни състояния. Когато еректилната дисфункция е в резултат на психогенни причини, все пак е налична ерекция по време на сън, когато най-общо казано мозъкът почива и не са на лице тревогите.

3. В каква възраст се появява?

Еректилната дисфункция може да се наблюдава и в млада, и в зряла възраст. В зряла възраст е по-често срещана, предимно заради органичните причини – отслабване на тазовите мускули, влошаване на кръвоснабдяването в мускулите и простата поради наличие на заболявания в сърдечно – съдовата система, като високо кръвно налягане или атеросклероза например, прием на медикаменти, диабет, хормонален дисбаланс, затлъстяване, заболявания на пениса или простата и др.
Зачестяват случаите на еректилна дисфункция при по-младите мъже, което се дължи предимно на психогенни фактори – стрес, породен от професионалното развитие и доходи, ниска самооценка, страх от полово справяне в резултат на неправилно сексуално възпитание, депресии или злоупотреба с цигари, алкохол и наркотични вещества.

4. Лечима ли е?

Еректилната дисфункция е лечима в по-голямата част от случаите, затова мъжа трябва да се обърне към съответния специалист.
Ако е налична нощна ерекция, тогава най-вероятно става дума за психогенната еректилна дисфункция и мъжът трябва да потърси помощ от психолог и сексолог, за да се обърне внимание на начина на живот и ликвидиране на стресовите фактори.
Органичните причини трябва да се диагностицират от специалист уролог – андролог, който да извърши подробно снемане на анамнеза чрез разговор за отминали или настоящи заболявания, прием на медикаменти, начин на живот и да бъде извършен преглед. Често се налагат допълнителни изследвания, които имат за цел да установят състоянието на кръвоносните съдове (доплер), наличието на диабет, хормонален дисбаланс, повишено артериално налягане, наличието на тумори, др.

5. Какви са формите на лечение?

Първото и най-важно е да се дефинират точните причини за еректилната дисфункция – органични или психогенни. След това започва лечението.
При психогенните фактори, съответния психиатър, психолог или специалист по сексуално здраве провежда терапия, която има за цел да намали стреса и тревожността и да повиши самоувереността на мъжа. При наличие на партньор е добре и той да бъде включен в терапиите.
При органичните причини лечението е три типа: консервативно, минимално инвазивно и хирургично.
Консервативното лечение включва приемът на медикаменти, инхибитори, различни кремове за мазане, вакуумни помпи и пръстени. Много актуални стават и терапиите за подобряване на тонуса и съответно на кръвоснабдяването на тазовите мускули чрез лазер или електромагнитни вълни.
Минимално инвазивното лечение включва инжектиране на вазоактивни медикаменти.
Хирургичното лечение представлява съдове операции, операции за поставяне на протези или импланти.
В болница „Надежда“ предлагаме всички форми на лечение, според причините.

6. Разкажете ни малко повече за терапията в „Надежда“ със стола BTL Emsella.

При съдови заболявания, постоянна болка в тазовото дъно, хроничен простатит и хиперплазия на простатната жлеза вече разполагаме със съвременни методи и апаратура за справяне с този проблем. От този септември в нашия Медицински център в мол „Парадайс“ предлагаме терапии с този изключително иновативен уред, който осигурява неинвазивен подход за терапия на мускулите на тазовото дъно. Той работи на принципа на технологията за високоинтензивна фокусирана електромагнитна терапия (HIFEM), която провокира контракции. Електромагнитните вълни проникват в дълбочина до 10 см. в областта на тазовото дъно, където индуцират супрамаксимални и независими от мозъка контракции с висока скорост на повторяемост. Така се стимулират и стягат мускулите на тазовото дъно, които имат основна роля не само за поддържането на органите в малкия таз, но и за ефективното кръвоснабдяване. А, за да имаме ерекция е необходимо добро кръвоснабдяване!
Подходящ е за пациенти, чиято еректилна дисфункция не се дължи на психологически проблеми.

7. Какво представляват терапиите с този уред?

Всяка една процедура е 28 минути, като стандартния протокол е 6 процедури, разделени в 3 седмици по два пъти. Напълно неинвазивно – без абсолютно никаква болка!
Няма хирургични намеси. Няма медикаменти. Няма абсолютно никаква болка!
Просто пациентът сяда на стола напълно облечен и чете списание, книга и си почива.
Терапиите се провеждат в нашия медицински център „Надежда“ в Paradise Center, след предварително записване.

Повече за уреда и цените можете да разберете ТУК.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow