img

Менопауза

Хранителни добавки и витамини през менопаузата

За приема на витамини и хранителни добавки през периода на перименопаузата и менопаузата разговаряме с маг.-фарм. Марияна Енева, ръководител на Болнична аптека в МБАЛ „Надежда“.

28.12.2023 | 08:00

animated-circle
Маг.-фарм. Марияна Енева интервю за хранителни добавки и менопауза

Марияна Енева се дипломира като магистър-фармацевт към Медицински университет – София през 2003 г.

През 2008 г. придобива специалност „Клинична Фармация”, а през 2018 г. – специалност “Болнична фармация”. Antibiotic stewardship сертифициран фармацевт от University of Dundee, UK. Работи в „Надежда“ от създаването на болницата.

Маг.-фарм. Енева е част от мултидисциплинарния екип на „Надежда“, който ще провежда комплексни скринингови прегледи на 5 и 6 януари в МЦ „Надежда“, Paradise Center, свързани със симптомите на перименопаузата, менопаузата и постменопаузата.

1. Маг.-фарм. Енева, доколко приемът на хранителни добавки, билки и витамини през перименопаузата и менопаузата може да спомогне за облекчаване на неприятните симптоми в този период от живота на жената?

Преходът към менопаузата или перименопаузата се характеризира с промени в месечния цикъл, вазомоторни симптоми (каквито са горещите вълни), нарушения на съня, промени в настроението и урогениталния тракт. Тези промени, естествено, могат да повлияят на качеството на живот и самочувствието на засегнатите жени. Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) се счита за най-добрият вариант за постигане на терапевтично облекчаване на различни симптоми на менопаузата, като обикновено се ограничава до умерените или тежки симптоми.

Добре е да допълним, че много жени отказват ХЗТ поради различни причини, някои от тях основателни, а други – резултат на недобро разбиране на този тип лечение. В този контекст в последните години се разработват различни „нехормонални терапии“, които да отговорят на нуждите на тези пациенти, най-вече растителни екстракти, но и комбинация от други биологично активни вещества.

Доколко тези терапии могат да облекчат симптоми е трудно да отговорим в общ план, но за всяка конкретна жена, с конкретни оплаквания, съпътстващи заболявания или прием на лекарства е възможно да се персонализира нехормонална терапия, която да даде задоволителни резултати.

2. Необходима ли е консултация преди старта на приема на добавки и витамини, свързани с периода на менопаузата?

Консултацията е силно препоръчителна, особено в случаите, когато са налични съпътстващи заболявания и приема на лекарствени продукти или пациентката вече е започнала прием на дадена хранителна добавка, но не усеща позитивен ефект и иска да я смени. Консултацията с акушер-гинеколог и клиничен фармацевт може да даде нов поглед над проблема, но също и да установи, че е възможно да възникне неблагоприятно взаимодействие между лекарствата, които се приемат и хранителните добавки, особено когато са на растителна основа (билки или екстракти от тях).

3. Трябва ли да говорим за индивидуален подход, когато става въпрос за приложението на този вид средства за облекчаване симптомите на менопаузата? Има ли „универсални“ добавки и витамини, които всяка жена трябва да взима през този период?

Всеки човек е една малка вселена. Не е правилно и не е етично да се прилага една и съща стратегия към всяка жена на прага на менопаузата или вече преминала в нея. Някои жени са със съпътстващи заболявания на щитовидната жлеза, други са с наднормено тегло, трети имат онкологично заболяване, което е в ремисия, а има и такива, които са в отлично здраве, но въпреки това не могат да се справят с намаленото либидо. Няма как да има универсален подход, нито универсално повлияване на разнообразните симптоми.

„Универсално“ е, че е важно стриктно да се следят поне нивата на вит. Д3 и вит. Б12, функцията на щитовидната жлеза, нивата на кръвната захар, мастната обмяна и функцията на черния дроб. Ако се установят метаболитни промени или дефицити при витамините е добре да се обсъдят с лекуващия лекар, за да се намери най-доброто решения за конкретната жена.

4. Може ли да говорим за противопоказания, когато става въпрос за хранителни добавки, витамини и билки? Може ли вместо да помогнат, напротив, да задълбочат симптоматиката?

За съжаление хранителните добавки и билковите продукти имат своите ползи, но те винаги са „ръка-за-ръка“ със страничните им ефекти. Въпреки че не са лекарствени продукти, растителните екстракти и билки се метаболизират от същите системи в нашето тяло, където това се случва с лекарствата. И така могат да възникват взаимодействия.

Например черният кохош, който широко се използва в менопаузалните лекарства, взаимодейства с лекарства за понижаване на холестерола (от групата на статините) и може да доведе до чернодробно увреждане и повишаване на чернодробните ензими. Китайската ангелика (Dong Quai) може да увеличи времето на кървене при прием на антикоагуланти. Примерите са много, а изводът е винаги да се консултирате с фармацевт или друг медицински специалист с опит в билколечението.

Жена сред поле от цветя. Прием на хранителни добавки и менопаузата
5. Възможно ли е хранителните добавки и витамините да се комбинират с приложението на хормонозаместителна терапия?

Разбира се, че е възможно и в много ситуации е удачно, особено, когато се попълват определени дефицити при витамините или микроелементите.
Но бих искала пак да се върна в отправната точка за взаимодействията по-горе.

Хормонозаместителната терапия може да бъде неефикасна поради промени в метаболизма на активните вещества, ако се комбинира например с екстракт от жълт кантарион (който иначе има чудесен ефект по отношение на депресивни симптоми и промени в настроението).
В същото време проучванията до момента не показват да има някакво взаимодействие между приема на Ашваганда и хормонозаместителната терапия. Не е така, обаче, ако е наличен проблем с щитовидната жлеза – тогава е препоръчително да бъде избягвана, поради документирани неблагоприятни ефекти върху хормоните.

За всяка жена е важно да провери доколко е допустимо добавянето на билки към ХЗТ, преди да започне да ги приема.

6. Доколко ефективно според Вас е приложението на фитоестрогените в борбата с неприятните симптоми на менопаузата и какво трябва да знаят жените да тях?

Фитоестрогените са обект на повишен интерес и множество изследвания последното десетилетие.
Те са растителни съединения с естроген-подобни свойства. Двата основни класа фитоестрогени са изофлавони и лигнани; соевите зърна са богати на изофлавони, а лигнаните се намират в лененото семе, пълнозърнестите храни, бобовите растения, плодовете и зеленчуците.

Химичните структури на изофлавоните и лигнаните са подобни на тези на естрадиола и изглежда, че тези съединения упражняват естрогенен или антиестрогенен ефект в зависимост от нивото на циркулиращия естроген (т.е. те упражняват антиестрогенен ефект, когато нивото на циркулиращия естроген е високо, но когато нивото им е ниско в менопаузата, ефектът им става по-„естрогенен“).

Интересът към използването на фитоестрогени за лечение на симптомите на менопаузата, отчасти се дължи на много различни проучвания показващи, че вазомоторните симптоми се изпитват много по-рядко от азиатските жени, отколкото от европейките или американките. Азиатската диета, която е богата на фитоестрогени, може да бъде допринасящ фактор.

Проучванията до момента, посветени на определянето дали фитоестрогените се понасят добре и са ефективни за лечение на симптомите на менопаузата, са с противоречиви резултати и не е постигнат консенсус относно тяхната полза. Особено внимание трябва да се обърне на потенциалните дългосрочни неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система, рак на гърдата, венозен тромбоемболизъм и инсулт.
Така че отново препоръчвам задължително съобразяване със здравния статус на жената и цялата ѝ медицинска история.

7. Кои хронични, автоимунни, наследствени заболявания могат да повлияят при избора на конкретна добавка, свързан с менопаузата?

Единственият правилен отговор на този въпрос е при предписването и отпускането на хранителна добавка да се вземе предвид цялата съвкупност от заболявания и наследствен „багаж“ на жената, така че да има ефективна терапия с минимален риск от развитие на странични ефекти.

8. Кога трябва да започне приемът на добавки и витамини, за да може една жена да премине по-плавно през този неизбежен етап от живота ѝ? Нужен ли е период на „натрупване“?

Вярвам, че този процес не може да се контролира само с хранителни добавки и витамини и според мен първата стъпка е осъзнаването и приемането на случващото се с тялото. Жените преминаваме през толкова много етапи в живота, когато тялото се променя – пубертета, раждането и кърменето, и това е просто един пореден преход.

„Превантивните“ мерки включват коригиране на дефицитите във витамините, минералите и микроелементите и обръщане на погледа към правилното хранене и добрата физическа активност.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow