img

Менопауза

За комплексния подход към проблемите на жените в менопауза

Комплексният и индивидуален подход към проблемите на жените в този етап от живота им е ключът към успеха.

24.12.2023 | 12:03

animated-circle
1. Д-р Стаменов, във втория епизод от Вашия MEDcast обявихте откриването на специализиран кабинет за менопаузата в Медицински център „Надежда" в Paradise center. Какво поражда нуждата от подобен кабинет?

След епизода, посветен на менопаузата в „МEDcast-а“, концепцията ни за специализиран кабинет претърпя допълнително развитие. Разсъждавайки по темата и върху това, от какво се нуждаят жените, смятам че подходът в грижата за тях трябва да е мултидисциплинарен.

Няма как една жена, която се намира в този своеобразен преход в живота си, да бъде консултирана само от един специалист – акушер-гинеколог или ендокринолог, или да посещава само психолог. Това е като да отгърнеш една от стотиците страници на книга и да твърдиш, че си я прочел цялата. Жената трябва да мине на консултация при различни специалисти, за да се прецизира случаят и да се назначи адекватно комплексно, но и персонално лечение на симптомите, които конкретно тя изпитва. Това е целта на нашето начинание, защото всичко друго би било половинчато.

Да, един специалист може да Ви помогне да си оправите хормоните, но има куп други неща, на които трябва да се обърне внимание, или пък някъде ще Ви дадат подходяща диета, рехабилитация за ставите, но ако това е без адекватната поддръжка от хранителни добавки или хормонална терапия, симптомите ще се завърнат и отново влизате в порочен кръг. Така че ние започваме активно работа в това направление заедно с екип от шестима топ специалисти от различни специалности, прилагайки комплексен подход към проблемите на жените в този специфичен етап от живота им. Екипът ще извършва първоначалния скрининг и според тежестта на симптомите и нуждите на отделния пациент, ще го насочва към последващи терапии и лечение.

Имаме и амбицията този кръг от специалисти да се разширява спрямо спецификата на симптоматиката – ще включим ендокринолог, кардиолог, ще се опитаме да привлечем специалисти по съня и др. Смятам, че това е правилният подход и че ще постигнем успехи в борбата със симптомите през перименопаузата и менопаузата.

2. С какви специалисти ще стартирате консултациите?

Първите скринингови прегледи ще бъдат проведени на 5 и 6 януари в Медицински център „Надежда“ в Paradise Center. Жените ще имат възможност да се срещнат последователно с акушер-гинеколози, психолог, специалист „Образна диагностика“ за преглед на гърдите, кинезитерапевт, клиничен фармацевт – специалист по хранене, който ще консултира относно хранителните добавки и ролята на здравословното хранене.

Пациентът ще получи становището на всеки от тях и след като препоръките се обобщят, ще бъдат предписани допълнителни процедури, лекарства или добавки – каквото се налага спрямо индивидуалния случай. Още в деня на консултацията, жената ще може да запише час за вторичен преглед след месец, за да видим какво сме постигнали, с какъв ефект и дали се чувства по-добре.

3. А каква ще е периодичността на тези скринингови кампании? Как планирате провеждането им?

Първоначалната ни идея е скрининговите консултации да бъдат провеждани веднъж месечно, в рамките на два дни, в които ще обхващаме около 50 – 60 жени. Вярвам, че ще има интерес и ще потърсим начин да правим подобни прегледи по-нататък два или три пъти в месеца, за да имаме възможност да помогнем на повече жени. Медицинската услуга, която ще предложим, е пакетна и ще е на стойност 300 лв. за консултация с шестима водещи специалисти.

4. Изискват ли се предварителни изследвания или някаква подготовка на пациента преди посещението при отделните специалисти?

Не, не е необходимо да подготвят предварително нищо. По време на консултациите ще се назначи нужното.

5. На каква възраст трябва да е жената, за да се възползва от тези прегледи?

Аз бих разделил периода, свързан с менопаузата, на три етапа и съответно жените, които са в една от тези три групи, могат да се възползват от консултациите.
Първата група обхваща момичетата около 38 – 45 години, при които вече започват и първите колебания в цикъла (удължаване, скъсяване, пропускане на менструация). Втората група са жените от 45 до около 55 години, а третата – тези над 55 години.

Спецификата на симптоматиката и подходът към всяка една от групите пациенти е различен, и нуждите на тези жени са специфични. Нека никоя жена не си мисли, че е закъсняла с мерките или е избързала с тях, защото, дори и да не е стартирала навреме, до голяма степен последствията са обратими.

жена в менопауза
6. А как всъщност се разделят отделните периоди, отнасящи се до менопаузата, през които преминава жената?

Аз не мога категорично да разделя този период на пременопауза, перименопауза, менопауза, постменопауза.

Бих го обяснил по друг начин. Представете си периода като пътуване през един коридор. В него има врата. Преминавате през нея и коридорът продължава нататък, но става много по-тъмен. Когато вървите към първата врата (моментът на последната менструация на жената), симптомите на промяната са едни и се проявяват с различен интензитет. Когато преминете през вратата, тези симптоми все още ги има, но са много по-изразени и продължават да се видоизменят. Колкото повече навлизате в тъмния коридор, толкова по-дълготрайни стават те.

Ако в началото, например, сте имали само безсъние или някакви проблеми с уро-генитални инфекции, с напредване на времето тези симптоми се задълбочават. Едновременно с това, вървейки по тъмния коридор, започват и опитите на Вашия организъм да се адаптира към промените – някои симптоми започват да отшумяват, но други започват да се засилват. В един момент може болките в костите и ставите да вземат превес над горещите вълни, или може проблемите с прескачането на сърцето да отшумят за сметка на безсънието, което ще се остане и т.н.

Така че може да разделим менопаузата на период преди вратата, самата врата и тъмния коридор след нея. Нашата цел като екип е да направим така, че да превърнем този преход в коридора в изкачване на стълбица. Жената трябва да върви не в тъмен коридор, а по едно светло стълбище и в края му да се чувства така добре, както в момента, в който е започнала да го изкачва.

7. Преминават ли по идентичен начин жените през този преход? Споменахте, че подходът, който ще се прилага към тях в „Надежда“, ще е строго индивидуален. Какво точно означава това?

Начинът, по който жените преминават през периода на менопаузата, не е универсален. Това е толкова многолик процес, симптомите са може би над 50 и при всяка жена те се проявяват индивидуално. Нашата цел е да акцентираме върху тези проявления, които най-много влошават качеството на живот на жените.

Именно затова нашият екип от различни специалисти прилага комплексен и строго индивидуален подход, за да се установи къде са най-тежките симптоми и какво може да се направи, за да се почувства пациентът по-добре. Освен това целта ни не е просто корекцията на тези симптоми, а и предотвратяването на появата на нови. Стремим се не само да лекуваме симптомите на менопаузата, но и да забавим скоростта на преход към старостта и жената да се чувства по-дълго комфортно и да има един нормален живот.

жена в меноауза
8.  А кои са другите знаци, за които трябва да следим, алармиращи настъпването на мепопаузата, освен колебанията в цикъла?

Терминът „менопауза“ е много неточен, защото се фиксира само върху спирането на менструацията. Всъщност, една жена може да изпитва симптоми като горещи вълни, например, още на 38 години. Факт е обаче, че първите категорични знаци за промяната дават яйчниците – преди проявата на какъвто и да било друг симптом.

Когато започнете да усещате другите неразположения, свързани с настъпването на менопаузата, бих казал, че мерките вече е трябвало да бъдат взети. Но запомнете – независимо колко късно една жена търси решение на проблемите, има възможности да ѝ се помогне!

9. Един от най-големите страхове на жените, свързан с лечението на неразположенията, е приемът на хормони. До колко тези тревоги са основателни и може ли хормонозаместителната терапия да помогне?

Тук отново се касае за много индивидуален подход и именно поради тази причина искаме да се срещнем с жените очи в очи, а не да даваме съвети и препоръки общо през медиите. Според мен хормоните трябва да започнат да се вземат около 40-ата година на жената, още преди менструацията да спре. Това е периодът, когато момичетата започват да изпитват субективните симптоми на предстоящия климактериум.

Защо не трябва да се страхуваме от хормоните? Защото хормоните са в основата на радостта от живота – те са в основата на нашата мисловна дейност, в основата на нашите емоции, на нашето либидо. Голямата заблуда и страхът идва най-вече от ширещото се мнение, че хормоните предизвикват рак. Всъщност хормоните не предизвикват рак. По-скоро бих казал, че причината е в бързото стареене през периода на менопаузата. А хормоните карат всичко в човека да расте – от косата до усмивките. Ако една жена се разболее от рак и той е хормоналнозависим, хормоните ще го карат да расте по-бързо, но самите те не са причина за появата на рак.

10. За кои пациенти е противопоказна ХЗТ? Фамилна обремененост за онкологични заболявания, наличието на хронични и автоимунни заболявания предпоставка ли е да се избягва подобна терапия?

Разбира се, че когато се прилага индивидуален подход, специалистът задължително трябва да се съобразява с тези неща. Има случаи, които винаги пораждат въпроси, дали да се прилага ХЗТ или не. Но са налични препарати, които не са хормонални. Те са естроген – рецепторни модулатори, които могат да се свържат само с определен рецептор – например този, който е на костите, без да засягат други рецептори и т.н. Има различни опции и възможности, с които жените трябва да бъдат запознати.

Абсолютизмът „Никога вече хормони!“ често е равен на „Никога повече нормален живот.“ Крайно време е хормоните да бъдат реабилитирани, защото те могат да дадат на момичетата добра концентрация, добра енергия, здрави кости, понижено отлагане на масти. Това не е ода за прославата им, а е просто тяхната физиология.

11. Добър вариант ли е приемът на фитоестрогени?

Бих нарекъл фитоестрогените „тъга по естрогена“. При тях се търси ефекта на хормона, но те нямат нито неговата сила, нито неговата мощ да бъдат потентни и ефективни естрогени. Въпреки това, да кажем така – фитоестрогените имат половинчат ефект върху някои липси и аз лично не съм против приема им, напротив – смятам, че трябва да присъстват в терапиите. Затова и толкова често говорим за добавки и фитопродукти по време на менопаузата. Но ефектът на фитоестрогена върху човека не е съвсем същият като ефекта от неговия натурален хормон. Както ако на едно растение се инжектира естроген, въздействието ще е съвсем леко. Цветето няма да се почувства добре от този естроген, защото произвежда свой фитоестроген.

Чрез фитоестрогените ние търсим да заместим нещо, което вече притежаваме и което ни е под ръка. Пак казвам, хормоните не са панацея и не са за всяка жена, не могат да бъдат прилагани повсеместно, но да се отрича тяхната полза и категорично да се отхвърля приложението им, също не е редно.

12. А кои хранителни добавки могат да облекчат симптомите на менопаузата?

Приемът и ефектът на добавките отново е строго индивидуален. Има добавки, които влияят на горещите вълни, има добавки, които способстват да се чувствате по-жизнени и енергични, има и много видове добавки, които забавят стареенето по различен начин. Но нека кажем и това – те са изключително необходими, те помагат, но са добавки, т.е. добавяш към нещо, което е основно. Например, добавка можеш да пиеш за болки в ставите, но тя не компенсира нуждата от упражнения, които ще бъдат препоръчани от кинезитерапевта.

Добавките няма да излекуват сковаността в ставите, нито болката в гърба, но когато правиш адекватен стречинг, точните упражнения и работиш с инструктор, добавката ще подпомогне ефекта от физическата активност и ще способства за по-добрия резултат.

13. Може ли здравословният начин на хранене и спорта да бъдат съюзник на жената през този период от живота ѝ?

Разбира се, че да, но нищо не бива да е прекалено. Ако жената в този преход е с тежки симптоми и започне пресилени и интензивни тренировки, които стресират допълнително организма, тя удвоява стреса – веднъж физически, веднъж от липсата на хормони и не само че не си помага с това, а задълбочава състоянието си. Всичко трябва да е умерено и да е съобразено с индивидуалните нужди на всяка жена.

14. Какво е най-важното, което жените трябва да запомнят от нашия разговор днес?

Жените трябва да запомнят, че менопаузата не е физиология, а епигенетична особеност на мозъка. И те могат да съхранят себе си, жизнеността си и доброто си здраве, въпреки менопаузата, до повече от 50 години, без това да ги излага на излишни рискове.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow