img

Онкология

10 специалисти от „Надежда“ ще участват на БАМО

10 специалисти от „Надежда“ ще участват в най-престижния форум по онкологични въпроси на Българската асоциация по медицинска онкология

01.05.2024 | 16:25

animated-circle

В периода 10 – 12 май 2024 г. ще се проведе единадесетата годишна научна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО).

Научната конференция на БАМО е очаквано събитие от медицинската общност в България, като след големия успех през миналите две години и последвалите положителни промени, отното ще акцентира на темата за онкофертилитета и подобряване на качеството на живот на пациентите по време и след онколечението.

Темите на форума ще бъдат „ Защо е нужно да говорим повече за онкофертилитета?“ и „Качество на живот при пациенти със солидни тумори: Предизвикателства от реалната практика.“

Болница „Надежда“ ще участва в престижното събитие с 10 от своите утвърдени лекари – медицински онколози, специалисти по репродуктивна медицина, генетик, патохистолог, фармацевт.

По време на конференцията лектори и делегати ще могат да споделят опита си, да обменят мнения и да дискутират върху конкретни казуси по сформираната тема на БАМО 2024, като новост е презентация и дискусия за менопаузата, както и поведението при пациентки, с носителство на BRCA от генетична гледна точка и патохистологията като оценка при пациентки с ранен ендометриален карцином.

В рамките на фармацевтичните симпозиуми ще бъдат представени новостите в онкологията.

Участие ще вземат делегати – представители на медицинската общност, от цялата страна – онколози, хирурзи, специалисти по репродуктивна медицина, акушер-гинеколози, невролози, фармацевти, патолози, физиотерапевти, клинични психолози и студенти по медицина.

Общо 39 лектори ще участват в програмата на конференцията. Те са от водещите лечебни заведения и университети –  МБАЛ „Надежда“, УСБАЛО – София, НСБАЛХЗ, КОЦ Пловдив, КОЦ Бургас, МБАЛ „Сердика“, Болница „Блокс“, УМБАЛ „Софиямед“, ВМА, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, МБАЛ „Св. София“, УМБАЛ „Пълмед“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Аджибадем Сити Клиник Младост, УМБАЛ „Света Марина“, Ажибадем Сити Клиник МЦ Варна.

 
Болница „Надежда“ от години работи изключително активно по темата за онкофертилитета:

  • съхраняване на репродуктивен материал, преди старта на онкотерапията;
  • персонализирани терапии за лечение на жени, при които онкологичното заболяване е открито по време на бременност, съгласно утвърдените световни практики в това направление, като целта е запазване на бременността без да бъде поставян под риск живота на майката и плода.

Първа голяма стъпка беше направена през 2017 г. с организирането на кръгла маса за обсъждане на консенсус за запазване на фертилитета, бременност и гонадотоксична терапия при пациенти с онкологични заболявания. В рамките на инициативата тогава, водещи онколози, акушер-гинеколози и представители на различни държавни институции формулираха и приеха препоръки за поведение в такива случаи.

В следващите години болница „Надежда“ инвестира в провеждането на редица мащабни информационни кампании под наслов „Запази надежда“ за повишаване на обществената информираност и ангажираността на медицинските специалисти по проблемите на онкофертилитета.

Беше създаден информационен портал www.zapazi.me, разработен специално за пациенти, сблъскващи се с онкологична диагноза. Там те могат да намерят информация по отношение на рисковете, свързани с тяхното заболяване и лечението му, възможностите за съхраняване на фертилитета преди лечение и реализирането на бременност и раждане след приключване на терапиите.

През 2022 г. болница „Надежда“ стартира и още един голям проект и съпътстваща информационна кампания – „Подобряване качеството на живот на пациенти с рак на гърдата“ по време на адювантното лечение и след него. Той включва семинари на живо с водещи специалисти в различни направления: хранене, двигателна активност, интимно здраве, психично здраве, като за целта в лечебното заведение консултират съответните специалисти.

БАМО

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow