img

Още теми

Всяка кожна аномалия, която се променя, изисква преглед

Съществуват 4 основни типа лезии, за които трябва да се внимава, когато се проверява кожата за признаци за рак.

20.05.2019 | 12:37

animated-circle

Болница „Надежда“ се включи в кампанията за превенция на рака на кожата „Евромеланома“. Какви са вашите впечатления от проведените прегледи?

На 18.05.2019 г. бяха организирани на безплатни прегледи за превенция на рака на кожата в болница „Надежда“. Бих искала да благодаря на организаторите и на домакините в лицето на ръководството на болницата. Графикът, определен за този вид прегледи, беше запълнен. Интересът беше голям, което е доказателство, че информацията е достигнала до хората. Не бяха открити злокачествени образувания на кожата, но имаше пациенти с доброкачествени, като някои от тях бяха насочени за оперативно лечение, електрокоагулация или криотерапия.

1. Каква е честотата на това заболяване?
Съществуват 4 основни типа лезии, за които трябва да се внимава, когато се проверява кожата за признаци за рак:
– Базоцелуларен карцином – това е най-честата форма на рак на кожата, но и най- малко опасната. Най- честата локализация е по огряваните от слънцето места. Започва като малка подутина с телесен цвят, с лъскав перловиден ръб, като рана, която не зараства. Ако не се лекува, може да навлезе и в по – дълбоките тъкани.
– Спиноцелуларен карцином – това е втората най-разпространена форма на рак на кожата, която също се явява в онези зони, които са били най- много изложени на слънце. Започва като подутина с грапава повърхност, която може да се разрасне бързо и да образува язви. Понякога клинично двата вида карцином трудно могат да бъдат отдиференцирани.
– Актинична кератоза – това е преканцероза (предраково заболяване). В 10-15% от случаите могат да преминат в спиноцелуларен карцином, затова трябва да се лекуват своевременно. Среща се най- често при хора в средна или напреднала възраст, в областта на най- често излаганите на слънце места. Започва като червено- кафяви залющени и грапави петна по кожата.
– Меланом – това е най- редкият вид рак на кожата, но и най-опасният. Може да порази хора от всяка възраст. Започва като петно, което се пигментира, оформят се неравномерни граници или различни цветове с времето, или като бързо растяща и променяща цвета си бенка. Може да засегне и вътрешни органи затова е нужно незабавно лечение.
Честотата на всички видове рак на кожата е около 40-50/100 000 население. Честотата на меланома е около 10 пъти по-ниска.

2. Какви са симптомите, на които трябва да се обръща внимание, за да може заболяването да се диагностицира навреме?
Навярно имате предвид малигнения меланом? Промените в размера, формата или усещането на бенката често са първите признаци на малигнения меланом. Тези промени могат да се появяват във вече съществуваща бенка. Също може да се появи и като нова или необичайно изглеждаща бенка. Правилото ABCDE е полезно за определяне признаците на меланома:
– Асиметрия (Asymmetry) – формата на половината част от бенката не съвпада с другата половина
– Гранични очертания (Border) – границите на бенката са разкъсани, назъбени и недобре очертани.
– Цвят (Color) – в цвета на бенката могат да се видят нюанси на черно, кафяво и светлокафяво. На места може да има и участъци от бяло, сиво, черно или синьо.
– Диаметър (Diameter) – диаметърът обикновено е по- голям от 6 мм. При първоначалното му откриване меланомът може да бъде и по- малък.
– Развитие (Evolution) – бенката се променя по размер, форма, цвят или външен вид или се разраства в областта на здрава кожа. Когато меланомът се развива в съществуваща бенка структурата на бенката може да стане твърда или на „бучки“. Може да се появи сълзене или кървене.
Всяка кожна аномалия, която расте или се променя, изисква консултация с дерматолог. Когато една бенка започна спонтанно да кърви, това може да бъде признак на напреднал малигнен меланом.

3. Вашите съвети за превенция?
Рисковите фактори за развитие на рак на кожата могат да бъдат:
– Излагане на слънце
Излагането на ултравиолетова радиация от слънцето играе основна роля в развитието на рака на кожата. Хората, които живеят на висока надморска височина или в райони с интензивно слънчево греене целогодишно, имат по-висок риск от развитие на рак на кожата. Хората, които прекарват много време на открито през обедните часове, също имат повишен риск.
Излагането на ултравиолетови В лъчи е по- тясно свързано с меланома. Нови изследвания показват, че ултравиолетовата А радиация също може да играе роля в развитието на меланом, както и в развитието на базалноклатъчен и спиноцелуларен карцином на кожата.
Докато UVB лъчите причиняват слънчево изгаряне и не проникват през автомобилни прозорци или други видове стъкла, то UVA лъчите могат да преминат през стъклото и да предизвикат стареене и образуване на бръчки на кожата в допълнение към рака на кожата. Поради това е важно кожата да се защити и от двата вида лъчи.
– Не е желателно излагането на слънце в часовия диапазон между 10.00 ч. и 16.00ч.
– Да се ползват предпазни дрехи и шапки
– Да се избягва ползването на слънчеви лампи и солариуми
– Да се ползват кремове и лосиони с висока слънчева защита – SPF 30-50.
– Самостоятелен преглед – да се огледа предната и задната част на цялото тяло, след това лявата и дясната половина; задължителна консултация със специалист при съмнителни лезии.

Други рискови фактори:
– Хора, които имат много бенки или необичайни бенки имат повишен риск, както и такива чиито бенки са големи и надигнати.
– Светла кожа- хора с лунички, светла или червена коса и сини очи, които лесно изгарят при излагане на слънце
– Диагностициран меланом в семейството – при около 10% от хората с малигнен меланом има фамилна анамнеза за това заболяване. Ако имат близък родственик (родител, брат, сестра) рискът е 2- 3 пъти по- висок.
– Други наследствени фактори – при хора с някои специфични генетични заболявания
– Преболедуван рак на кожата- при хора с прекаран базо- или спиноцелуларен карцином на кожата рискът да развият меланом е по-голям.
– Раса или етническа принадлежност- процентът на болните от меланом при бялата раса е около 24 пъти по- висок отколкото при чернокожите. Въпреки това боледуват хора от различни раси.
– Възраст – средната възраст на заболелите е около 50-годишна възраст, но има заболели от всяка възраст.
– Отслабена или потисната имунна система (при хора, които използват определени медикаменти, които потискат имунната система).

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow