img

Онкология

Време е да започнем да говорим за рака по различен начин

„Нашата цел е да осигурим на пациентите възможност за пълноценен живот след заболяването.“ Интервю с д-р Георги Стаменов.

11.10.2022 | 10:00

animated-circle
  • Д-р Стаменов, защо този октомври болница „Надежда“ говори активно за рака?

Крайно време е да започнем да говорим за рака по различен начин! Защото онкологичната терапия в много случаи е успешна и защото много хора, не само пациенти на болница „Надежда“, а в целият свят и в България, преодоляват болестта трайно. Когато излязат от тази борба, те осъзнават, че животът им продължава, но продължава по един различен начин. Ракът не е знак „Стоп“, а знак, който ни казва „Намали скоростта, за да продължиш по-нататък“. Ние гледаме на рака по различен начин в две направления: първо – стремим се всички пациенти, които преминават покрай този знак и започват онкологичното лечение, да имат един нормален живот в рамките на терапията. Да не се чувстват различни, да не се чувстват ощетени и отхвърлени, извън обществото. Второ – целта ни е да осигурим възможност за един пълноценен живот след като тези пациенти бъдат излекувани, да няма трайни негативни последици от онкологичната терапия. Или казано по друг начин: представете си, че влизате в тъмен тунел. Ние Ви хващаме за ръката, за да Ви преведем през този тунел и да Ви покажем, че в края му има изход.

  • Какво трябва да знаят момичетата и момчетата в репродуктивна възраст, които в момента се сблъскват с диагнозата „рак“

Това, което трябва да знаят и което казваме и на техните онкологични терапевти от цялата страна, защото в болница „Надежда“ отдавна имаме практически опит по отношение на онкофертилитета, е, че независимо какъв вид е карциномът, независимо от това каква терапия ще се провежда, пациентите трябва да бъдат консултирани с репродуктивен специалист. Защото възможността заболяването да бъде преодоляно е голяма. Шансът пациентите да продължат живота си с планове за деца е също голям, но последиците от терапиите, които предстоят, са непредвидими. Никой не може да гарантира, че лечението няма да засегне техните репродуктивни способности. Затова ние съветваме: действайте предварително, замразете репродуктивни клетки преди началото на терапията, за да може да ги ползвате след като бъдете излекувани. Ние Ви даваме възможност да направите тази стъпка – да замразите яйцеклетки или сперматозоиди. Ние може да съхраним репродуктивните клетки на новодиагностицирани онкопациенти – трайно и компетентно, без да бавим основната терапия. Ние можем да съхраняваме тези клетки дори и повече от 10 години и това съхранение ще бъде качествено и без компромис.

  • Как болница „Надежда“ подкрепя младите мъже и жени, които се срещат с онкологичната диагноза по отношение на бъдещо родителство?

Ние им осигуряваме моментален достъп до специалист, при който прегледите и консултациите са безплатни. Даваме им възможност за безплатно провеждане на процедурата, ако не е подкрепена от държавния „Център асистирана репродукция“. Заплащат се единствено медикаментите за стимулация при жените над 34 г., както и безплатно съхраняваме замразените репродуктивните клетки след това.

  • Може ли е да бъдат съхранени репродуктивните възможности на децата с онкологично заболяване?

Репродуктивните възможности при децата (преди пубертета) с онкологични заболявания могат да бъдат съхранени, но тогава говорим не за клетки, а за тъкани. При момичетата може да се замрази яйчникова тъкан. Процедурата е свързана с оперативна интервенция, която е кратка и отнема само ден. Същото е и при момчетата – замразява се тестикуларна тъкан. Тук искам да уточня, че при момчета в препубертетна възраст това е процедура, която се препоръчва, но все още няма възпроизведена репродукция след трансплантация на тъканта.

  • Какво бихте посъветвали жените, които очакват своята рожба, диагностицирани с онкологично заболяване по време на бременност?

Първото, което ще им кажа, е старият клиширан израз, но най-важният в случая: „Без паника!!!“, и то с три удивителни. Второ – потърсете ни, защото ние може да се погрижим както за бременността, така и за лечението Ви. Не трябва в случая да се дава приоритет нито на едното, нито на другото и да се смята, че може да се чака. Тези случаи не са много и в нашата болница те се поемат веднага, при това от мултидисциплинарен екип – репродуктивен специалист, онколог, специалист по пренатална медицина, образна диагностика, акушер-гинеколог, хирург. Често момичета обикалят страната, като на едно място им гледат бременността, на друго се занимават с онкологичната терапия. И много често, онколози и гинеколози нямат пряк контакт помежду си. В болница „Надежда“ ние буквално сме под един покрив, на съседни етажи. Заедно работим, заедно мислим и обсъждаме терапията, за да може да се лекува онкологичното заболяване и едновременно с това бременността да протича нормално. Тук трябва да поставя голяма удивителна: хирургията при онкологични заболявания по време на бременност изобщо не е невъзможна кауза, напротив, правим я – имаме и коремни хирурзи, имаме и онкогинеколози с опит. Иначе казано: туморът може да бъде отстранен без това да рефлектира върху бременността! Разбира се, всеки случай се преценява индивидуално – пак казвам, това е мултидисциплинарен проблем, с който се занимават феталният специалист, неонатологът, акушер-гинекологът, онкологът, коремният хирург и не на последно място – психологът в екипа ни.

  • Родителство след рак – възможно ли е?

Не само е възможно, но е и факт. При мъжете много зависи дали сперматогенезата се е възстановила. Нека да не бъркаме сперматогенезата с възможностите на мъжа да води полов живот – това са две различни неща. След онкотерапия сперматогенезата много често или липсва, или е силно нарушена. Но ако се замразят сперматозоиди преди започване на лечението, това е възможност за родителство след заболяването и мъжете не трябва да се притесняват.
При момичетата ще кажа, че зависи от типа карцином, като силно препоръчвам те да се обърнат към сайта www.zapazi.me, защото там ще намерят отговор на различни въпроси по отношение на различните видове карциноми.
Истината е, че при момичетата зависи много къде и как се е получило онкологичното заболяване, кой орган е засегнат. Но жените след онкологично заболяване не само че могат да износят бременност, но и много често в „Надежда“ помагаме тази бременност да възникне спонтанно, не само да се разчита изключително и само на замразените яйцеклетки.

  • Какви са инициативите, които подготвяте с екипа този октомври и ноември в рамките на „Запази надежда“ 2022?

Освен безплатни репродуктивни прегледи и процедури, които по принцип провеждаме за хората с онкологични заболявания преди започване на терапия, в рамките на кампанията стартират и прегледи за жени в репродуктивна възраст, които искат да имат дете след успешно лечение на рак. Информацията за това е достъпна на сайта zapazi.me.
Най-важното за нас през октомври обаче е силно да бием камбаната по отношение на съхранение на репродуктивните възможности при жени и мъже с онкодиагноза. В развития свят консултация с репродуктивен специалист получават 60 – 80% от пациентите с новооткрит карцином. При нас такава консултация се случва в под 10% от случаите. Важо е също да се каже, че когато репродукцията е осъществена преди поставянето на диагнозата, т.е. имаш дете и са ти открили рак, дори и в тези случаи консултацията с репродуктивен специалист не е никак излишна, а е силно препоръчителна. Защото никой никога не знае какво предстои по-нататък в живота. И това няма нито да навреди, нито да забави терапията, но ще ти даде един нов хоризонт, върху който може да помислиш.
Когато са ти казали, че имаш рак, първото нещо, което изживяваш, е шокът от новината, след това идва тишината от стъписването, а после шумът от говоренео на сто човека, които ти дават най-различни съвети какво да правиш. Нека хората имат предвид още преди да започнат хилядите наставления и преди да стартират терапия – консултирайте се с нас, потърсете репродуктивните специалисти.

  • „Пътят ни общ!“ е мотото на кампанията „Запази надежда“ тази година. Как бихте довършили изречението „Пътят ни общ, защото…?“

Пътят ни е общ, защото продължава! Продължава и ще го изминем по-лесно заедно!

Повече по темата на www.zapazi.me. 

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow