img

Онкология

Сп. Betty: Надежда за дете на хора с онкологични заболявания

Интервю с д-р Стаменов. „Ракът е лечим в ранните си стадии и човекът се връща отново към живота. За съжаление страничните ефекти на терапията (лъче- и химиотерапията) могат да увредят репродукцията. Затова, когато предлагаме на тези хора съхраняване на фертилитета, ние мислим напред във времето за деня след заболяването, когато ще имат възможност да реализират мечтата за дете.“

24.11.2022 | 09:00

animated-circle

Съхранената надежда за дете дава на хората с онкологични заболявания увереност, сила и мотивация да преминат през лечението.

За това говорим с д-р Георги Стаменов, основател на МБАЛ „Надежда“ и водещ експерт по репродуктивна медицина у нас, както и международно признат специалист по минимално инвазивна гинекологична хирургия.

„Начините за съхранение на фертилитета при пациентите с онкологични заболявания сме ги излагали много пъти на различни конгреси и семинари в България и по света. Най-класическият подход е съхранение на сперматозоиди и яйцеклетки или съхранение на фертилна тъкан (яйчникова и тестикуларна). Това, което налага да се мисли в тази посока, е новото ни виждане за заболяването и новите задачи, които поставя онкологичното лечение. Ракът е лечим в ранните си стадии и човекът се връща отново към живота.

За съжаление страничните ефекти на терапията (лъче- и химиотерапията) могат да увредят репродукцията. Затова, когато предлагаме на тези хора съхраняване на фертилитета, ние мислим напред във времето за деня след заболяването, когато ще имат възможност да реализират мечтата за дете.“

ЛИНК КЪМ ИНТЕРВЮТО:  В СНИМКАТА

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow