img

Онкология

zapazi.me – инфо портал за съхраняване на фертилитета

Сайтът zapazi.me е за всички хора, попаднали на кръстопътя между желанието за дете и диагнозата рак, автоимунно или ревматоидно заболяване, или ендометриоза.

22.06.2022 | 10:16

animated-circle

Болница „Надежда“ представя сайта zapazi.me с нов облик и ново съдържание, посветено на темата за съхранение на фертилитета преди лечението на различни заболявания, което може да компрометира възможностите за бъдещо поколение.

Сайтът zapazi.me е за всички хора, попаднали на кръстопътя между желанието за дете и диагнозата рак, автоимунно или ревматоидно заболяване, или ендометриоза. Той ще е част от дългосрочен и мащабен проект на болница „Надежда“, който цели да повиши информираността на пациентите и техните близки относно начините за съхраняване на бъдещите репродуктивни възможности. В него ще се предоставя информация и за най-новите подходи в областта на фертилитет-съхраняващата хирургия, онкологично лечение по време на бременност и подобряване на качеството на живот по време и след терапиите.

Ще се развива и допълва непрестанно и има за цел, както да помага на пациентите, така и да обединява специалистите от различните медицински области.

Стартираме този проект на базата на дългогодишния ни успешен опит и доказаната експертиза на екипа ни, който обединява специалисти по асистирана репродукция, ембриология, андрология, генетика, медицинска онкология, хематология, образна диагностика, патохистология, пренатална медицина, акушерство и гинекология, неонатология, психология. Разполагаме с уникална за страната лечебно-диагностична база, която ни позволява да осигурим на пациентите най-съвременните методи и технологии в медицината.

В първия етап на проекта сайтът zapazi.me ще информира пациентите с онкологично заболявания и родителите на деца с новодиагностициран рак как предстоящото лечение може да се отрази на шансовете им за дете в бъдеще и как съвременната медицина може да им помогне да ги съхрани.

Екипът на болница “Надежда“ работи в областта на онкофертилитета от години и разбира колко е важно в този труден момент пациентите да имат навременен достъп до проверена научно-базирана информация и репродуктивен специалист. Осигуряваме възможност за експертна консултация в рамките на 24 часа от обаждане им, независимо къде в България се намират. Разясняваме евентуалните рискове за фертилитета от плануваната терапия и обсъждаме приложимите методи за съхраняване на репродукцията с тях и лекуващия им екип.  Ако случаят им позволява провеждане на процедура по съхранение – съдействаме това да се случи бързо, по най-новите световни стандарти и протоколи, без опасност от забавяне на старта на лечението им.  Имаме експертизата и работим с всички екипи онколози от цялата страна, като комуникираме успешно с тях и приемаме пациентите им веднага и без забавяне.

Съхраняването на репродуктивните възможности е само началото на пътя към пълноценен живот след излекуването. Качеството на живот по време на терапията и след нея е значима тема, на която ще посветим специален раздел на сайта zapazi.me и ще проведем информационни кампании с темите, които вълнуват пациентите – хранене, двигателна активност, психологическа подкрепа и др.

Ще бъдем в помощ на пациентите с информация и медицинска грижа и когато дойде моментът за дете. Кой е подходящият момент за плануване на бременност? Диагнозата и преминатата терапия ще се отразят ли на нормалното й протичане? Има ли по-специални изследвания и консултации, които са нужни? Сайтът ще даде отговори  на повечето от тези въпроси, а за всички останали пациентите ще имат възможност да получат индивидуална консултация от нашите експерти.

Един по-различен сценарий, с който животът ни сблъсква, е и новодиагностициран рак по време на бременност. Макар да звучи като улица без изход, съвременната медицина и екипът на клиниката по Медицинска онкология в болница „Надежда“ предлага немалко възможности грижата за бременността да се съчетае с необходимото онкологично лечение. Специална секция на сайта е посветена именно на тези случаи.

Във втория етап на проекта zapazi.me, който ще започнем да развиваме през есента, ще се представят темите за автоимунните и ревматоидни заболявания и ендометриоза и съхраняването на фертилитета при тях, тъй като онкологичните заболявания не са единствените, които поставят подобни сложни въпроси и трудни избори. Подготвяме подробни насоки съвместно със специалисти имунолози и ревматолози. Те ще бъдат публикувани в отделни секции на сайта, в които ще включим както информация за съхранение на фертилитета, така и за плануване и проследяване на бременност при всяка отделна диагноза.

Не на последно място zapazi.me включва и специален чисто научен раздел с информация за медицинските специалисти, в който те могат да намерят актуалните международни препоръки за добра клинична практика, както и скорошни научни изследвания. Вярваме, че споделеният опит и сътрудничеството между различните експертни екипи са ключът към най-добрата грижа за пациента.

Абонирайте се за бюлетина на zapazi.me, за да получавате съобщения за новости и актуални кампании.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow