img

Ортопедия

PRP терапия при ортопед – какво включва и какви са ползите

Разговаряме с д-р Василис Фурлакис – ортопед – травматолог, специалист детски ортопед и спортна Медицина.

09.01.2023 | 11:48

animated-circle

Д-р Василис Фурлакис завършва Медицинския университет – София през 2002 г.
През 2003-2004 г. преминава обучение в Спешно отделение по детска травматология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. През 2005 г. започва специализация по „Ортопедия и травматология“ в Университетската болница Горна Баня – София, в отделение по Детска ортопедия, където е бил обучаван от водещи детски ортопеди в профилактиката и лечението на дисплазията на тазобедрената става при новородените, в лечението на вродени детски деформации, в лечението на плоскостъпието при деца и др. През 2013 – 2014 г. е преминал специализация в профилактиката на дисплазия на тазобедрената става при новородени в Щолцалпе – Австрия под ръководството на Prof. Reinhard Graf – професор по „Детска ортопедия“. Притежава сертификати за PRP терапия и е преминал специален курс за прилагане на този метод в ортопедия-травматология както и в неврология.
Диагностицира и лекува дисплазия на детски тазобедрени стави, деформации на главата (плагиоцефалия, брахицефалия и др.), остеохондрози (заболявания на растежа), неправилна походка, плоскостъпие, неправилна стойка (гръбначни изкривявания, сколиоза), спортни травми и различни ортопедични проблеми при възрастни, в това число и при бременни и кърмещи жени.

1. Д-р Фурлакис, Вие сте сертифициран специалист за прилагане на плазмоклетъчна терапия с метод плазмолифтинг от 2017 година. Какво е това?
Плазмоклетъчната терапия или по-позната за хората като PRP представлява инжектиране на богата на тромбоцити и растежни фактори плазма в тъканите или органите с цел тяхното регенериране или лечение на дадени заболявания в мускули, сухожилия, стави, кости и кожа, др. Използва се в областта на ортопедията, пластичната хирургия, репродуктивната медицина.
Методът е базиран на полезната роля на тромбоцитите в процеса на възстановяване на увредени части от тялото. От съществено значение са растежните фактори при действието на тромбоцитите, което те оказват в увредената част – т.е. свойството им да създадат естествени за организма процеси, които възстановяват тъканите.

2. Как се добива тази плазма?
Първо се взима кръв от пациента. След това, чрез специална технология в лаборатория със специален апарат се отстраняват еритроцитите и се отделят тромбоцитните клетки от кръвта във висока концентрация (Platelet-Rich Plasma) и се създава тази плазма. Тромбоцитните клетки са богати на протеини и растежни фактори. Получената суспензия, която е силно обогатена основно на тромбоцити, с минимално съдържание на левкоцити, се инжектира в увредената зона. Така се активират естествени процеси на възстановяване. И това свойство именно се използва за успешно лечение в ортопедията.

3. Кога е приложима PRP терапията?
Приложенията са най-разнообразни, като аз ще коментирам само тези в ортопедията.
PRP Терапията има изключително добри резултати при остеоартрит и дегенеративни ставни заболявания – дископатия, гонартроза, коксартроза, засегнати стави, радикулит, ошипяване.
Прилага се и при хронични тендинози, околоставни заболявания, сухожилно – дегенеративни процеси – периартрити, епикондилити, ахилесов пери и тендинит, плантарен фасцит, шип в петата, тендинити на капачего, на пес ансеринус, както и при различните форми на бурсити.
Подходяща е и при болки, свързани с последици от спортни травми, като скъсване на предна кръстна връзка, менискални увреди и лезии, увреди на ротаторен маншон, след тежки навяхвания свързани с връзкови увреди.
Може да се използва и като допълнение към основното лечение при псевдоартрози за стимулиране на костното срастване и съкращаване на сроковете на оздравяване и при асептични некрози при реваскуларизиране на некротичния костен участък.
Успешно се прилага и при различните форми на костна пластика, като увеличава възможността за прихващане на присадката и съкращаване на възстановителните срокове.

4. Един вид ли е PRP терапията?
Можем да я разделим на два вида – чиста и комбинирана.
Чистата PRP терапия може да бъде активирана и неактивирана. При активирана PRP терапия се използва активатор на плазмата. Обикновено това е калциев глюконат (т.нар. метод на Неаполитано), чрез който плазмата се прилага активирана в зоната с увреждане.
При неактивирана PRP се използва свойството плазмата сама да се активира под въздействието на колаген в тъканите (т.нар. метод на Гоби), където субстратът постъпва в неактивна форма в увредената зона.
Комбинирана PRP терапия представлява комбинация на плазмата с хиалуронова киселина, което оказва синергично действие по отношение на ефектите.
Възможно е подготвянето и на т. нар. „фибриново лепило“, което представлява активирана плазма, даваща възможност за устойчивост при нанасянето в увредените зони.

5. Безопасен ли е този метод?
Методът е напълно безопасен, с минимален риск от инфекция, което по оценки е някъде около 1-10000. Няма установени странични ефекти.

6. Има ли противопоказания?
Да. Като абсолютни противопоказания са: фебрилно състояние, кръвни заболявания, неоплазми от всякакъв характер. Не трябва да използва антикоагуланти за срока на терапията, обезболяващи и противовъзпалителни средства.
Не бива по време на терапията да се използват лекарства, облекчаващи болката – аналгетици, НСПВС. Терапията се осъществява без използването на местна анестезия поради установена токсичност на местните анестетици върху съставките на плазмата.

7. Каква е ефикасността?
Въз основа на данните от различни изследвания ефикасността на метода достига около 80%.
Търсения ефект при лечение на артрозата е във въздействието на PRP терапията върху хрущялните увреди, които до момента нямат убедително и дефинитивно лечение.
При PRP терапията, след инжектирането в увредената става, тромбоцитите имат свойството да „полепват“ към най-увредените зони на стания хрущял. В резултат на това се отключва поредица от естествени процеси, които водят до спонтанна фиброгенеза и запълване на хрущялните дефекти с фиброхрущял. Подобен ефект се търси при артроскопското лечение на артроза с метода на микрофрактуриране в зоните на хрущялните увреди.

8. Може ли да се прилага PRP терапия при бременни и кърмещи майки?
PRP терапията е перфектно решение за тях при наличие на тендопатии, епикондилити, тендовагинити, инсерционнити и всякакви други мускулни болки и възпаления на опорно-двигателния от претоварване, поради невъзможност на прилагане на други стандартни методи за лечение.

9. А може ли да се прилага при деца?
Да. Процедурата е много подходяща и безвредна за деца, също и за спортисти, при различни травми. Чрез PRP терапията се осигурява естествено лечение без медикаменти със силата на сьобствената кръв.

10. Колко процедури трябва да бъдат извършени?
Препоръчват се минимум 3 процедури през седмица или в рамките на 1 месец, като има различни схеми за конкретни терапии.

11. Каква е цената на една процедура?
Цялата процедура от вземане на кръв от пациента, до центрофугирането и получаване на плазмата и прилагането й вътре – и/или периартикуларно за една зона струва 120 лв + 30 лв за специалната епруветка. PRP на две зони струва 180 лв.

12. Как става записването за извършването на тези процедури?
Процедурите се правят всеки Вторник и Четвъртък след 17:00 ч. и след предварително записване на час на телефон 0887015779.

 

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow