img

Психология

Яйцеклетки, сперматозоиди и рак — писма от бъдещето

Под 10% от онкоболните у нас се насочват за съхраняване на яйцеклетки или сперматозоиди преди старта на терапията.
В Европа % варира от 20% до 54%, 45% за Австралия, 20% – 38% за Азия и 84% за САЩ.

13.11.2022 | 09:00

animated-circle

Д-р Георги Стаменов, ръководител на инвитро центъра на МБАЛ „Надежда“, изнесе презентация пред психолози и психотерапевти по време на четвъртата конференция „Дни на психоанализата в болница“. Изложението му бе на тема: „Яйцеклетки, сперматозоиди и рак — писма от бъдещето“ и с тезата, че онкофертилитетът (замразяване на репродуктивен материал преди старта на онкотерапията) е философията , която действа като терапия, защото:
– пациентите сътрудничат повече на онколозите;
 – приемат по-леко лечението;
 – ИЗПРАЩАТ ПОСЛАНИЕ НА СВОЕТО ТЯЛО – АЗ ЩЕ СЕ СПРАВЯ С ТОВА!

Затова от изключителна важност е провеждането на консултация с репродуктивен специалист веднага при поставяне на онкодиагнозата.

Д-р Стаменов показа данни от международно изследване за % онкоболни, получили консултация за съхранение на фертилитета преди старт на гонадотоксична терапия в различни страни на света. Докато в България под 10% се насочват от онколозите към репродуктивен специалист, в САЩ са 84%, в Австралия – 45%, в Западна Европа това са от 20% до 54% от пациентите и в Азия са от 20% до 38%.

Д-р Стаменов представи и данни, че 54% от онкоболните, участвали в ретроспективно проучване (918 жени на възраст 18-40 г.), желаят деца след онкотерапията. Психотерапевтите са важна част от лечението на онкопациентите, точно както и замразяването на репродуктивен материал. Той сподели и световни данни, които показват, че съхранения репродуктивен материал води до повишаване на успешните онкотерапии.
„Когато започнах да се занимавам с онкофертилитет, мислех, че това е една интересна медицинска манипулация. Сега знам, че това е философия. Тази философия е колона в терапията на онкологичното заболяване в последствие!“
Интерес предизвика и случай от неговата практика – един от 6 подобни в света – съхранени репродуктивни възможности на жена с ендометриален карцином, след 7 месечно лечение. В момента е бременна в 28 г.с.

Болница „Надежда“ провежда за поредна година кампанията „Запази надежда“ с тема онкофертилитет. Тази година тя преминава под мотото: „Ние говорим за рака по различен начин!“ и има за цел:
 – да измени виждането на всички към рака;
 – на него трябва да се гледа като на хронично заболяване, което се лекува и, с което може да се живее;
 – тази визия трябва да се налага съвместно от всички специалисти в обществото и най-вече сред пациентите.

По темата онкофертилитет презентация изнесе и Венцислав Герасимов, психолог, част от Центъра за психоанализа и медицина в МБАЛ „Надежда“, който наскоро прерасна в Национален център за психосоматична терапия на онко и хемато-логични заболявания.

Д-р Мила Петрова – ръководител на клиника по Медицинска онкология, МБАЛ „Надежда“ участва с презентация на тема: “Злокачественото боледуване и качеството на живот”. Тя изнесе данни пред психолозите, че за успешното онколечение е необходимо да се започне специализирана работа с пациента за подобряване на качеството на живот още в самото начало на терапията, за да бъде успешна битката със страничните ефекти от нея. Част от това е психологичната подкрепа.
Представи двете безплатни програми за подобряване на качеството на живот на пациенти с рак на гърдата и колоректален карцином, които болницата „Надежда“ стартира преди няколко месеца. Те включват различни групи и семинари с водещи специалисти за гимнастика и психологическа грижа, за лечение на лимфедем, справяне с ефектите от химио- и хормоно- терапията, остепороза и др. и се радват на сериозен интерес от пациентите и на положителни резултати още в началото.

В първия ден на конференцията участваха още и проф. д-р Христо Хинков – психиатър с: “Българската тревожност” и Мая Игнатова от Национален център за психосоматична терапия на онко и хемато-логични заболявания в МБАЛ „Надежда“ изнесе данни от пилотно изследване с д-р Eлена Пседерска – клиничен психолог, хоноруван преподавател в департамент “Когнитивна наука и психология” в НБУ, на тема: „Връзката между психично функциониране и злокачествен процес“.

Специални гости с включване на живо бяха:  проф. Лирой Едози – президент на ISPOG (2019 – 2022) с лекция на тема: „Психосоматични диалози между ума и сърцето.” и Фотис Бобос – Hellenic Psychoanalytical Society: “Някои мисли за нарцистичните травми, резултат от дефицитите в ранната връзка майка – бебе“.

Денят завърши с данни от екип на Център за психоанализа и медицина в МБАЛ „Надежда“ – „Национален център за психосоматична терапия“, които представиха своя успешен опит за работа с пациенти в болнична среда.

Четвъртата годишна конференция „Дни на психоанализата в болница“ продължава и днес, като основната част е Кръглата маса, посветена на регулацията и регламентирането на психологичната подкрепа в медицински структури. Тя ще започне в 12:00 часа в зала „Айнщайн“ на Гранд хотел Милениум, ет. 2.
Повече информация за днешната програма и лектори и конференцията като цяло, можете да намерите ТУК.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow