img

Раждане

Акушерките за кърменето

Нашите акушерки Миглена Ангелова от Родилна зала и Маргарита Янчева от Послеродова клиника споделят своя опит и ценни съвети за кърменето.

03.08.2020 | 00:00

animated-circle
МИГЛЕНА АНГЕЛОВА, акушерка в Родилна зала на МБАЛ "Надежда" 

Какво е бондинг, защо е важен и как се случва той в родилните зали на „Надежда“?

Бондингът е контакт „кожа до кожа“, който се осъществява между майката и бебето непосредствено след раждането още в Родилна зала. Веднага след като бебето се появи на бял свят, то се поставя на гърдите на майката. Една от многобройните ползи на бондинга е, че подпомага отделянето на плацентата, поставя началото на емоционалната връзка между майката и бебето, намалява стреса на родилката и новороденото, намалява риска от следродилна депресия, благоприятства образуването на по-голямо количество кърма и е предпоставка за успешно кърмене. Поради всички тези причини е важно да бъде осъществен веднага след раждането на бебето. Тук, в Надежда, това е наша практика.

Може ли бебето да засуче веднага след раждането?

Разбира се, ако състоянието на майката и бебето го позволяват. След прегледа от неонатолог, който се осъществява веднага след раждането, бебето остава в прегръдката на майка си в Родилната зала поне за два часа преди да бъде качено в Послеродова клиника – момент, който позволява бебето да се сложи на гърда, за да бъде осъществено първото кърмене.

Кога майката прави първи опити да закърми бебето, когато раждането е чрез Цезарово сечение?

При нормално раждане закърмянето се осъществява веднага след раждането. Когато раждането е чрез Цезарово сечение, няколко часа след операцията бебето се носи на майката в Реанимация и тогава се осъществява закърмянето.

Кои са основните притеснения на родилките във връзка с кърменето в първите часове след раждането?

Най-големите притеснения на жените са дали ще се справят успешно и дали бебето ще има какво да “яде“. В първите дни от живота си то се нуждае от много малко храна и коластрата, която се отделя отначало, му е напълно достатъчна. С наша помощ и много търпение от страна на майката, кърменето става реалност.

Твоето послание към бъдещите майки в Световната седмица в подкрепа на кърменето?

Мили мами, не се отказвайте от кърменето. Това е един от най-емоционалните и чувствени моменти в живота ви. Вие и малкото съкровище сте едно цяло. КЪРМЕНЕТО е ЛЮБОВ.

МАРГАРИТА ЯНЧЕВА, акушерка в Послеродова клиника на МБАЛ „Надежда“

Какво е важно да знаят родилките за кърменето в първите дни след раждането?

Най-важното е родилката да знае, че винаги може да разчита на акушерска помощ в процеса на усвояване на акта на кърмене. Трябва да е убедена, че иска да кърми своето бебе. Да бъде търпелива в първите си опити, независимо от срещаните трудности. Кърменето трябва да започне възможно най-скоро след раждането, да се осъществява контакт кожа до кожа, да се кърми толкова често, колкото бебето показва, че иска (първоначално за по-кратко време и за не повече от 20-30 минути на кърмене).

Колко кърма се произвежда в първите дни след раждането и достатъчна ли е тя за бебето? Какво е значението на коластрата за храненето на бебето в първите дни от живота му?

Процесът на образуване на майчиното мляко има малко по-сложен механизъм и зависи от много фактори. През първите дни той е динамичен и строго индивидуален процес, но винаги е свързан и напълно отговаря на нуждите на новороденото. Неслучайно коластрата е наречена „първата ваксина“, която бебето е добре да приеме. Макар и малка по количество, но ценна по своя състав, тя осигурява висока имунна защита и е важна за хармоничното развитие и растежа на малкия организъм.

Кога „слиза“ кърмата при естествено раждане и кога при секцио и какви са признаците за това?

Всички знаят, че производството на кърмата е свързано с раждането на плацентата, въпреки че много бременни могат да изцедят капчици коластра още към края на бременността. За родилите по нормален механизъм процесът започва в първите 24 часа, а за родилите чрез секцио малко по-късно: между 24-ия и 48-ия час.
Често това е съпроводено с краткотрайно втрисане без покачване на температурата (или с няколко десети над 37 градуса). Субективно може да се усети боцкане като с иглички в гърдите.

Какви са притесненията на майките относно кърменето и на каква помощ могат да разчитат от страна на акушерките в Родилно отделение?

Първото притеснение на почти всяка майка е как да вземе и постави бебето си на гърда и съветът в случая е тя да се довери изцяло на инстинкта си, освободена от тревогата, че може да му навреди. Много майки смятат, че нямат „нищо” в гърдите си. Очакват кърмата да потече, за да поставят бебето на гърда и с това забавят процеса на стимулиране на лактацията. За всички тези притеснения, за закърмяне на бебето, за правилната грижа за гърдите, всяка майка може да разчита на акушерска помощ по всяко време на престоя си в Родилно отделение.

Кои пози са най-удобни за родилката след естествено раждане и след секцио?

Акушерката демонстрира правилните техники на кърмене, но в каква поза майката ще го прави е въпрос на личен избор. В първите часове след раждането, когато тя има нужда от възстановяване, независимо дали е родила по нормален механизъм или чрез секцио, за комфорт може да кърми легнала в леглото. Но впоследствие е необходимо да усвои и техниките в седнала позиция, които са обичайният начин на кърмене у дома и на открито.

Как е правилно да бъде поставено бебето на гърда?

Основно правило е бебето да бъде обърнато с коремчето към корема на майката. Главичката, телцето и седалището да бъдат на една линия, подхванати от едната ръка на майката, като главичката е в малко по-висока позиция от телцето. Нивото на устичката да бъде на нивото на зърното на гърдата, от която ще се кърми бебето. С другата си ръка майката поднася гърдата към горната устничка под нослето и когато бебето широко отвори устичка, поставя зърното над езичето на бебето. То засуква по рефлекс.

Как да разберем, че бебето е засукало правилно?

Кърменето е най-естественият начин за хранене на новороденото и то трябва да бъде удоволствие за всяка майка. Не трябва да има болка по време на кърмене! Не трябва зърната на гърдите да са наранени! В противен случай незабавно трябва да се потърси акушерка за съвет. А бебето: то суче спокойно, преглъща и сито доволно заспива.

Кърменето на близнаци – мисия възможна ли е?

Разбира се. Идеалният вариянт е, когато бебетата се събуждат едно след друго и това дава възможност на майката последователно да ги накърми. Важно е всяко бебе при всяко следващо кърмене да бъде поставяно последователно на различна гърда (а се избягва кърмене на единият близнак само от една гърда). А когато и двете дечица едновременно пожелаят хранене, е необходима помощ, за да се осъществи едновременно кърмене в подходяща поза.

Твоето послание към бъдещите майки в Световната седмица в подкрепа на кърменето?

Тазгодишното мото на Световната седмица на кърменето е: „Подкрепете кърменето за по-здрава планета”. Живеем в динамично време с ограничени ресурси, все повече загрижени за нарушеното екологично равновесие. Какво по-здравословно от майчината кърма, готова за хранене навсякъде и във всеки момент, без необходимост от предварителна подготовка и време и средства за приготовление. Уникалната храна за Вашето уникално бебе!

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow