img

Раждане

Близнаци се родиха по естествен път в „Надежда“

Представяме Ви Лора – майка на близнаците Самуил и Елена, които се родиха по естествен път благодарение на д-р Ненов и целия екип на Родилна зала.

14.09.2014 | 00:00

animated-circle

Преставяме Ви Лора – майка на близнаците Самуил и Елена, които се родиха по естествен път благодарение на д-р Ненов и целия екип на Родилна зала на 11 септември в болница „Надежда“.
Вижте какво разказва Лора за раждането си и избора, който е направила – „ЗА“ нормалното физиологично раждане.

1. Спонтанна ли беше бременността Ви с близнаци?
Да.

2. В рода си имате ли други случаи на близнаци?
Не, нито от моя страна, нито от страна на партньора ми. За нас двуплодната бременност беше голяма изненада.

3. Как се почувствахте, когато разбрахте, че са две? Какво си казахте с Вашия партньор?
Аз честно казано бях изненадана – не знаех дали ще се справим, защото е трудно, но той прие новината много позитивно, много се зарадва още в първия момент. Седмица-две след това и аз вече се бях успокоила.

4. Как протече бременността Ви?
Много добре. При мен нямаше нито сутрешно гадене, нито повръщане, т.е. всички неприятни усещания, характерни за първия триместър, при мен ги нямаше. Доста леко премина бременността. През втория и третия триместър също нямаше никакви трудности или проблеми, всичко протичаше нормално.

5. Какво се случи на 11 септември? Как започна всичко – бяхте приета за планово секцио?
Да, имах дата за планово секцио на 12 септември, затова на 11 септември сутринта дойдох, за да ме приемат, но се оказа, че имам 5 см. разкритие и че и вторият близнак се е обърнал главично и нещата се развиха в друга посока – д-р Ненов ми предложи да родя нормално. И аз се съгласих да опитам.

6. Имахте ли някакви симптоми, че е започнало раждането?
Нямах контракции, нямах изтичане на околоплодни води. В приемния кабинет се установи разкритието.

7. Имахте ли някакви колебания относно естественото раждане?
Не. Мисля, че така беше по-добре. Просто имах късмет според мен.

8. Колко време продължи раждането?
Същинското раждане продължи около 45 минути, но в Родилна зала ме приеха по обед към 12:30 ч., а нещата се случиха до 20:00 ч. вечерта. Екипът в Родилна зала ми помогна много, благодаря им от все сърце, те помогнаха за контракциите и напъните, за по-голямо разкритие и спомогнаха за благоприятното развитие на нещата.

9. Кой се роди първи – Самуил или Елена?
Първи беше Самуил – по големият близнак. Роди се 3070 гр., 50 см., и след него проплака и Елена – 2660 гр., 49 см.

10. Вашият партньор беше ли до Вас в Родилна зала?
Да. Нямахме идея той да присъства, защото така или иначе на секцио в операционната зала няма как да се влезе, но когато ме качиха в Родилна зала, акушерката подкани – „Хайде, влизате ли?“ И така той стана свидетел на цялото събитие.

11. Какво беше преживяването за него?
В последствие се пошегуваха, че изглеждал така, все едно той е родил. Като цяло е доста спокоен човек и не се паникьосва лесно, а и му беше доста любопитно.

12. Някои жени се колебаят дали да изберат нормалното раждане, а Вие родихте нормално близнаци. Какво бихте казали на жените, които все още се колебаят?
За мен е най-нормално нещата да се случват естествено както е в природата, а интервенции като секциото да се правят в краен случай, т.е. ако има възможност и всичко е наред с тях, е по-добре да родят нормално – и за тях е по-добре, и за бебетата им.

13. Какво си пожелавате за тези две прекрасни същества – Самуил и Елена?
Най-вече да са здрави и ние покрай тях, за да им се радваме. Бебетата са добре, всичко е наред. Ще останем тук още 2 дни и си отиваме вкъщи, където започва истинското преживяване.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow