img

Раждане

VBAC след секцио – още една вдъхновяваща история

Гергана: „Признателна съм на д-р Илиана Бътева-Христова и ак. Надежда Стаменова – това се случи благодарение на тях.“

04.06.2021 | 00:00

animated-circle

Споделяме още една вдъхновявща история за нормално физиологично раждане след предходно Цезарово сечение или т.нар. VBAC (Vaginal Birth After Cesarean).

„Казвам се Гергана Комбева, на 31 години, майка на Калина на 3,5 г. , а от няколко дни вече и майка на Калоян. Калоян се роди на 2 юни в 13:09 ч., естествено раждане след предходно Цезарово сечение. Всичко мина чудесно, без упойки и обезболяващи. Признателна съм на д-р Илиана Бътева-Христова и ак. Надежда Стаменова – това се случи благодарение на тях. Първо, защото ме подкрепиха в решението за едно такова раждане и от друга страна, те са хората, които бяха през цялото време при мен и ми даваха сила и кураж, от които имах голяма нужда.

Желанието ми за естествено раждане беше и при първото ми дете Калина. Трудно приех мисълта, че трябва да е секцио, но за това си имаше основателни медицински причини. Обещах си, че ако е възможно, второто си дете ще родя нормално. Щастлива съм, че се получи и че имах този шанс. В чисто емоционален план изживяването е несравнимо.

Посланието ми към жените, които имат колебания, свързани с нормалното физиологично раждане е, че няма нищо страшно… Това е нормалният ход на нещата. Разбира се, всичко е с оправдан риск. Така че, стига да е възможно едно естествено раждане, според мен е правилният избор. Болката преминава, а емоцията, която човек преживява е изключителна.“

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow