img

Раждане

Кога да тръгна към болницата

Направили сме кратък обзор на признаците, които могат да Ви бъдат ориентир в последните дни и часове на бременността, за да се подготвите без притеснение за най-важния миг – срещата с Вашата дългоочаквана рожба.

05.11.2021 | 00:00

animated-circle

Предвестници на раждането

 

Най-тревожният въпрос за всяка бременна – как да разбера, че раждането започва и кога трябва да тръгна към родилното?

Направили сме кратък обзор на признаците, които могат да Ви бъдат ориентир в последните дни и часове на бременността, за да се подготвите без притеснение за най-важния миг – срещата с Вашата дългоочаквана рожба.

Предвестниците на раждането са признаци, че скоро раждането ще започне, но не означават все още старт на раждането:

 • Подготвителни контракции:започват около 5-6 седмици преди раждането. Те са безболезнени и нередовни. Подготвителните контракции може да се появяват през 7-10 минути (понякога през 4-5) и да продължат 2-3 часа, а след това да затихнат. Те нямат системен характер, рядко са съпроводени от болки в кръста и ниско в корема.
 • Смъкване на корема:2-4 седмици преди раждането бебето заема “предстартова” позиция. Ще усетите облекчаване на дишането и храненето, напрежение в долната част на корема при ходене, напрежение върху тазовите кости и тазовото дъно.
 • Загуба на апетит:около 1-2 седмици преди раждането, най-силно изразена непосредствено преди раждането.
 • Синдром на гнезденето:неочакван прилив на енергия и стремеж домът Ви и всичко за бебето да е в идеален вид преди да сте постъпили в болницата.
 • Слузеста запушалкатака нареченото „падане на тапата“ не е сигурен признак за започващо раждане, но е добре да уведомите лекаря, при когото ще раждате. Той е възможно да поиска да Ви прегледа.
 • Често ходене до тоалетнабебето притиска пикочния мехур при всяка контракция, физиологично разхлабване около 24 часа преди раждането.

 

Кога да тръгна към болницата

При наличието на един или няколко от тези признаци вероятно раждането започва. Имате достатъчно време да вземете душ, да се приготвите и спокойно да отидете до болницата.

 • Вагинално слузесто-кръвенисто течение;
 • Изтичане на околоплодна течност;
 • Ритмични контракции: контракции, които не изчезват след почивка или след прилагането на медикамент за потискането им, постепенно скъсяващи интервала помежду си и засилващи продължителността, силата и интензитета на усещанията. При първо раждане и наличие на ритмични контракции на всяка пета минута (три контракции за 15 минути) с продължителност около 40 секунди, продължаващи повече от час, е време да отидете в болницата. При второ и последващо раждане е препоръчително да тръгнете по-рано.

 

Кога спешно трябва да тръгна към болницата

Всяко едно от състоянията, изброени тук, изисква незабавно да потеглите към болницата:

 • Кървене: ярко червена, наситена кръв – необходимо е спешно постъпване в болница за уточняване на произхода на кървенето, по възможност трябва да бъдете транспортирана в легнало положение. Обърнете внимание на движенията на бебето в утробата Ви и запомнете спецификите им, за да съобщите за тях на екипа в болницата.
 • Остра внезапна болка в корема: обърнете внимание на движенията на бебето и следете за наличие на маточни контракции). При бързо преминаване на болката и нормални бебешки движения след това направете консултация с наблюдаващия Ви лекар. При продължителна, непреминаваща болка или промяна в движенията на бебето (твърде бурни, липсващи) – уточняване на произхода на болката по възможност в болнично заведение.
 • Рязко повишаване на кръвното налягане: изисква консултация с лекар и лечение за поддържане на кръвното налягане в норма.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow