img

Раждане с надежда

Нормално физиологично раждане на близнаци

Интервю с д-р Нели Димова, акушер-гинеколог в болница „Надежда“

06.02.2023 | 11:19

animated-circle

Битува ли все още мита, че близнаците се раждат само чрез Цезарово сечение? Каква е настройката на майките, които носят две бебенца под сърцето си към нормалното физиологично раждане? Какви са условията, за да може то да се случи успешно, когато очаквате две дечица? Вижте интервюто с д-р Нели Димова, акушер-гинеколог в болница „Надежда“. 

Какво трябва да знаят за нормалното физиологично раждане жените, бременни с близнаци?

Многоплодната бременност е предизвикателство и изисква особено внимание от наша страна. В болница „Надежда“ грижата за жените, бременни с близнаци е в ръцете на екип от няколко специалиста – акушер-гинеколог, интернист, специалист по фетална морфология. Прегледите се извършват по-често, заради риск от усложнения като хипертонията, гестационния диабет при майката, или интраутеринната ретардация на единия близнак, развитие на трансфузионен синдром и др. 

Така че, екипът, който проследява многоплодните бременности в МБАЛ „Надежда“, е от специалисти в различни медицински направления, а самото проследяване се прави на две седмици – много по-често, отколкото изисква едноплодната бременност.

За да се вземе решение за начина на раждане при близнаци, важно е да се съобразим с няколко условия. Тогава, когато бременността се развива нормално, нямаме усложнения при майката, бебетата са здрави, имат две отделни плаценти и два околоплодни мехура, може да говорим за нормално физиологично раждане. Много важно условие е първият близнак да бъде с главично предлежание – за втория, това не е от значение – той може да бъде напречно или седалищно позициониран.

Ако близнаците имат една обща плацента и два отделни околоплодни мехура, нормалното физиологично раждане е невъзможно. Те се раждат секцио до 36 г.с. В случаите, когато имат една плацента и общ околоплоден мехур също няма как да се родят по нормален път и операцията се извършва 33-34 г.с.

Близнаците, които са с отделни плаценти и отделни околоплодни мехури, могат да се родят спонтанно 38-39 г.с. При тях се чака до термин и ако се наложи, подпомагаме раждането в ход, а не го предизвикваме. Допуска се раждането да се предизвика само при определени обстоятелства, в зависимост от акушерския статус, когато майката е с лека хипертония или гестационен диабет и др.
В този смисъл, жените трябва да знаят, че решението за нормално физиологично раждане ще бъде ясно и ще се вземе в последния триместър – след 36 -37 гестационна седмица, при нормално развиваща се бременност.

Важна ли е мотивацията на майката?

От моя опит мога да кажа, че жените, бременни с близнаци са все по-мотивирани и повечето, още при първата ни среща, задават въпроса „Ще мога ли да родя нормално?“ Отговарям им: „Да, ще родим нормално, ако стигнем до 37-38 г.с. и всичко с развитието на бременността е наред.“

Важното е жените да знаят, че раждането ще е по-продължително като времетраене (особено, когато става въпрос за първо раждане), поведението при водене на раждането е по-различно, в сравнение с едноплодната бременност, има разлики и в плацентарния период (тогава, когато плацентата се ражда) – матката е по-слабо контрахирана, задържа плацента и затова е необходимо процеса да се води по различен начин. Така че, жената трябва да е подготвена и да очаква по-бавно, по-протрахирано раждане, както и възможна инструментална намеса при раждането на втори близнак. Но това не трябва да я притеснява. Имаме опит, имаме създадени условия и когато жената е мотивирана да роди нормално, заедно ставаме отбор!

Според Вас все още ли битува мнението, че близнаци трябва да се родят задължително със секцио?

Категорично не. Тук в болница „Надежда“, нормално физиологично раждане на близнаци се случва много често. Като цяло, жените вече имат съвсем различно отношението към родовия процес.

Свидетели сме на много положителни промени в подкрепа на нормалното физиологично раждане, макар че има и изпадане и в крайности, което не е добре. Но по принцип, отношението към раждането със секцио се промени тотално. Жените искат, ако могат и имат условия, да родят нормално. И ние се съобразявме и подкрепяме това.

Има ли специфики при поставянето на упойка по време на нормално раждане на близнаци?

Няма нищо по-специфично при ползването на упойка по време на раждане на близнаци. Задачата на акушер-гинеколога и анестезиолога е да преценят в кой момент и при какъв акушерски статус ще се постави упойката. Както при първо раждане, при едноплодна бременност правим обезболяването след отварянето на околоплоден мехур и при разкритие 4-5 см., по същия начин постъпваме и при раждането на близнаци.

Имате ли случай, който няма да забравите?

Един от случаите, които няма да забравя, е раждането на две момиченца-близначки – майката дойде в болницата на 5 см. разкритие. Само обезболихме жената и първият близнак се роди нормално, но за втория се наложи да направя верзио, за да може да го извадим. Беше изключително предизвикателство, но се справихме заедно и второто бебе се роди нормално. 

Какво бихте казали на майките, които носят под сърцето си две бебенца?

Да родят нормално, ако няма усложнения и липсват пречки от медицински характер за това! Ние ще сме до тях и ще ги подкрепим.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow