img

Раждане

Отделение Неонатология в „Надежда“ – какво е важно да знаем

Д-р Стоичкова, ръководител на Неонатологията, разказва защо отделението е с най-високото – III ниво на компетентност, какво означава това и какъв е алгоритъмът на работа в него.

10.12.2017 | 00:00

animated-circle

Д-р Детелина Стоичкова e ръководител на отделение „Неонатология“ и доказан специалист с богат дългогодишен опит в грижата за най-малките пациенти – новородените. Тя е част от екипа на МБАЛ „Надежда“ от самото създаване през януари 2013 г.

В това интервю д-р Стоичкова разказва защо отделението е с най-високото – III ниво на компетентност, и какъв е алгоритъмът на работа в него.

Вижте и истории за преждевременно родени деца, изписани в отлично здраве, в рубриката ни „Победителите“.

1. Д-р Стоичкова, от година отделение Неонатология в „Надежда“ е с най-високото, трето ниво на компетентност по стандарт. Какво предполага тази промяна?
III ниво на компетентност изисква в отделението да може да се отглеждат всички новородени деца, независимо от теглото им. Отделението трябва да разполага и с необходимия минимум от 6 интензивни звена, които всъщност са налични при нас още от създаването на болницата.
Допреди година всички деца с тегло под 1200 гр. се превеждаха в Специализираната болница за активно лечение по детски болести. От година насам новородените при всички случаи се отглеждат в нашето отделение до момента на тяхното изписване, независимо от тяхното тегло и от тежестта на заболяването. За миналата година например имаме 1983 недоносени, 11 от които под 1000 гр., а 29 – под 1500 гр. Всички тези деца са отгледани в нашето отделение поради възможността да се рехоспитализират за по-продължителен период от време по клиничните пътеки, зададени от Касата. Ако обаче престоят им се наложи да е по-дълъг, отколкото клиничните пътеки позволяват, децата остават в нашето отделение без да се преместват в друга болница, като абсолютно безвъзмездно се доотглеждат, докато достигнат стабилно тегло и добро здравословно състояние и могат да бъдат изписани.

2. С какво оборудване разполага отделението?
Отделението разполага с необходимото за III ниво на компетентност оборудване – 7 апарата за обдишване от най-висок клас; 3 апарата за неинвазивно обдишване – т.нар. назален CPAP; 1 апарат за първична реанимация, с който се обдишват децата в Родилна зала (когато се налага интубиране); 13 кувьоза от най-висок клас; 6 реанимационни маси (т.нар. термоплот), като във всяка родилна зала и в операционните има по една и две в отделението по Неонатология. Разполагаме с достатъчен брой монитори, трансфузионни помпи, лампи за фототерапия, както и с транспортен кувьоз, с който, ако се налага спешно хирургично лечение, децата се превеждат в друга болница.
Доброто оборудване осигурява топлинен комфорт и качествено лечение на новородените. Благодарение на топлинния комфорт няма загуба на топлина и в детския организъм се поддържа постоянна температура. В съвременните кувьози определянето на кислородното ниво е много точно и автоматично се коригира, както и влажността на въздуха, която се поддържа в кувьозите. Поради тази причина не съществува никакъв риск за зрението на новородените.

3. Какъв е екипът, който се грижи за новородените?
За нашите бебета се грижи персонал, който е висококвалифициран – и лекарите, и акушерките. В нашето отделение имаме 7 лекари, всички те са със специалност по неонатология и педиатрия. Има 13 акушерки и 1 медицински секретар, повечето от акушерките имат и специалност по здравен мениджмънт, както и лекарите. Всички полагат огромни грижи, за да се направи възможно най-доброто за нашите деца. При здравите новородени усилията са насочени към това да се помогне на майките за закърмят, полагат се специални грижи за кожата, за устната кухина, извършва се тоалет. За децата с по-ниско тегло е осигурена апаратура на световно ниво. Тук дори деца с тежка дихателна недостатъчност се спасяват, тъй не се правят компромиси по отношение на медикаментите които трябва да се приложат по време на лечението им и се прилатгат най-добрите лекарства на пазара. Правим сърфактант терапия, включваме стимулиращи лекарства за дишането на недоносените деца за ускоряване на оздравителния процес.

4. Работата на неонатолога като че ли остава малко „зад кадър“, когато се ражда дете. Каква е ролята на Вашите колеги в родилната зала?
Нашите колеги неонатолози присъстват на всяко раждане, независимо дали раждането е физиологично или чрез цезарово сечение, за да направи първичен преглед на новороденото и да констатира какво е общото му състояние.
При физиологично раждане, когато детето е в добро състояние, то се преглежда, измерва се и след това се дава на майката да си го гушне и да го сложи на гърда, за да може първият контакт да се осъществи още в родилна зала. По този начин се стимулира връзката мама-бебе. Когато има възможност, се прилага и методът „кожа до кожа“. Така че ако състоянието на новороденото и майката го позволява, те от първия момент след раждането до изписването могат да бъдат непрекъснато заедно.
При раждане чрез цезарово сечение неонатологът извършва първичен преглед на новороденото в операционната, след което то бива преведено в отделение Неонатология и до превеждането на майката в родилно отделение ние се грижим за него. Разбира се, през този период неколкократно детето се носи на майката да го види, дори може да го сложи на гърда.
В случаите, когато новородените са в тежко състояние, първичната реанимация се извършва още в родилна зала или в операционната, където колегите неонатолози ако се налага интубират децата, правят първичната реанимация и след това ги превеждат в интензивното отделение, където продължават грижите. Понякога престоят на новородените там е продължителен, особено при децата, които са с изключително ниско тегло – под 1000 гр. Изисква се полагане на специални грижи, осигуряване на добър температурен комфорт, апаратна вентилация, венозни вливания, при нужда и антибиотично лечение, приложение на сърфактант.

5. Когато имат нужда от интензивна грижа и по-продължителен престой, как се осъществява връзката мама-бебе?
Когато новороденото се налага да остане по-продължително време в интензивното звено, майката след изписването си има възможност всеки ден да го посещава и да го храни, когато е извън кувьоза. Бащите имат достъп веднъж седмично в интензивното звено поради съображения за поддържане на необходимата чистота в отделението. Когато новороденото вече не е в кувьоз, бащите също имат възможност всеки ден да го виждат, а в случаите, когато майката не е в състояние да посещава детето в интензивното звено, бащата се допуска всекидневно вместо нея да посещава и храни детето си.

6. Какви са препоръките Ви за бъдещите родители, които са се насочили за раждане в нашата болница?
За нашите бебета се грижи отлично подготвен персонал, висококвалифицирани лекари и акушерки. В отделението работят 7 лекари, всичките са със специалност Неонатология и Педиатрия. Има 13 акушерки и един медицински секретар, които са специалисти по здравен мениджмънт.
Ако бъдещите родители изберат тяхното бебе да се роди в болница „Надежда“, то ще бъде прието в едно слънчево, снабдено с най-модерна апаратура отделение, където работи висококвалифициран персонал. Целият екип на отделението е изпълнен с голяма любов и отдаденост към нашите малки пациенти и полага изключителни грижи за тях. В този смисъл бъдещите родители могат да са спокойни, че техните деца ще са в добри ръце.

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow