img

Раждане

Болница „Надежда“ – пет предимства на естественото раждане

С две ръце за нормалното раждане

10.01.2016 | 00:00

animated-circle
1. С две ръце за нормалното раждане: ние подкрепяме Вашия избор

При проследяването на бременността всяка жена научава какви са нейните лични възможности за нормално раждане. В безплатното ни училище за бременни ние подробно запознаваме бъдещите родители с родилния процес, възможните усложнения, предимствата на нормалното раждане за майката и за бебето и начините за медицинска намеса и обезболяване.

Три пъти седмично по време на Дните на отворени врати в „Надежда” бъдещите родители получават достъп до родилната зала и отделението за родилки и бебета. Спокойствието и увереността на бременните са от ключово значение и затова заедно обсъждаме възможностите и решенията както преди,така и по време на самото раждане. Всяка бременна може да изготви собствен план за раждането, към който се придържаме максимално стриктно.

Разполагаме с модерно оборудвана лаборатория за диагностика и контрол (клинична, микробиологична, имунологична, генетична), образна диагностика, рентген, компютърен томограф и др., които дават възможност за оптимална преценка и прогнозиране на начина на протичане на раждането.

 2. Като у дома

Постарали сме се да преодолеем „страшния” вид на родилната зала, като същевременно спазваме стандартите на медицината. Мебелите в залите, аранжирането, подовите и стенните им покрития създават максимален комфорт за раждащата. Например мултифункционалните родилни легла – с един бутон от легло за почивка и сън се превръщат в родилно легло или гинекологичен стол. Дори дезинфектантите в залите по нищо не напомнят за болнична среда.

Вярваме, че раждането е естествен физиологичен процес и затова сме подсигурили естествени помощни средства – топки за раждане, подкрепящ слинг, шведска стена, баня с течаща топла вода, меки дюшеци за различни пози на пода. С тяхна помощ раждащата жена може да се движи, да релаксира, да прилага естествени техники за подпомагане на раждането, както и да се обезболява с помощта на насочена топла водна струя.

Съветваме бременните да си подготвят любима музика, която да звучи в залата, дори да танцуват с партньора си, защото музиката е средство за релаксиране, дава ритъм за движение, засилва позитивния спомен от раждането. Препоръчваме на бременните да си вземат вода в удобна опаковка (при нас приемът на вода е разрешен), захарни бонбони, чехли за баня, фотоапарат и разбира се, бъдещия татко. Всичко, което би могло да допринесе за техния комфорт, е добре дошло.

3. Вие сте в центъра

Раждащата жена е в центъра на нашите грижи. Дори и предварителната ѝ нагласа да се промени, можем да предложим алтернатива на грижите, стимулиране на раждането или неговото медикаментозно обезболяване (за прилагането на епидурално обезболяване 24 часа в денонощието разполагаме с подготвенекип). Винаги следваме ритъма на раждането и усещанията на жената.

4. Татко в родилната зала

Таткото става част от екипа – той подкрепя раждащата в нейните движения, подпомага я с масаж, при желание може сам да пререже пъпната връв на бебето. Ако майката има притеснения относно присъствието му, може и да излиза от залата. Практиката показва, че присъствието на партньора се отразява изключително положително върху процеса на раждане.

5. Раждането е любовна среща

Дълго чакана, бленувана любовна среща. Среща на трима – ражда се бебе, ражда се МАМА, ражда се и ТАТКО. Запознаването с бебето е незабавно – още преди да е отделено от пъпната връв, то вече е на корема на мама, а секунди по-късно е в топла прегръдка върху майчините гърди. Така бебето получава най-добрия и естествен старт на живота си.

Непосредствено след прерязването на пъпната връв нашите биолози подсигуряват качествено събиране, обработка, замразяване и съхранение на толкова ценните стволови клетки. Това се случва в специализираната им високотехнологична лаборатория, която е с няколко системи за безопасност на пробите и е само на метри от родилните зали.

Първият урок на мама и бебе – кърменето, започва още в родилната зала. Първите два часа след раждането майките са под активно наблюдение там и здравите бебета не се отделят от тях и не се къпят. Впоследствие майката и бебето се превеждат в отделението за родилки, а таткото се изпраща да отпразнува събитието. Горещо препоръчваме на майките да бъдат с бебето си 24 часав денонощието – това е важно за адаптацията и на бебето, и на майката и подсигурява оптимален старт на лактацията.

В родилното отделение е поместено и богатооборудвано неонатологично интензивно отделение с възможност за специализиранапродължителна грижа за деца с проблеми и с тегло от 1200 грама. Разполагаме с 9 модерни кувьоза, апарати за вентилация, фотокамера, термолегла, апаратура за подпомагане на дишането, ултразвукови апарати с възможност за ранна диагностика на сърдечни проблеми, за трансфонтанелна ехография и др.

През 2015 г. в „Надежда“ се родиха 1636 бебета.

Източник: списание „9 месеца“

Още по темата

Към блога
scroll-top-custom-arrow